Preţurile pentru spaţii de închiriat în închisoare rivalizează cu cele din centrul Iaşului. Cinci firme s-au luptat să prindă contractul, câştigătorul urmând să plătească 36 de euro/mp. De când are spațiul, cifra de afaceri a firmei lui Paul Zaharia a crescut de la 128.000 de lei la 2,9 milioane de lei.
O firmă din Iaşi plăteşte pentru cele trei magazine pe care le are în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi o chirie care poate concura cu cea din zonele centrale sau din mall-uri. Pentru spaţiile comerciale unde deţinuţii îşi fac cumpărăturile, SC Tara Technology SRL achită lunar nu mai puţin de 13.568 de lei, aproximativ 3.100 de euro. Afacerea pare însă a fi benefică atât pentru firmă, cât şi pentru penitenciar. Astfel, societatea are asiguraţi peste 1.400 de clienţi lunar, iar jumătate din chirie ajunge în conturile închisorii.
Trei tipuri de clienţi
SC Tara Technology SRL, firma care a câştigat licitaţia pentru cele trei spaţii comerciale din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, achită o chirie de aproape 160 de lei pe metru pătrat pe lună, aproximativ 36 de euro. Astfel, pentru cei 84,8 metri pătraţi în care funcţionează spaţiile comerciale, societatea plăteşte 13.568 de lei, aproape 3.100 de euro lunar.
Afacerea pare însă a fi una care să aducă profit, pentru că SC Tara Technology are asiguraţi peste 1.460 de „clienţi”- deţinuţi care îşi execută pedeapsa în închisoarea din Iaşi. La aceştia se adaugă uneori rudele persoanelor încarcerate sau o parte din angajaţii penitenciarului, care pot face cumpărături de la magazinul care funcţionează lângă sectorul Vizite.
Monopol profitabil
Mai mult, SC Tara Technology tocmai şi-a prelungit contractul de închiriere pentru spaţiile comerciale din Penitenciarul Iaşi. Concret, firma a câştigat, în martie 2016, licitaţia publică cu strigare pentru cei 84,8 metri pătraţi, licitaţie la care au participat alte patru societăţi. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de doi ani şi astfel societatea îşi va vinde produsele în închisoarea din Iaşi până în 15 martie 2018.
Anterior, în februarie 2015 aceeaşi firmă câştigase licitaţia pentru spaţiile comerciale din penitenciar, contractul fiind valabil un an. Pentru perioada februarie 2015-martie 2016 SC Tara Technology a plătit o chirie lunară de 110 lei pe metru pătrat, aproximativ 25 de euro. Firma a avut contract cu Penitenciarul Iaşi pentru închirierea spaţiilor şi în 2014. „Dacă am continuat să închiriem, înseamnă că merită”, a precizat Constantin Virgil Fătu, unul dintre asociaţii firmei.
Vad comercial bun
Agenţii imobiliari susţin că o chirie de 36 de euro pe metru pătrat, atât cât plăteşte în prezent SC Tara Technology pentru spaţiile comerciale din penitenciar, se regăseşte în unele zone centrale din Iaşi sau chiar în unele spaţii din mall-uri. „În unele spaţii de pe Ştefan cel Mare sau chiar în mall-uri sunt şi chirii de 36 de euro pe metru pătrat. La prima vedere este o chirie mare pentru spaţiile comerciale din penitenciar, dar analizând că este o singură firmă care le-a închiriat şi că cei de acolo nu au de unde să cumpere din altă parte, se justifică această sumă. Este un vad comercial destul de bun”, a declarat agentul imobiliar Emilian Tarcan.
Le-a înflorit afacerea
De când a închiriat spaţiile comerciale în Penitenciarul Iaşi, afacerile firmei Tara Technology par să meargă din ce în ce mai bine. Societatea, înfiinţată în 2011, îl are ca administrator pe Paul Zaharia, fost asistent la Universitatea „Petre Andrei”, iar la asociaţi, pe lângă acesta, figurează şi Constantin Virgil Fătu, fost conferenţiar universitar la „Petre Andrei”, acum în cadrul Universităţii Apollonia.
Firma are ca obiect principal de activitate „activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei”. Cifra de afaceri a firmei era în 2011 de 45.384 de lei, în 2012 de 59.610 de lei, iar în 2013 de 128.021 de lei. În 2014, când firma avea cele trei magazine în Penitenciarul Iaşi cifra de afaceri a ajuns la 2,9 milioane lei. În acelaşi an, societatea a avut un profit de 211.889 de lei, mult mai mare ca în trecut. Virgil Fătu susţine însă că profitul firmei nu se datorează în special afacerilor cu penitenciarul, ci altor activităţi pe care le desfăşoară firma.
Jumătate din chirie merge la buget
Contractul de închiriere pentru spaţiile comerciale aduce avantaje şi Penitenciarului Iaşi, în conturile căruia intră jumătate din sumă. „50% din veniturile realizate revin administraţiei penitenciarului, constituind venituri proprii care se încasează, se contabilizează şi se utilizează potrivit dispoziţiilor legale privind finanţele publice, iar diferenţa de 50% se virează la bugetul de stat”, se arată într-un răspuns al Penitenciarului Iaşi, la o solicitare 7EST.
La Rahova, chiria e aproape 20.000 de euro/lună
Chiria pe care o plăteşte lunar SC Tara Technology nu este nici pe departe cea mai mare pe care o achită o firmă care deţine magazin în închisori. Astfel, pe primul loc în topul chiriilor pentru magazinele din penitenciare se situează Penitenciarul Rahova. Aici SC Nelu&Rodica achită lunar o chirie de 19.448 de euro pe lună pentru cei 44 de metri pătraţi ai spaţiului comercial, şi anume 442 de euro pentru fiecare metru pătrat.
Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor prevede că deţinuţii au dreptul de a cumpăra săptămânal de la punctele comerciale din incinta închisorilor, în limita a jumătate din valoarea salariului minim brut pe economie, „alimente, apă minerală, băuturi răcoritoare, ţigări şi alte bunuri de natura celor permise să fie primite, precum şi cele necesare exercitării drepturilor de petiţionare, la corespondenţă şi la convorbiri telefonice”.
Însă, în noile prevederi legislative, care urmează să intre în vigoare, se menţionează că deţinuţii vor putea face cumpărături săptămânal de la magazinele din închisori „în limita a ¾ din valoarea salariului minim brut pe economie ”.
CITEȘTE ȘI
EXCLUSIV. Clanul Sălceanu, moşie de 500.000 de euro
Firma fugarului Maftei a vrut afacerea
Paul Zaharia şi asociatul său, Virgil Fătu, au dat lovitura la Penitenciar
O primă licitaţie publică cu strigare pentru închirierea spaţiilor comerciale din Penitenciarul Iaşi a avut loc pe 26 ianuarie, la aceasta participând 6 firme. Firma câştigătoare a fost declarată SC Enviro Construct, cu o chirie lunară adjudecată la 660 de lei pe metru pătrat pe lună, aproximativ 150 de euro. Ulterior, firma câştigătoare a refuzat încheierea contractului, iar procedura a fost anulată şi s-a organizat o nouă licitaţie.