Scobinți, satul fără lege: retrocedări pe numele morților și copiator închiriat cu 15.000 de euro

0
1636

Primarul Gheorghe Hrițcu, magicianul care zice „hocus-pocus” și legile dispar: hectare de vie traficate de samsari, iaz dat gratuit unui preot și închirierea scandaloasă a unui banal „xerox” la preț exorbitant. Nouă cereri de intrare în posesie au luat un drum sinuos, pământul ajungând în curtea SC Cotnari SA. Proprietarii fie erau decedați, fie plecați din țară. Un samsar cumpăra pe loc terenul, pe baza actelor abia emise. Hectarele ajungeau ulterior la Agrofruct Plugari și, în final, la producătorul de vinuri. Cea mai tare afacere a primarului Hrițcu: copiator închiriat de la un prieten cu 5.500 de lei pe lună, plătind 15.000 de euro într-un an!

 

Terenuri plimbate pe la mai multe persoane până li se pierde urma şi ajung la SC Cotnari. Un copiator închiriat cu o sumă de 100 de ori mai mare. Nişte iazuri date spre folosinţă unui preot, fără ca acesta să plătească vreun leu la Primărie. Toate aceste nereguli fac parte dintr-un dosar depus la DNA de Adrian Ciubotariu şi Constantin Stavarache, doi consilieri locali din comuna ieşeană Scobinţi, unde primarul Gheorghe Hriţcu este acuzat că a confundat comuna cu propria moşie.

Reprezentanţii firmei SC Cotnari neagă orice ilegalitate legată de intrarea în posesie a 147 de hectare de teren, acuzând faptul că Adrian Ciubotariu vrea să devină primar în Scobinţi şi îşi face reclamă pe seama companiei de vinuri.

 

Terenuri mutate de la Scobinţi la Plugari

În 2012, Comisia judeţeană de fond funciar decide ca 133,49 de hectare de teren să fie radiate de la comuna Scobinţi şi trecute la comuna Plugari, pentru împroprietărirea mai multor persoane, şcoli şi biserici, document semnat de Dragomir Tomaşeschi.

Aproximativ 82 de hectare, în mare parte cultivate cu vie, trebuiau să ajungă în posesia a nouă persoane din comuna Scobinţi.

„Aceste persoane nu şi-au primit de fapt terenurile. Unii sunt decedaţi, cum este cazul lui Vasile Halacu, alţii sunt plecaţi de mult timp din ţară şi fie nu au moştenitori, fie aceştia nu s-au interesat de terenurile pe care trebuiau să le primească, aşa cum este cazul lui Sextil Vasiliu sau Caliopi Vasilescu“, explică Adrian Ciubotariu.

 

Terenurile retrocedate și ajunse până la urmă la SC Cotnari SA erau tocmai cu vie

45 de hectare pentru şcoli şi biserici

Din totalul de 133,49 de hectare, 31,64 de hectare au revenit la cinci parohii din comuna Scobinţi, iar 20 de hectare la patru şcoli din aceeaşi comună.

„În fapt, nici şcolile din Scobinţi, Bădeni, Sticlărie şi Zagavia şi nici parohiile din Scobinţi, Bădeni, Feteşti, Sticlărie şi Zagavia nu au fost puse în posesie“, precizează Ciubotariu. Acesta explică faptul că, în momentul în care a solicitat să vadă hârtiile care atestă că acele terenuri au ajuns la şcoli, i-au fost puse în față două documente, care însă au două date din 2012 şi din 2016: „Contabilul şcolilor din Scobinţi, Zagavia şi Bădeni, Oana Buruiană, a trecut ca dată de întocmire a cererii de punere în posesie «09.01.2012», iar în partea de sus a cererii a trecut data de «21.01.2016». Interesant este că în aceeaşi zi a fost în control DNA. Neoficial, contabilul a recunoscut că i-a fost frică să nu aibă probleme şi de aceea a trecut şi data când au fost de fapt întocmite actele, adică anul acesta.“

 

Semnături falsificate

Potrivit lui Constantin Stavarache, toate semnăturile membrilor Comisiei Locale de Fond Funciar, din Scobinţi, au fost falsificate.

„Am vorbit cu membrii comisiei şi toţi ne-au spus că semnăturile care apar pe referatul în care sunt stabilite persoanele, şcolile şi parohiile care urmau să fie împroprietărite, sunt falsificate, că n-au semnat aşa ceva. Pe lângă membri, mai apare semnătura primarului Hriţcu şi a secretarului Amaxinoaei. Dacă membrii comisiei nu au semnat, atunci cine a falsificat semnăturile?!“, zice Constantin Stavarache.

 

„1.600 de euro sau nimic!“

După ce în teorie terenurile au ajuns în proprietatea celor menţionaţi, Adrian Ciubotariu susţine că acestea au fost tranzacţionate de Cătălin Sandu, un samsar imobiliar şi au ajuns la Agrofruct Plugari SA.

„Pe 3 februarie 2012, Ion Ciobanu s-a dus să-şi ia terenul primit prin hotărâre, aproximativ un hectar de teren. El avea terenul în satul Bădeni, dar a fost nevoit să se ducă la Plugari. Acolo, îl aştepta «samsarul» Cătălin Sandu, care i-a propus ca în schimbul terenului să primească suma de 1.600 de euro. Omul nu a acceptat banii, dar nici terenul nu l-a mai primit“, explică Adrian Ciubotariu.

