Vineri, 22 aprilie 2016, Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași (ȘFICPPF) încheie ultima etapă a proiectului ”Cooperare internațională în managementul frontierelor prin formarea formatorilor”, organizat de Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migație (OIM), Biroul România. A treia sesiune de pregătire s-a derulat pe parcursul a două săptămâni și a vizat un număr de 10 funcționari publici din Republica Moldova, aceștia fiind specializați în conceptul european de securizare a frontierelor și combatere a criminalității transfrontaliere.
Programul de formare a debutat în 2015 și a fost conceput pornind de la principii ale managementului modern, bazându-se în special pe metoda de pregătire în cascadă, el beneficiind de implicarea profesorilor din cadrul ȘFICPPF Iași și a unor experți OIM. Temele prezentate și dezbătute s-au referit la managementul integrat de securizare a frontierelor, migrația și azilul, traficul de ființe umane și contracararea acestui fenomen, cooperarea internațională pentru combaterea criminalității tranfrontaliere, managementul resurselor umane în cadrul Poliției de Frontieră Române.
Cursul a urmărit transmiterea și dezvoltarea de competențe referitoare la:
– transmiterea cunoștințelor și formarea deprinderilor specifice managementului european al frontierelor;
– prezentarea comparativă a cadrului normativ național și european care reglementează regimul juridic al frontierei de stat cu cel al statelor de proveniență a participanților;
– formarea deprinderilor necesare pentru îndeplinirea misiunilor destinate supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat;
– controlul migrației precum și prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.
Pe tot parcusul instruirii, cursanții au fost sprijiniți și dirijați să-și dezvolte abilitățile de organizare și susținere a unor sesiuni de formare similare în țările lor de origine.
Pregătirea teoretică a participanților a fost îmbinată cu activități practic-aplicative (studii de caz și vizite la puncte de trecere a frontierei de stat). Ei au participat la activități de pregătire practică la Sectorul Poliției de Frontieră Bivolari, la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni și la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iași, cursanții având astfel posibilitatea de a vedea modul concret de derulare a activităților specifice supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat a României.
Prima etapă a proiectului s-a desfășurat în perioada 19 – 30 octombrie 2015 și au fost pregătiți formatori Georgia, Armenia, Ucraina, Tunisia, Irak, Palestina și Afganistan. A doua etapă s-a derulat în luna noiembrie a anului trecut, vizând 24 de formatori – polițiști de frontieră, din Republica Moldova.
Proiectul ”Cooperare internațională în managementul frontierelor prin formarea formatorilor” se înscrie în demersul Românei de conturare a profilului său de donator internațional de asistență pentru dezvoltare. Acțiunile proiectului urmăresc un impact atât la nivel individual cât și la nivel instituțional și implică țări de pe trei continente. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României, prin programul de cooperare pentru dezvoltare (RoAid).