Panama Papers. Reacţia afaceristului român Frank Timiş: "Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman”

0
102

Vasile Frank Timiş, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari potrivit Forbes, este unul dintre românii care apar în scurgerile masive de documente cunoscute sub numele de ”Panama Papers”.

 

„Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două jurisdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo, pentru că atunci când îşi vând acţiunile plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor.

 

Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”, a declarat Frank Timiş pentru TVR 1.

Consultantul fiscal Adrian Benţa a explicat că aceste companii nu sunt ilegale, ci se încalcă legea în momentul în care se transferă profitul pe baza unor documente fictive.

„Când tranzacţiile sunt corecte şi cinstite, acest lucru nu înseamnă decât o mai bună cunoaştere a legislaţiei internaţionale şi o speculare în favoarea investitorului a diferenţelor de impozitare. Acest lucru nu este ilegal. Este ilegal în momentul în care se transferă profitul pe baza unor documente fictive”, a spus consultantul financiar.

„Panama Papers” este denumită de presă internaţională cea mai mare scurgere de informaţii financiare din istorie şi a scos la iveală faptul că numeroşi lideri politici, oameni de afaceri, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale îşi ascund averile în offshore-uri, cu ajutorul companiei panameze Mossack Fonseca.

Secretele financiare ale acestora au fost dezvăluite de o sursă anonimă pentru Internaţional Consortium of Investigative Journalists şi publicaţia germană Suddeutsche Zeitung, la anchete colaborând jurnalişti din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume.

Mossack Fonseca este, practic, o adevărată fabrică de firme, iar birourile sale au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri inclusiv din România.

Vasile Frank Timiş este iniţiatorul afacerii Roşia Montană şi a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ’90.

Pe lângă Vasile Frank Timiş, mai apar în baza de date a firmei Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Said Baklini, Corneliu Iacobov şi Constantin Iacov.

 

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments