Ansamblul folcloric MUGURELUL al USAMV Iaşi la 45 de ani !

0
768

La sfârșitul la acestei săptămâni, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) va găzdui un eveniment folcloric memorabil. Sâmbătă,  28 mai2016, începând cu ora 11.00, va avea loc întâlnirea aniversară a  foştilor membri ai Ansamblului folcloric “Mugurelul” al USAMV, la 45 de ani de la înființare !

 

În cadrul evenimentului, denumit sugestiv “AȘA-I VIAȚA OMULUI!”, vor fi prezenţi peste100  de  foşti membri ai  Ansamblului “Mugurelul”, toţi absolvenţi ai USAMV Iaşi din generaţii diferite.

 

Înfiinţata cum 45 de ani, Ansamblul folcloric “Mugurelul” a efectuat nenumărate turnee în România şi în străinătate, a fost laureate  al mai multor concursuri, cel mai important premiu fiind obținut la Festivalul Naţional al Artei Studenţești în 1981.

 

La  această întâlnire vor participa și membrii generației actuale a Ansamblului Mugurelul, care, după mai multe sincope, și-a reluat activitatea, îmbrăcând haine noi și la propriu și la figurat, toate acestea grație sprijinului material și implicării directe a mai multor foști membri ai ansamblului, astăzi fermieri de renume, antreprenori, doctori, profesori etc., cărora le adresăm cele mai alese mulțumiri.

 

Întâlnirea va avea loc în Aula Magna a USAMV Iași și va fi urmată, la orele 14,00, de spectacolul folcloric “Așa-i viața omului !”, susținut de membrii „vechi” și „noi” aiansamblului renăscut !

 

Acest spectacol se dorește a fi o reeditare a celui cu care Ansamblul Mugurelul a câștigat locul I la Festivalul National Studențesc din 1981 și va fi susținut de membri ai generației anilor 80, copii și nepoți ai acestora și de către actualii membri ai ansamblului, studenți la USAMV Iași, acompaniați de o fanfară formată din studenți ai Universității de Arte din Iași și instrumentiști din Cozmești.

 

Spectatorii vor  avea ocazia să retrăiască cele mai importante evenimente din viața satului moldovenesc, încărcate de autentice ritualuri, obiceiuri și trăiri ale țăranului român petrecute odinioară – datini și obiceiuri legate de naștere, jocuri de copii, șezătoarea și claca, nunta, hora satului, plecarea flăcăilor la război, priveghiul și obiceiurile de iarnă.

 

Întreg materialul spectacolului – coregrafic, epic și liric, are la bază culegerile Institutului de Folclor Iași din cadrul Academiei Române, culegeri efectuate în sate din Podișul moldovenesc de către d-na Lucia Cireș, prof. Silvia și I.H. Ciubotaru, maestrul Constantin Arvinte, dr. vet. Cătălin Hilițanu și de  către regretații prof. V. Adăscăliței, prof. Pavel Delean și prof. Dumitru Chiriac.

 

Localitățile din care s-au folosit surse și materiale sugestive pentru realizarea spectacolului sunt răspândite în mai multe județe din Moldova, respectiv Iași (Costuleni, Deleni, Pârcovaci, Sticlărie, Plugari, Șipote, Miroslovești, Voinești, Țibana, Costești, Andrieșeni, Spineni), Neamț (Răucești, pipirig, Hoisești, Broșteni, Bicaz, Botoșani ( Chișcovata, Tudora, Broscăuți, Flămânzi), Vaslui (Lacu babei, Muntenii de Sus, Rebricea, Todirești), Bacău (Berzunți, Colonești) și Vrancea (Nereju).

 

Costumele și recuzita sunt din zonele Iași și Neamț iar realizarea spectacolului aparține d-lui dr. vet Cătălin Hilițanu, fost  și actual membru și coordonator al Ansamblului folcloric Mugurelul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments