„Paştele creştin” la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași

0
70

Cu  ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, în spiritul tradiţiei creştin-ortodoxe s-au organizat o serie de programe cu caracter educativ, moral-religios şi cultural-artistic, în scopul dezvoltării şi încurajării unui comportament  pro-social pentru persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Iaşi.

 

Astfel, evenimentele cuprinse în programul „Paştele creştin”  dedicate deţinuţilor au constat în activităţi de consiliere şi dezbateri religioase, concursuri tematice, activităţi sportive şi caritabile, spectacole artistice şi expoziţii în comunitate cu obiecte cu specific pascal realizate de aceştia în cadrul activităţilor de terapie ocupaţională, întâlniri între aceştia şi copiii aflaţi în centrele de plasament, competiţii şi întreceri sportive organizate la nivelul penitenciarului, precum şi vizită în comunitate la Centrul de bătrâni Sfânta Paraschieva, unde deţinuţii  au oferit felicitări confecţionate manual persoanelor vârstnice. 

 

În perioada premergătoare acestei sărbători creştine, preotul paroh al penitenciarului oficiază zilnic slujbe religioase, în capela din incinta penitenciarului, derulând activităţi de consiliere religioasă de grup şi individuală tuturor deţinuţilor, oficiind totodată şi taina sfintei spovedanii. Pentru a veni în întâmpinarea acestui eveniment religios, de o semnificaţie şi importanţă deosebită în rândul creştinilor, manifestările care se vor derula, vor avea drept scop implicarea, sensibilizarea şi responsabilizarea persoanele private de libertate, prin valorificarea abilităţilor, aptitudinilor şi intereselor acestora, cu suport şi din partea voluntarilor, instituţiilor şi fundaţiilor partenere.

 

Sfânta slujbă de Înviere va fi oficiată de către preotul capelan al penitenciarului în curtea interioară a unităţii, prilej cu care vor putea asista toţi deţinuţii, aceasta fiind transmisă şi prin intermediul televiziunii cu circuit închis.

    

Pe perioada Sărbătorilor deţinuţii aflaţi in custodia Penitenciarului Iaşi vor beneficia de un meniu îmbunătăţit, care va cuprinde cozonaci şi ouă roşii.

 

Scopul desfăşurării acestor activităţi este acela de a susţine afectiv şi moral persoanele care se află în custodie penitenciară în perioada premergătoare sărbătorilor pascale şi nu în ultimul rând, de cultivare a spiritului şi valorilor moral – creştine în rândul acestora, de a facilita recuperarea psiho – comportamentală, precum şi stimularea altruismului şi menţinerii contactelor cu familia şi cu comunitatea.

 

Sistemul penitenciar, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţile din teritoriu, îndeplineşte o misiune socială necesară, derivată din nevoia de a trăi într-o lume mai bună şi mai sigură. La îndeplinirea acestui deziderat contribuie şi suita de activităţi sus menţionate, în strânsă concordanţă cu spiritul creştin al celor care se căiesc din rândul deţinuţilor.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments