Sighişoara – „Perla Transilvaniei” – cea mai frumoasă CETATE LOCUITĂ din sud-estul Europei

0
170

FOTO: wonderfulromania.ro

Situat pe un colţ de stâncă, romanticul oraş Sighişoara, cu zidurile de apărare intacte, este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. Expresia „de basm” îl caracterizează cel mai bine. Odată intrat în cetate, te simţi că şi cum te-ai întoarce în timp.

 

Este un oraş superb care adăposteşte o istorie de mii de ani, un oraş unde convieţuiesc în armonie mai multe naţionalităţi. Datorită arhitecturii sale remarcabile, a poziţiei dominante şi a ambianţei geografice, oraşul a fost supranumit încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea “Perla Transilvaniei”. Oraşul şi cetatea au fost întemeiate în Evul Mediu, aceasta din urmă fiind considerată şi astăzi a fi cea mai frumoasă cetate locuită din sud-estul Europei.

 

Undeva lângă Sighişoara se găsea cetatea dacică Sandava, iar mai târziu o fortificaţie puternic întărită la Podmoale constituia Castrum Stenarum (sau Capistenarum), unde au fost descoperite cărămizi cu ştampila Legiunii a XIII-a Gemina, 26 de monede romane emise între anii 108 şi 248, opaiţe romane, inele de aur cu filigran etc.

 

Localitatea actuală a fost întemeiată de colonişti germani (de fapt franconi din regiunea Rinului de nord), care fuseseră invitaţi să se aşeze în Transilvania de către regele Ungariei Geza al II-lea, pentru a apăra graniţele de est. Sistemul defensiv construit şi apărat de bresle era compus dintr-un zid lung de 930 de metri, 14 turnuri de apărare şi 5 bastioane de artilerie. Din el se mai păstrează 9 turnuri, 2 bastioane şi o parte din zidul de incintă, care reprezintă importante puncte de atracţie turistică. Centrul oraşului medieval Sighişoara, un important obiectiv turistic,este listat din anul 1999 în patrimoniul cultural mondial UNESCO, fiind protejat ca atare.

 

În acest oraş a fost confecţionată şi instalată o copie a “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), simbolul latinităţii poporului român.

Totodată, există şi un Centru de Informare al Asociaţiei Turistice Sighişoara (strada Octavian Goga, nr. 8), care asigura o strânsă legătură a oraşului cu turiştii, punând la dispoziţia acestora informaţii legate de: cazare, transport, obiective de vizitat, monumente şi atracţii turistice, oferte ale operatorilor locali, excursii, tururi, programe şi evenimente ale comunităţii locale, hărţi, pliante, broşuri atât proprii, cât şi ale agenţilor economici din domeniul turismului. 

 

 

(Sursa: eveste.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments