Primăria împarte tortul la ONG-uri în pragul alegerilor. Bugetul total este de 1,8 milioane de lei. Termen: 25 aprilie

0
125

400.000 de lei este suma alocată de Primărie pentru finanţarea unor acţiuni sociale ale societăţii civile din Iaşi. Proiectele sunt în curs de depunere şi prima sesiune de finanţare se va face la începutul lunii mai. Pentru activităţi culturale sunt alocaţi 300.000 de lei, iar la “cultură scrisă” 100.000 de lei. La banii pentru fundaţii se adaugă o sumă consistentă pentru proiecte ale organizaţiilor de tineret, dar nimeni nu ştie unde se vor duce banii. Bugetul total repartizat de Primărie pentru fundaţii este de 1,8 milioane de lei. Termen: 25 aprilie.

 

Primăria a pus la bătaie, din bugetul local, 1,8 milioane de lei pentru finanţarea proiectelor unor fundaţii. 400.000 de lei merg pentru finanţarea proiectelor sociale ale unor ONG-uri cu activitate locală, încă 1 milion de lei sunt alocate pentru organizaţiile de tineret, 300.000 de lei pentru activităţi cultural, iar 100.000 de lei la capitolul “cultură scrisă”. Organizaţiile non-guvernamentale mari spun că nici nu se gândesc să aplice pentru banii Primăriei. “Noi derulăm proiecte europene, cu sume consistente. Nu suntem interesaţi de proiecte mici. Aceşti bani vor fi accesaţi de fundaţii care sunt la început”, au explicat reprezentanţii Alături de Voi.

 

Proiect pentru burse

Unul dintre aplicanţii la fondul de 400.000 de lei pentru acţiuni sociale va încerca să obţină banii necesari unor activităţi de consiliere într-un proiect de burse pentru 80 de elevi. “Derulăm deja un astfel de proiect şi o componentă importantă este consilierea celor incluşi. Banii pentru burse vin din mediul privat, dar ne-am dori ca Primăria să finanţeze întâlnirile dintre cei care plătesc bursele şi beneficiari, precum şi consilierea psihologică a bursierilor. Aceasta se face cu 4 psihologi”, a declarat Ciprian Mihai Păiuş, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Iaşi. Acesta spune că, în trecut, 7 sau 8 proiecte dintre cele depuse primeau finanţare de la Primărie. “Probabil că numărul proiectelor ce vor primi bani este acum puţin mai mare, pentru că şi suma este uşor crescută faţă de anul trecut. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 25 aprilie, aşa că nimeni nu ştie acum ce proiecte au celelalte organizaţii”, a mai spus Păiuş.

 

Activităţile sociale sunt pe lista de la plată a Primăriei

Prea puţin pentru fundaţiile mari

Fondurile puse la dispoziţia ONG-urilor din Iaşi sunt considerate neatractive de fundaţiile mari. “Anul trecut nu am aplicat pentru nici un proiect, nici anul acesta nu o vom face. Din două motive am evitat: conducerea noastră a participat la elaborarea regulamentului de finanţare a fundaţiilor în baza căruia se organizează selecţia, iar finanţările sunt foarte mici. Noi lucrăm pe proiecte mari, cu finanţare europeană. Există posibilitatea să avem o parte mică de finanţare pentru Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale. În general, proiectele care câştigă finanţare de la Primărie sunt sociale”, a spus Mihaela Munteanu, purtător de cuvânt la Fundaţia Alături de Voi (ADV). Reprezentanta ADV a mai explicat că, în 2016, toate procedurile Primăriei sunt organizate la timp, faţă de ceilalţi ani. “Anul trecut, toţi paşii au fost extreme de mult întârziaţi, astfel că s-a ajuns ca implementarea proiectelor câştigătoare să se facă în două luni. În acest an am insistat pentru ca toate procedurile să se facă la timp”, afirmă Munteanu.

 

Nu s-a recurs la fondul de rezervă

Reprezentanţii Primăriei spun că, deşi exista varianta acoperirii costurilor unor proiecte din fondul de rezervă al primarului, acest lucru nu s-a făcut până acum. “Nu a fost alocată nici o sumă din fondul de rezervă. Procedura presupune înaintarea către Consiliul Local Municipal a unui proiect de hotărâre care trebuie să fie fundamentat şi care specifică, în mod clar, destinaţia fondurilor pentru care se solicită alocarea din fondul de rezervă. Deocamdată este lansat programul anual de finanţare a proiectelor societăţii civile, care are primul termen de depunere a proiectelor 25 aprilie 2016, urmând ca până la data de 10 mai rezultatele să fie făcute publice”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

 “Probabil că numărul proiectelor ce vor primi bani este acum puţin mai mare, pentru că şi suma este uşor crescută faţă de anul trecut.” Ciprian Mihai Păiuş, director executiv al Fundaţiei Comunitare Iaşi

 

1 milion de lei pentru organizaţii de tineret

Primăria Iaşi a alocat, în 2016, nu mai puţin de 1 milion de lei pentru organizaţii care se ocupă de tineri. Termenul limită pentru depunerea primei sesiuni a dosarelor este tot 25 aprilie, urmând ca o a doua sesiune să fie organizată în septembrie. Nimeni din cadrul Primăriei nu a putut explica modul în care vor fi repartizaţi banii, menţionându-se doar că proiectele sunt încă în curs de depunere.

 

Citeşte şi EXCLUSIV. Toate denunţurile împotriva lui Nichita: TURNAT DE CEI MAI BUNI PRIETENI

 

Clujul, mult mai mult

În 2015, Primăria Iaşi a alocat 150.000 de lei pentru finanţarea proiectelor unor ONG-uri. Prin comparaţie, în acelaşi an, Primăria Cluj Napoca a avut o alocare bugetară de 2,5 milioane de lei. Suma oferită de Primăria Cluj Napoca a fost atribuită prin concurs de proiecte şi a fost destinată exclusiv proiectelor sociale, de cultură şi învăţământ. Sumele alocate unor acţiuni pentru tineri au fost mult mai mari şi au fost prinse separat în bugetul instituţiei.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentStudenții USAMV Iași vor fi premiați pentru cercetările științifice
Articolul următorCe a păţit poliţista care iubeşte să se fotografieze topless (FOTO)
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments