Are o şansă la o existenţă normală, dar totul depinde de o sumă imensă de bani. Un tânăr din Uricani are nevoie de 100.000 de euro pentru a se opera în străinătate de o boală rară. Revoltător: Casa de Asigurări nu-i dă banii pentru că Statul nu a plătit operaţii anterioare şi este pe lista neagră a spitalelor occidentale. Singurele lui speranţe sunt firmele, asociaţiile, oamenii care-ai află tragic poveste.
Un tânăr în vârstă de 23 de ani, din comuna ieşeană Miroslava, este obligat să trăiască de mai bine de 13 ani având o boală extrem de rară, pe care nici medicii nu ştiu prea bine cum să o trateze.
O varicelă a declanşat coşmarul
Tragedia lui Cosmin Mertic a început în urmă cu 13 ani, când în urma unei varicele au început să-i apară pe corp mai multe formaţiuni tumorale denumite cheloizi cutanaţi şi care au ajuns acum să-i acopere aproape 15% din suprafaţa corpului. „Prima dată când au apărut aveau dimensiunea unui bob de orez şi medicii de la «Sfânta Maria » m-au operat, însă acestea au reapărut şi s-au făcut din ce în ce mai mari. Când m-am internat prima dată, medicii m-au diagnosticat cu neurofibromatoză tip 2. Pe urmă, în 2012, a fost biopsiată o crescătură de pe piele şi mi s-a pus diagnosticul de cheloizi cutanaţi. Dar, boala mea principală este imunodeficienţă comună variabilă, adică am imunitate aproape zero“, îşi începe Cosmin povestea.
Chin enorm pentru Cosmin, nevoit să stea în spital câte 10 zile în fiecare lună
Obligat să renunţe la şcoală
Forţat să se lupte cu această boală de mic copil, Cosmin a reuşit să termine 13 clase, după care a încercat să-şi găsească un loc de muncă, însă din cauza bolii nu a reuşit. „La şcoală, colegii râdeau de mine, dar până la urmă au înţeles că este ceva grav. După ce am terminat şcoala de arte şi meserii, am vrut să-mi caut ceva de muncă, însă mi-a fost foarte greu să-mi găsesc. Toamna şi iarna, la frig, aceşti cheloizi mă dor foarte tare, iar vara, din cauza căldurii se infectează şi mi-ar fi foarte greu să pot lucra undeva. Am primit gradul I de handicap, cu însoţitor. Şi mama a fost obligată să renunţe la serviciu pentru a avea grijă de mine“, explică tânărul ieşean.
Operaţia costă 100.000 de euro
Fiind o boală foarte rară, Cosmin a ajuns în atenţia şefului Clinicii de Chirurgie Plastică Reconstructivă de la Spitalul „Sf. Spiridon“, Teodor Stamate, care a reuşit să-i găsească tânărului o clinică unde să se opereze. Marea problemă a lui Cosmin este însă suma necesară intervenţiei chirurgicale: 100.000 de euro. „Domnul doctor Stamate mi-a găsit un medic de la o clinică din Lyon, Franţa, unde m-aş putea opera. Numai că medicul de acolo mi-a spus foarte clar: «Ai 100.000 de euro, vii şi te operez!» De unde să iau eu atâţea bani?! Nu mă pot opera prin intermediul formularului 112, deoarece România nu mai plăteşte operaţiile făcute în străinătate. M-am interesat la Casa de Asigurări de Sănătate şi mi-au spus că nu se poate. Operaţia ar presupune să mi se ia nişte celule, din care să se facă în laborator o peliculă, ca un fel de piele, cu care să se acopere zonele operate. Nu mi se poate lua piele din alte zone de pe corp, deoarece risc să-mi apară şi acolo cheloizi. La orice rană, eu risc să-mi apară cheloizi. Acum câţiva ani, m-am tăiat la degetul mare de la mâna stângă şi mi-a apărut un cheloid“, spune Cosmin.
Octagam, medicamentul care îl ţine în viaţă
Din cauza lipsei de imunitate, Cosmin este nevoit ca, o dată la o lună, să stea 10 zile în spital pentru a-şi face tratamentul care îl ţine în viaţă.
„Urmez un tratament pentru imunitate cu Octagam. De la 10 ani sunt nevoit să urmez acest tratament. Dacă nu aş urma acest tratament, şansele să mor ar fi foarte mari! Nu e uşor, dar m-am obişnuit. Sunt momente când aceşti cheloizi dor foarte tare şi trebuie să iau un medicament puternic, Tramadol, pentru a-mi alina durerea. Am mare noroc că aceste medicamente nu trebuie să le plătesc. Un flacon de Octagam costă 780 de lei, iar eu fac şase flacoane. Până acum îl aduceau din Anglia, iar acum din Italia. În plus, trebuie să fac şi antibiotice, pentru că aceşti cheloizi sunt infectaţi. Tratamentul meu lunar ajunge vreo 6.000 de lei. Dacă ar fi să-l plătesc, nu aş avea de unde. Probabil că aş muri!“, zice, printre lacrimi, tânărul.
Trăiesc cu 1.600 de lei
Cosmin Mertic stă la Uricani, împreună cu părinţii şi cu fratele său. Venitul familiei este de aproximativ 1.600 de lei, mare parte din sumă provenind din pensia primită de el şi de mama sa. „Tata nu lucrează şi mai tot timpul e cu băutura! Nici fratele meu, care are 21 de ani, nu mai lucrează. A fost plecat la muncă prin străinătate, dar acum e acasă. Ne descurcăm foarte greu. Acum câteva zile a cumpărat mămica nişte găini să le creştem. Sperăm să ne descurcăm mai bine. De ajutat nu prea ne ajută nimeni. Este un domn, Mircea Ivolski, care a mai avut grijă de mine. L-am întâlnit în spital. Este un om tare bun. Când mă întâlnesc cu el, îmi mai dă bani, îmi cumpără haine, mâncare“, se destăinuie Cosmin.
Doctorul Stamate i-a făcut lui Cosmin legătura cu cel care i-ar putea schimba viaţa
„Noroc de laptop“
Fiind obligat să să stea aproape tot timpul în casă, Cosmin a economisit timp de câţiva ani banii necesari achiziţionării unui laptop. „Până am reuşit să-mi iau un laptop mi-a fost foarte greu. Mai ieşeam afară, cu băieţii, dar îmi era foarte greu deoarece cheloizii mă dureau foarte tare. Acum, având calculator, aproape toată ziua stau pe Internet sau mă joc. Poate părea uşor, dar nu e aşa simplu să fii ţintuit în casă! Îmi vin tot felul de gânduri. Nu e simplu, dar eu nu renunţ să sper. Am tot căutat până acum, am sunat la multe asociaţii, firme, oameni de afaceri, dar, în afară de promisiuni, n-am primit nimic. Poate voi reuşi să găsesc o persoană sau mai multe care să mă ajute să mă operez şi să am şi eu o viaţă normală“, spune tânărul ieşean.