Un juriu de experţi internaţionali au analizat 3.000 de vinuri din România şi Republica Moldova din care au selecţionat 214 (alb, rose, roşu), ca fiind cele mai bune din România.
Toate aceste vinuri sunt prezentate în „Cartea Vinurilor Româneşti” realizată de Marinela Ardelean, cel mai în vogă degustător de vinuri de pe piaţa românească.
Ziarul Financiar vă prezintă mai jos cele mai bune vinuri albe, care au luat 5 stele:
1. Furmint, 2013 – Crama Wine Princess – arome de miez de nucă, flori de cais, miere de soc, note de grafit
2. Sauvignon Blanc, 2015 – Domeniile Close des Colombes – arome de prune, pere, miere de păpădie, floarea soarelui
3. Fetească Albă, 1995 – Cotnari – arome de caramel, lemn dulce, pepene galben, mentă
4. Grasă de Cotnari, 1986 – Cotnari – arome de şofran, dude, ghem de iarbă uscată
5. Epicentrum, 2014 – Crama Gârboiu – arome de miere de soc, flori de dovleac, pere şi banana
6. Monşer, Zghihară de Huşi, 2008 – Crama Senator Wine – aroma de miere, ceai de muşeţel, dulceaţă de caise, fân uscat, smochină
7. Tămâioasă Românească, 1996 – Domeniile Tohani – arome de dulceaţă de prune galbene, pepene galben, bine copt
8. Sirena Dunării, Riesling, dulce 2001, Crama Vinarte – arome de mango, ananas, caise şi piersici bine coapte, fructe confiate, migdale, miere şi caramel
9. Sauvignong Blanc, 2008 – Casa Isărescu – arome de – note de iarbă, pere Williams, prune galbene, corcoduşe, ardei gras, măr, uşoare tuşe de lime
10. Chardonnay Reserve, – 2011, Crama Corcova – arome de unt de casă, vanilie, tuşe de lemn, pepene galben, alune crude
11. Dessert, 2013 – Crama Corcova – arome de miez de nucă verde, margarete, păpădie, ananas
12. Tămâioasă Românească dulce, 2013 – Prince Ştirbei – arome de miere de pădure, flori de tei, compot de caise, papaya, prune mici, galbene şi pere zemoase
13. Dor Alb, Traminer, Chardonnay Alb, 2014 – Crama Bostovan – Republica Moldova – arome de flori de sânziene, fructe exotice, miere de salcâm şi delicate tuşe de unt
14. Fetească Regală 2014, Chateau, Vartely – Republica Moldova – arome de grapefruit, ierburi şi flori de câmp, panseluţe
15. Pinnot Grigio de Purcari, 2014 – Crama Purcari – arome de flori albe de primăvară, iasomie
16. Diamant, 2013 – Crama Villa Vinea – arome de trandafiri albi, ceai de flori de salcâm, lemn de vanilie, cocos feliat şi flori de viţă de vie
(Sursa: zf.ro)