Robi din Iaşi pe plantaţiile de cartofi din Grecia

0
513

În ciuda mediatizării constante a situaţiilor de acest gen, continuă să apară cazuri în care muncitori români sunt exploataţi în străinătate. Racolaţi prin mica publicitate, mai mulţi ieşeni care au plecat la muncă în Grecia au fost trataţi ca sclavii. Li se împrumutau 10 euro şi li se vindea pâine cu 1,8 euro, dormeau în corturi şi într-o hală, nu mai aveau ce mânca şi aveau norme imposibil de îndeplinit. Intermediarul care i-a păcălit a fost trimis în judecată.

 

Mai mulţi ieşeni au crezut că a dat norocul peste ei atunci când au citit un anunţ în ziar în care se preciza că se caută muncitori în agricultură în Grecia. Odată ajunşi acolo, oamenii ar fi fost trataţi ca nişte sclavi. Procurorii DIICOT Iaşi l-au trimis în judecată pentru trafic de persoane pe cel care a intermediat obţinerea „locurilor de muncă” şi continuă cercetările în cazul a doi cetăţeni greci care i-au exploatat pe ieşeni.

 

Prin anunţ în ziar

Mugurel Florin Onofrei este acuzat de Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi că, în perioada mai-iunie 2014, a racolat mai multe persoane din judeţul Iaşi, care erau în căutarea unui loc de muncă, le-a transportat şi plasat unor cetăţeni greci, care le-ar fi exploatat la recoltat cartofi. Pentru a-şi găsi victimele bărbatul a postat un anunţ la rubrica de locuri de muncă dintr-un ziar local în care preciza că este în căutarea de muncitori în agricultură pentru Grecia. Mai multe persoane interesate l-ar fi sunat, iar o parte dintre aceste au bătut palma cu intermediarul ieşean. „Victimelor li s-a comunicat aceleaşi detalii, atât telefonic cât şi în cadrul unei întâlniri, respectiv că se poate lucra la recoltat cartofi unde se plăteşte câte 30-35 euro pe zi, programul fiind de la 07:00 la 13:30, la încărcat pepeni cu 50 euro de tir, precum şi la o fermă de pui unde se plăteşte câte 40-50 euro pe zi, programul fiind de noapte de la ora 21:00 – 02:00. Li s-a comunicat că pot lucra suplimentar, după orele de muncă şi se plăteşte cu 2-2,5 euro pe oră”, se arată în rechizitoriu.

 

Periodic apar cazuri de angajatori din Spania, Italia sau Grecia care-şi bat joc de muncitorii români

Realitatea cruntă de la faţa locului

Onofrei le-ar mai fi spus doritorilor că asigura şi transportul contra sumei de 100 de euro, care trebuiau achitaţi la primul salariu şi 100 de lei în avans pentru motorină, că vor fi cazaţi gratuit la cort sau în camere unde se achită 2 euro pe zi şi un euro transport, iar angajatorul îi va împrumuta cu bani pentru a-şi cumpăra mâncare. Astfel, susţin anchetatorii, în 9 şi 25 mai şi 5 iunie 2014, Mugurel Onofrei ar fi dus în Grecia 19 bărbaţi, mare parte dintre aceştia ajungând să muncească pentru Pavlos şi Georgios Sisko.

Odată ajunşi în Grecia, bărbaţii au fost duşi la o fermă de lângă aeroportul militar din Araxos, unde au fost preluaţi de cei doi greci care le-au prezentat cu totul alte condiţii de muncă, salarizare şi cazare. Oamenii ar fi acceptat să muncească pentru că nu ar fi avut bani de întoarcere şi ar fi fost condiţionaţi de Pavlos şi Georgios Sisko să-şi achite banii pentru transport şi 30 de euro pentru cazare, în caz contrar neavând voie să plece.

 

Pâine vândută la suprapreţ

Procurorii mai spun că cei doi greci le-au împrumutat angajaţilor 10 euro pentru mâncarea pe o săptămână, bani ce trebuiau să îi returneze la salariu, dar le aduceau pâine care era vândută cu 1,8 euro pe kilogram. De asemenea, ieşenii erau cazaţi în condiţii inumane şi erau puşi zilnic să recolteze cartofi pe diferite terenuri aparţinând altor cetăţeni greci, având de realizat o normă. “O echipă de 12 oameni trebuia să recolteze cantitatea de 1.200 lăzi cu cartofi, cantitate care nu se putea realiza, fiind peste posibilităţile fizice ale muncitorilor. Prin îndatorare, aceştia reuşeau să determine victimele să lucreze în folosul lor, condiţiile de muncă şi cazare fiind degradante, programul de muncă era de la ora 06:30 la ora 14:00 cu o pauză de masă şi continua de la ora 15:00 la ora 21:00– 21:30”, mai susţin anchetatorii.

 

50 de euro pentru trei săptămâni de muncă

După câteva zile, muncitorii nu ar mai fi avut ce mânca, iar după ce s-ar fi revoltat, cei doi greci i-ar fi împrumutat cu alţi 20 de euro. Angajatorii le-ar fi sugerat să mănânce cartofi fierţi, dar beneficiarii greci nu le-ar fi permis să ia din recoltă. Procurorii spun că grecul Georgios Siskos avea în subordine peste 30 de bărbaţi, femei şi minori români pe care îi caza în corturi şi într-o hală, toţi fiind scoşi în echipe la recoltat cartofi.

Disperaţi, unii ieşeni au apelat la rude pentru a le trimite bani şi a se întoarce acasă, alţii ar fi fost însă exploataţi pe perioada iunie-august 2014. La diferite intervale de timp, românilor li s-ar fi permis să plece, nu înainte de a achita contravaloarea cazării, hranei şi transportului.

O parte din victime le-au povestit anchetatorilor că după trei săptămâni de muncă li s-a spus că au câştigat 300 de euro, din care s-a scăzut 100 de euro transportul, pâinea 25 de euro, 30 de euro pentru mâncare, 30 de euro chiria şi alte cheltuieli, iar în final au primit doar 50 de euro.

 

 

O viaţă grea pentru un ban în plus

Filmuleţe cu condiţiile inumane

Anchetatorii au intrat pe fir după ce soţia unuia dintre muncitori a făcut o plângere în care le-a explicat că soţul său este sechestrat într-o fermă agricolă. Ulterior, alte persoane le-au povestit procurorilor prin ce au trecut şi le-au pus la dispoziţie şi mai multe filmuleţe realizate cu telefonul mobil cu condiţiile inumane în care au fost nevoiţi să muncească.

 

Citeşte şi Eşalonul 2 din „noul PNL Iaşi”: oameni de nădejde cu plagiat, condamnări, dosare DNA şi ANI

 

În urma anchetei, DIICOT l-a trimis în judecată pe Onofrei pentru trafic de persoane (10 acte materiale). În cauză, nouă dintre victimele bărbatului s-au constituit părţi civile cu suma totală de 10.150 de euro. Avocatul lui Mugurel Onofrei nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei pentru a-şi exprima punctul de vedere.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentO ieşeancă fără frică: a prins un hoţ în casă şi l-a bătut cu tocătorul de şniţele de i-au mers fulgii
Articolul următorCadou de Paşti sau pomană electorală? Tichete sociale pentru pensionarii din Iaşi. Vezi cine beneficiază de ajutor
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments