Soft antifraudă electorală: 23.000 de operatori vor monitoriza alegerile locale din secțiile de votare

0
77

Pregătirile pentru alegerile locale merg pe repede înainte. Marea noutate e că de anul acesta, secţiile de votare vor fi informatizate. Astfel, spun cei de la Autoritatea Electorală Permanentă(AEP), va fi monitorizată prezenţa la vot şi va fi prevenită fraudarea votului. 23.000 de operatori vor fi împărţiti în secţiile de votare din toată ţara, pentru a scana, prin intermediul tabletelor datele de identificare ale fiecărui alegător. Şi dacă până la prezentarea oficială a aplicaţiei va mai dura o săptămână, autoritatea a arătat softul prin care vor fi distribuiţi miile de operatori.

 

Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat softul prin care vor fi distribuiţi cei 23.000 de operatori la nivelul secţiilor de votare din toată ţara pentru a scana, prin intermediul tabletelor datele de identificare ale fiecărui alegător. Astfel, vor putea şti pe loc dacă alegătorul a mai votat sau nu, dar şi poziţia acestuia pe listele electorale.

 

„Acest sistem, implementat pentru prima dată de România, va facilita verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru dreptul de vot, vor semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea înscrierilor în listele electorale și va agrega date statistice privind prezenta alegătorilor la vot”, a declarat Marian Muhuleț, vicepreședinte AEP.

 

Operatorii au fost recrutaţi şi instruiţi încă din ianuarie de echipele Autorităţii Electorale Centrale împreună cu cele ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Pentru a fi acceptaţi ca operatori, a fost nevoie ca doritorii să îndeplinească o condiţie simplă: să aibă cunoştinţe minime în ceea ce priveşte lucrul cu o tabletă.

 

Acum, cei care au fost selectaţi vor fi arondaţi pe pe baza opţiunii geografice exprimate la înscrierea în program.

 

„În cadrul aplicației se va face o desemnare automată, pe baza opțiunii desemnate de persoanele admise pentru a fi selectate ca operatori de calculator de privind județul și localitatea în care aceștia doresc să fie desemnați, precum și pe baza nivelului de cunoștinte de operare de calculator”, a declarat Adrian Dragomir, director al Direcției de Informatică din AEP.

 

În cazul în care sunt înregistraţi mai mulţi operatori pe aceeaşi secţie de votare ”se alocă aleatoriu unul dintre ei, prioritar fiind nivelul de cunoștinte care a fost evaluat la evaluarea făcută de STS împreună cu colegii noștri din teritoriu”, a mai spus Dragomir.

 

Dacă după primul pas rămân poziţii de operatori neocupate şi există persoane disponibile în judeţ ori, în cazul Capitalei, sector vor fi alocaţi operatorii disponibili ţinând cont de apropierea de secţia neacoperită, dar şi de nivelul de cunoştinţe.

 

Dacă şi după primii doi paşi rămân secţii de votare neacoperite şi nu mai există persoane disponibile în cadrul localităţii sau al sectorului din Capitală se vor aloca operatorii disponibili la nivelul judeţului, în funcţie de aceleaşi criterii de proximitate şi cunoştinţe.

 

Operatorii de calculator vor fi plătiți timp de cinci zile cu 85 lei pe zi, impozabili, sumă stabilită prin Hotărâre de Guvern, a spus vicepreședintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleț.

 

Tabletele de pe care vor lucra operatorii au fost achiziţionate de Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prin licitataţie publică.

 

(Sursa: b1.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments