Modernizarea rețelei termice: singura schimbare reală în serviciile publice din Iași

0
163

Modernizările din ultimii ani sunt urmate noi investiții, pentru reducerea pierderilor, creșterea eficienței și protejarea mediului. Investiţiile Veolia Energie, singura companie din Iași cu temele făcute pentru fonduri europene. Singurul serviciu de utilitate publică din Iași care are strategia clară până în 2020. 75% din rețelele secundare vor fi complet înlocuite.

 

Înainte de 2012, Primăria Iaşi a înlocuit 259 km de reţele secundare, printr-un programul BERD, iar Veolia a înlocuit în ultimii trei ani 9 km, dintr-un total de 498 km de conducte.

 

Lucrări cu impact pozitiv pentru mediu

În anii anteriori, Veolia Energie Iaşi, împreună cu Prima Iaşi, a efectuat lucrări la reţelele primare şi secundare, fiind înlocuite până acum 12 km de conducte dintr-un total de 195 km.

În ultimii trei ani, au fost înlocuite de Veolia 3 km de conducte primare şi alţi 11 km de către municipalitate, cu fonduri europene nerambursabile, pe POS Mediu 2007-2013.

Aceste lucrări au avut un real impact pozitiv pentru mediu, după cum susţine directorul Comercial şi de Comunicare Veolia Energie Iaşi S.A., Ana-Maria Icătoiu.

„Cei 12 km de conducte înlocuiţi de Veolia în ultimii trei ani şi cei 11 km înlocuiti de Primăria Iaşi, cu fonduri europene au dus la o scădere a apei de adaos pe reţele de 44% (n.r. – pierderile masice). Aceste lucrări au un puternic impact pozitiv asupra mediului fiindcă, odată ce scade cantitatea de apă de adaos din reţele, se vehiculează un volum de apă mai mic, ceea ce înseamnă că se consumă o cantitate de combustibil mai mică pentru aceeaşi cantitate de energie livrată. Deci scad puternic emisiile poluante aferente energiei furnizate clienţilor“, precizează Ana-Maria Icătoiu.

 

Conductele noi le înlocuiesc pe cele vechi pe zeci de kilometri de rețea

Program de înlocuire a conductelor până în 2020

În 2016-2018, municipalitatea va înlocui, cu fonduri europene nerambursabile, un total de 26 km de conducte primare, în timp ce Veolia va înlocui în următorii 5 ani, ca investiţii din fonduri proprii 7 km.

În perioada 2018-2020, Primăria Iaşi va înlocui, cu fonduri europene nerambursabile (pe POIM 2014-2020) 22 km de conducte primare.

Astfel, până în 2020 va fi înlocuit 35% din totalul reţelelor primare, care acoperă toate porţiunile de reţele ce necesită înlocuiri pe termen scurt şi mediu.

La reţelele secundare, în perioada 2016-2018, Primăria va înlocui, cu fonduri europene nerambursabile (pe POIM 2014-2020) 50 km de conducte, iar Veolia, în următorii 5 ani, ca investiţii din fonduri proprii, va înlocui 11 km. Pentru 2018-2020 mai sunt prevăzuți, tot prin programul POIM, alți 45 km.

Până în prezent, au fost înlocuite 23% din totalul reţelelor secundare, ce acoperă toate porţiunile de reţele ce necesită înlocuiri pe termen scurt şi mediu. Dacă se adaugă şi conductele înlocuite cu fonduri BERD, se ajunge la 75% reţele secundare noi.

 

Lucrări de 4,6 milioane de lei la CET Holboca

În această vară, la CET Holboca se vor realiza lucrări la cazanul pe cărbune K2 şi la turbina TA1, în valoare 3 milioane de lei, respective 1,6 milioane de lei.

La cazanul 2 s-au derulat trei lucrări cu finanţare europeană pentru conformarea din punct de vedere al emisiilor poluante la standardele impuse de Uniunea Europeană începând cu anul 2016.

 

Conformare la normele UE

În vederea fiabilizării cazanului şi a creşterii eficienţei în funcţionare pe toată perioada sezonului rece, Veolia realizează propriile lucrări, complementare celor de conformare pe parte de mediu făcute de Primarie, şi vizează fiabilizarea sistem sub presiune, prin înlocuirea mai multor componente, fiabilizarea canalelor de aer şi gaze arse şi continuitatea funcţionării cazanului, prin montarea unor suflători de funingine.

Lucrările de la turbina TA1 sunt lucrări de modernizare a sistemului de reglaj în conformitate cu cerinţele actuale ale Sistemului Energetic Naţional (SEN). Acestea vor permite calificarea TA1 ca fiind grup energetic de reglaj al SEN. „Modernizarea constă în înlocuirea actualului sistem de reglaj mecano-hidraulic cu un sistem nou de reglaj electro-hidraulic. În paralel, se vor revizui toate echipamentele de comandă ale turbinei. Turbina TA1 astfel modernizată va corespunde tuturor cerinţelor de reglaj din SEN şi din Uniunea Europeana, putând furniza servicii de echilibrare a SEN, atunci când acest lucru este necesar. De exemplu, în perioadele din an cu consum ridicat de electricitate sau atunci când energia hidro nu este suficientă din cauza secetei sau atunci când echipamentele solare şi eoliene nu mai pot furniza cantităţile obişnuite“, adaugă directorul Comercial şi de Comunicare Veolia Energie Iaşi S.A.

 

 

Biserica „Învierea Domnului”, din cartierul Dacia

 

În Săptămâna Mare, o biserică se racordează la Veolia

Biserica „Învierea Domnului“, din cartierul Dacia, va fi racordată la sistemul centralizat de termoficare din Iaşi

„Lăcaşul de cult este în curs de conectare la Magistrala 5 de termoficare şi va folosi un modul termic individual (130 kW putere instalată pe încălzire) complet automatizat, ce va permite clientului să pornească sau să oprească încălzirea oricând doreşte şi să beneficieze de temperatură optimă, adaptată la cea exterioară, care este înregistrată permanent cu ajutorul senzorului de temperatură. Parametrii modulului termic vor fi monitorizati non-stop în dispeceratul Veolia, prin funcţia de teletransmisie“, menţionează Ana-Maria Icătoiu.

La demisol, încălzirea se va realiza prin intermediul radiatoarelor, iar în incinta principală se va folosi încălzire în pardoseală. Instalaţiile interioare vor fi complet automatizate, permiţând reglarea cu ajutorul termostatului.

Parohia „Învierea Domnului“, din cartierul Dacia, va realiza importante economii de costuri, de cel puţin 23% faţă de o eventuală soluţie pe gaze naturale.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentZiua și cutremurul. Seism de 2,6 pe Richter, marți seara
Articolul următorPercheziții la sediul cotidianului „Adevărul”. De ce a fost ridicat afaceristul Paul Burci de către procurorii DIICOT
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments