Contextul în care consilierul local Florin Boca și-a trecut turnul cu 13 etaje prin Comisia de Oportunitate a Primăriei trebuie explicat un pic. Momentul e crucial pentru că marchează sfârșitul interimatului noului lider local, Mihai Chirica. Noua epocă ce îi va purta numele a început, trupele sale blindate mărșăluiesc deja prin fața noastră. E blindaj siguranța pe care anturajul lui Chirica o emană, conștientizarea Puterii tot mai mari ce o are în mâinile sale. Vorbim deja de “Anturaj”, forma specifică de acaparare a unui teritoriu, constituită din oameni lipiți de Putere cu aparatul de sudură – pe care nicio critică, nici Opoziție, nici legile statului ori cele ale firii nu îi mai pot dezlipi. Noua stare dată de sentimentul ca Puterea nu mai poate fi pierdută, când ezitările au dispărut și nimic nu te mai poate atinge, se numește Aroganță și este semnul după care recunoști începutul unui nou ciclu. Suntem deja în acest film.
Florin Boca a obținut aprobarea pentru turnul său din apropierea Palasului printr-o excepție: ignorând atât vechiul PUG (Plan Urbanistic General), care e expirat, cât și schițele unui PUG nou, a cărui ieșire la suprafață s-a amânat până la o dată incertă. Aceasta e prima punere în context. E o dezicere totală față de angajamentele luate anul trecut, tot prin mai, de noua administrație a Iașului. E o contradicție între discursul public și faptele din culise. „Vom urgenta noul PUG”, „îl terminăm până în decembrie”, „s-a terminat cu haosul urbanistic”, „s-a terminat cu interesele de grup în construcții” – acestea erau formulele folosite de Mihai Chirica în comunicare publică, după debarcarea lui Nichita, iar extirparea mafiei de la Urbanism era dată ca o misiune personală.
Resortul abaterii agendei de la linia oficială l-am expus deja. Dar consecințele sunt mult mai ample. Noul PUG a dispărut din actualitate. Arhitectul Daniel Vișan, apărat până mai ieri în fața atacurilor grobiene ale liderului propagandei, Ghiocel Asimionesei, a devenit, între timp, neînsemnat și s-a predat. Vechile figuri proeminente ale Comisiei de Oportunitate au reapărut, sunt aceleași, își promovează propriile proiecte ca și înainte. Suntem tot în „no man’s land”, nu mai avem nici PUG vechi, nici PUG nou și se lucrează din nou pe turnuri izolate, bucată cu bucată. S-a uitat de ansamblu, conuri de vizibilitate, străzi late, canalizări, pasarele, poate vom fi orașul fără urbanism la scară mare în următorii 100 de ani.
Ca să explice ceea ce nu-i reglementat, Mihai Chirica relativizează: „Nu s-a dat mită”. În loc de PUG, avem jurăminte de credință și coduri de onoare spuse în șoaptă, la culcare, când adormi copiii. Relativizăm inexplicabilul: Florin Boca, latifundiar cu pedigree politic, locul 10 pe lista PSD la Consiliul Local, pe 5 iunie, este singurul deținător al unei aprobări în perimetrul Sf. Andrei, zonă ultracentrală ce nu poate fi imaginată fără un Plan Urbanistic General. Din acest moment, PUG va ține cont de turnul cu 13 etaje al lui Florin Boca, în loc ca turnul acestuia să se subscrie cerințelor viitorului PUG. Dacă îl vom mai avea. Anturajul e totul. E ca și cum ai împrumuta o carte de la bibliotecă și ai pune mustăți la poze. Orașul s-a mutat un pic la ei în raft, ne conformăm.
Altă problemă de context e însăși calitatea politică pe care o vântură latifundiarul Florin Boca. Alipirea la grup înseamnă automat drepturi și beneficii, fără competențe și criterii de integritate. Boca se reprezintă în politică pe el însuși și afacerile sale. Nu știe nimeni din afara Primăriei cum arată, nu știe nimeni cum îi sună vocea, n-a spus în viața lui două vorbe în public. Contribuția lui la social-democrația ce călăuzește Iașul este egală cu a muștei care a terminat de arat ogorul călare pe un bou, animalul de povară fiind noi. Boca e o concesiune, o abstracție fără nicio legătură cu interesul public, un model parazitar de la începuturile democrației originale care încă rezistă.
Citește și EXCLUSIV. Îmbină „biznisul” cu politica: Florin Boca își face un al doilea Palas
Florin Boca e răspântia între ce-a fost și ce va fi. Dăm autorizație unei firme-fantomă, ascunsă după deget, cu 1.000 de euro cifră de afaceri și zero angajați, sau gândim la scară mare, impunând reguli pentru toată lumea? Liderii locali – nu doar Mihai Chirica, destul de fragil în încleștarea milionarilor – nu sunt pregătiți să separe politicul de afaceri. Alegerile vor trece degeaba, firmele din spate fiind adevărații candidați. Interesul general, care sună demagogic, pornește totuși de la o decizie simplă, care schimbă totul: faceți PUG, lăsați afacerile. Voi trebuie să vă supuneți regulilor, nu regulile să vi se supună vouă.