 

Primarul din Scobinți (în centru) conduce comuna cu mână de fier

SC Cotnari, beneficiarul final

Potrivit raţionamentului consilierului local, demonstrat cu acte, întreaga suprafaţă de teren a ajuns la SC Cotnari SA.

„În 2000, Agenţia Domeniilor Statului a concesionat către SC Cotnari o suprafaţă de aproximativ 147 de hectare, potrivit documentelor. În 2011, în urma acţiunilor intreprinse în instanţă de proprietarii unor terenuri, concesiunea a fost reziliată. Totuşi, firma din Cotnari a primit înapoi cele 147 de hectare de la Agrofruct, o fostă societate de stat. Spun asta pentru că în 2011, Primăria comunei Scobinţi a solicitat 147,01 hectare, dar a primit, aşa cum am spus la început, doar 133,49 de hectare de teren. Diferenţa de aproape 14 hectare a fost acordată ulterior de Comisia Locală de Fond Funciar, din Scobinţi, printr-o altă hotărâre“, zice consilierul local.

 

Primarul neagă toate acuzaţiile

Primarul Gheorghe Hriţcu consideră acuzele aduse de cei doi consilieri ca fiind nefondate şi pune totul pe seama campaniei electorale.

„Ca primar, m-am obişnuit să fiu atacat de mulţi. Cei doi consilieri locali încearcă să-şi facă, probabil, campanaie electorală. Eu m-am şi judecat cu ei, dar au fost scoase din Codul penal calomnia şi insulta. Primăria Scobinţi a pus în mod legal în posesie pe toţi cei care aveau acest drept. Ce a făcut pe urmă lumea cu terenul nu e treaba noastră. L-au dat sau nu la Cotnari şi cum, nu e treaba noastră. Cât priveşte acel iaz concesionat firmei Ponoarele, totul s-a făcut legal. Există contract şi hârtii care atestă că nu am comis nicio ilegalitate“, se apără primarul.

 

„Un nebun care vrea să fie primar!“

Preşedintele directoratului SC Cotnari, Constantin Deleanu, susţine că în spatele celor doi consilieri este Alecu Chitaru, cel care s-a luptat mulţi ani la rând cu firma producătoare de vinuri: „Văd că unde ajunge Alecu Chitaru, lumea ia foc. Din ce ştiu eu, Alecu Chitaru i-a dat o casă acestui Ciubotariu şi acum el se ia de firma Cotnari. Din câte ştiu, el vrea să fie primar şi atunci îşi face campanie pe spatele nostru. Un nebun care vrea să fie primar! Cum pot eu să răspund la acuzele unuia care nu are altă treabă!”

 

 Consilierul local Adrian Ciubotariu a făcut muncă de detectiv în comună

Copiator închiriat la preţ de limuzină

O altă ilegalitate pe care au identificat-o cei doi consilieri locali este închirierea unui copiator pentru o sumă exorbitantă.

„În 2014, în bugetul local de cheltuieli, primarul Hriţcu a trecut plata sumei lunare de 5.516 lei pentru închirierea unui copiator, adică 66.192 de lei pe an. Copiatorul a fost închiriat de la Doru Mihai Cozma, preotul din Scobinţi, care avea o afacere de acest gen“, menţionează Constantin Stavarache.

Primăria Scobinţi a plătit această sumă foarte mare în condiţiile în care un copiator perforamant, care în niciun caz nu este necesar unei primării ajunge la cel mult 7.000 de lei. Practic, cu banii daţi pe chirie, Primăria Scobinţi îşi putea achiziţiona în fiecare lună câte un copiator.

 

Iaz dat degeaba unui preot

Cei doi consilieri susţin că un alt abuz în serviciu făcut de primarul Hriţcu a fost concesionarea a unui iaz către preotul Gheorghe Tincu Stavarache, administratorul SC Ponoarele Hârlău, fără ca acesta din urmă să achite vreun leu.

 

Citeşte şi Tineri cu retard de la Centrul Hârlău, muncitori pe „plantaţia” poliţistului UNGUREANU

 

„Încă din 2007, Gheorghe Tincu Stavarache a primit în concesiune amenajarea piscicolă denumită popular «Valea Ursului», pentru care nu a achitat absolut niciun leu. De-a lungul timpului, chiar primarul s-a plâns în şedinţele Consiliului Local că SC Ponoarele nu şi-a achitat datoriile, iar în 2014 a cerut să se dea o hotărâre prin care să fie radiate toate datoriile, dar Consiliul Local s-a opus. Când eu am i-am cerut primarului anul trecut să facă dovadă că SC Ponoarele a plătit redevenţa, acesta a fabricat nişte chitanţe, pentru toţi anii, din 2007 până anul trecut, fără ca acele chitanţe să aibă vreo ştampilă. Şi aceasta, în condiţiile în care, în urma unui control al Curţii de Conturi din 2013, Primăria fost somată să treacă în contabilitate şi să încaseze suma de 15.720 de lei, potrivit documentelor emise de instituţia de control“, conchide Adrian Ciubotariu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments