Scandalul Black Cube. Kovesi era doar vârful aisbergului: 20 de personalităţi publice, spionate de agenţii israelieni

0
78

Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu ar fi singura personalitate spionatp de israelienii de la firma Black Cube. Surse apropiate anchetei spun că suspecţii arestaţi ar fi avut misiunea să adune informaţii despre 20 de personalităţi publice, care au legături strânse cu Guvernul Românie, iar ampla operaţiune ar fi început în urmă cu un an şi jumătate. Mai mult decât atât, unul dintre cei doi suspecţi ar fi recunoscut la audieri că ar fi accesat conturile de e-mail ale rudelor procurorului-şef al DNA.

 

Cei doi israelieni ar fi strâns informaţii sensibile despre 20 de personalităţi apropiate Guvernului, în ultimul an şi jumătate, spun surse apropiate anchetei. Acum, atenţia lor se îndreptase asupra procurorului-şef al DNA, a anunţat ProTV.

 

Ron Weiner şi David Geclowicz, cei doi israelieni arestaţi la Bucureşti în scandalul Kovesi-Mossad, au lucrat pentru Unit 8200 (Hebrew: יחידה 8200, Yehida Shmoneh-Matayim), o unitate specială a serviciilor militare israeliene care se ocupă de SIGINT, varianta israeliană a NSA-ului american, scrie siteul Israel Hayon, citat de Flux 24.

 

Cei doi angajati ai firmei israeliene Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, arestaţi preventiv la Bucureşti pe data de 3 aprilie pentru că ar fi spionat-o pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, “şi-au făcut stagiul militar în unitatea de intelligence 8200 a armatei israeliene şi au lucrat cu Mossad-ul în trecut”, a relatat ziarul israelian Israel Hayom pe data de 7 aprilie.

 

Unitatea 8200 a IDF (Israel Defense Forces) este o unitate de intelligence de elită responsabilă cu colectarea de „signal intelligence” (SIGINT), precum şi cu criptarea şi decriptarea informaţiilor.

 

Publicaţiile militare relatează că aceasta este cea mai mare unitate a IDF, cuprinzand câteva mii de soldaţi. Unitatea este comparabilă, în functionalităţile sale, cu NSA a Statelor Unite, fiind parte a ministerului apărării israelian la fel cum NSA este parte a departamentului apărării american.

Este o evidenţă că firma israeliană Black Cube nu actiona din proprie iniţiativă în România. Cel sau cei care i-au contractat pe detectivi au vrut să afle informaţii despre procurorul-sef al Directiei Naţionale Anticoruptie. Iar ochii tuturor se indreaptă, firesc, spre persoanele publice importante care sunt anchetate de DNA, fie că vorbim de cetăţeni străini sau romani. Unul dintre aceştia ar putea fi în spatele acestei operatiuni secrete, susține ProTV.

Cel care a anuntat autorităţile ar fi tatăl Laurei Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu.

Acesta ar fi reclamat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie faptul că el şi alte două rude ale procurorului-şef ar fi primit telefoane suspecte, la miezul nopţii, iar apelantul vorbea despre diverse cazuri. Cei identificaţi au fost Ron Wiener şi David Geclowicz, doi israelieni arestaţi rapid. În faţa anchetatorilor, unul dintre suspecţi ar fi recunoscut că a spart conturile de mail ale rudelor Laurei Kovesi şi că a copiat date de acolo. A admis şi că acţiunea ar fi vizat procurorul-sef DNA.

 

(Sursa: EVZ.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments