Zeci de mii de fermieri români, controlați de APIA

0
98

Fermierii care nu vor primi subvenții în următoarea perioadă sunt cei care se află în control. În fiecare campanie, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) efectuează controale pe un eșantion de 5% din numărul total de fermieri care au depus cereri de plata. Astfel, circa 55.000 de fermieri, care detin 1,5 milioane de hectare, sunt controlați în această perioada de inspectorii APIA, transmite Capital.

În cazul acestora au fost detectate nereguli precum declararea greșită a parcelelor, sau declararea altor culturi față de cele cultivate, a declarat Nicolae Horumba, director in cadrul APIA.  Acesta spune că la finalul controalelor, fermierii verificați vor ajunge să primească subvențiile, dacă au toate declarațiile în regulă. Cei care au dat informatii gresite vor fi sanctionati cu neacordarea subventiei intr-un procent de la 1% pana la 50%. Cele mai mari penalizari sunt date celor care folosesc o parcela desi nu au drept de folosinta asupra ei, a mai spus Horumba.

 

Pana in acest moment au fost autorizate 613.692 de cereri unice de plata in suma totala de plata de 200 de milioane de euro pentru fermierii din Romania, potrivit datelor transmise de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Dintre acestea, o primă tranșă de 27.273 cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro au fost plătite în cursul zilei de vineri.

 

 APIA a anunțat că pe data de 08 aprilie, a început efectuarea plăților finale aferente cererilor unice de plată – Campania 2015. Aceste prime plăți sunt efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal. Urmand, ca din data de 25 mai sa inceapa acordarea subventiilor pentru animale. Reprezentantii APIA sustin ca pana la sfarsitul lunii iunie vor fi efectuate toate platile catre fermieri.

 

Plățile se efectuează progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate și validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea.

 

Până la acest moment, schemele care se autorizează la plată sunt următoarele:

  • Schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha;
  •  Plata redistributivă:  primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha;al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha.
  •  Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha;
  • Plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1250 euro;
  •  ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha.

 

Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro. Pe măsură ce dezvoltarea sistemului informatic va permite, APIA va autoriza și plata celorlalte scheme de plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii și măsuri de dezvoltare rurală.

 

În ceea ce privește Campania 2015, APIA a efectuat plăţile în avans pe suprafaţă autorizând la plată suma de 255,4 milioane euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferenţa de plată de 1,34 mld euro aferentă plăţilor directe pe suprafaţă, până la plafonul financiar alocat României în Campania 2015 care este în valoare de 1.59 mld euro, se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016.

 

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Bugetul Naţional (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

 

(Sursa: capital.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments