Mopsu’ – terenuri de tenis pe terenul UTI, fără să plătească nimic. Acum a venit nota de plată. Dan Cojocaru, cunoscut cu porecla Mopsu’, a dispus de un teren al Universității Tehnice pe care l-a ocupat ilegal, neplătind nimic proprietarului. Afacerea a ieșit la suprafață abia după sfârșitul celor două mandate ale fostului rector Ion Giurma. Juriștii UTI îi cer plata retroactivă, o avere: 180.000 de euro. Mopsu’ vrea însă un schimb de terenuri, apelând la sprijinul prietenului său, deputatul PSD Sorin Iacoban.
Noua conducere a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI) a primit un cartof fierbinte de la predecesori. Un teren al instituţiei de învăţământ a fost îngrădit şi utilizat ani de zile de un afacerist, fără ca acesta să aibă acte şi fără plătească un leu. Terenul este acum subiectul unei proceduri de mediere între UTI şi Dan Cojocaru, cunoscut ieşenilor după porecla Mopsu’.
Poziţiile celor două părţi răstoarnă toate legile, regulile de afaceri şi ierarhiile bunului-simţ. Debitorul Mopsu’, cu o datorie imensă şi potenţial acuzat de tulburare de posesie, faptă penală, nu recunoaşte suma solicitată şi a dorit mediere. Acelaşi debitor vrea însă, în paralel, să facă un schimb de terenuri cu universitatea, oferind, din partea lui, unul mai prost amplasat. Acelaşi Mopsu’ este un “recidivist” în a-şi arăta reaua-credinţă din relaţia cu UTI: în 2008 şi 2012, instituţia de învăţământ superior a făcut tot posibilul să-l bage la puşcărie.
722 mp între cămine
Terenul care face obiectul medierii dintre Dan Cojocaru şi UTI are 722 mp şi este situat în Campusul Tudor Vladimirescu, după căminul T21, în prelungirea Pub-ului lui Dan Cojocaru. Conform unor surse din cadrul UTI, terenul este intabulat pe numele Universităţii din anul 2001.
Câţiva ani mai târziu, a fost împrejmuit de către Dan Cojocaru şi, ulterior, a fost amenajat pentru tenis de câmp, lipit de terenul de fotbal pe care acesta îl deţine în apropiere. „A fost interesat de acest teren pentru că are deschidere mare la stradă. Ceea ce deţine el nu permitea nici realizarea unui teren de tenis și nici n-ar fi avut acces din stradă”, au explicat sursele 7EST.
Deci proprietatea UTI a fost împrejmuită de Mopsu cu de la sine putere și utilizată ani de zile, fără ca nimeni din universitate să observe.
Mopsu’ prezintă condurii fermecaţi: îi pui şi fugi de plată
Banii pentru 10 ani
Conform documentelor Universităţii Tehnice, Dan Cojocaru a pus stăpânire pe teren în urmă cu circa 8 ani. Din acel moment începe perioada pentru care instituţia de învăţământ urmează să ceară plata retroactivă, ca un fel concesionare post-factum. La Mopsu tenis de câmp se joacă de 4 ani, dar conducerea UTI calculează paguba încă din momentul în care patronul Magic Pizza a pus gard de jur-împrejur, transformând proprietatea universității în curtea sa proprie. „Sunt 5 ani de când am realizat că terenul este utilizat de altcineva şi era deja împrejmuit de cel puţin 3 ani”, au mai spus angajaţii UTI.
După alegerea noului rector, Dan Cașcaval, conducerea UTI a descoperit, în sfârșit, că 772 mp din proprietatea sa sunt ocupați samavolnic de Mopsu. Chemat să dea socoteală, patronul pizzeriei a propus un schimb de terenuri, el mai având o suprafață în planul doi al campusului universitar. Surse demne de toată încrederea din interiorul Universității Tehnice au afirmat pentru 7EST că o intermediere a fost încercată și de deputatul PSD Sorin Iacoban, vechi prieten al lui Dan Cojocaru și protector al intereselor acestuia în zona Tudor Vladimirescu. Însă lobby-ul făcut s-a lovit de intransigența Departamentului Juridic al Universității, semn că vechile înțelegeri nu mai stau în picioare.
Conducerea UTI vrea banii pe toată perioada ocupării samavolnice, calculând chiria lunară la 2 euro/mp, rezultând o datorie de aproape 180.000 de euro. „Abia după ce va achita acești bani vom putea discuta și un eventual schimb de terenuri”, afirmă surse de la vârful Universității Tehnice.
Fiecare cu dreptatea lui
Contactat de 7EST, Dan Cojocaru a confirmat faptul că, în prezent, se află în procedura de mediere cu UTI pentru litigiul cu terenul de tenis. „Nu este adevărat chiar totul. Nu se pune problema plăţii pe 10 ani, pentru că acel teren există de vreo 3 ani. Sunt nişte probleme pe care le discutăm acum cu avocaţii, mediem. Acel teren nu este în totalitate al UTI, am şi eu o bucată cumpărată acolo. Ei au intabulat nişte vechi drumuri care erau între proprietăţi şi avem acte care să arate asta. Sunt nişte mici neclarităţi legate de statutul terenului, dar discutăm acum, să vedem cum rezolvăm. Ne vom înţelege ca nişte buni vecini”, a precizat Cojocaru.
„Domnul Cojocaru poate spune orice. Instituţia are acte rezultate în urma intabulării din 2001 care demonstrează care era statutul terenului atunci şi se vede în teren ce este acum”, au ripostat angajaţii UTI.
Legătura cu Iacoban
În universitate este de notorietate relaţia de prietenie dintre Mopsu’ şi Sorin Iacoban, director suspendat al Direcţiei Servicii Studenţeşti din instituţie şi unul dintre polii de influenţă din campus. “Este o discuţie legată de un schimb de terenuri acolo şi ştiu că s-a făcut o comisie care analizează. Nu mai cunosc alte detalii despre acest caz, pentru că nu mai sunt de mult timp acolo”, a spus Iacoban.
Deputatul PSD are însă un birou rezervat neoficial la Serviciul Social din campus, loc prin care trece săptămânal, simțindu-se ca acasă.
Terenurile lui Mopsu’, punct de atracţie în Tudor
Conflictele penale UTI-Mopsu’
În 2008 şi 2012, Judecătoria Iaşi a admis acţiuni ale Universităţii Tehnice prin care erau contestate soluţii de neîncepere a urmăririi penale în cazul lui Cojocaru. Aceste soluţii fuseseră date de procurori după plângeri penale depuse de Universitate, iar clasarea dosarelor a fost infirmată de judecători care au trimis dosarele, din nou, pe masa procurorilor.
Nici cu furnizorii de utilităţi nu are Mopsu’ o relaţie mai bună. Zilele trecute, Tribunalul a decis definitiv că una dintre firmele sale trebuie să achite către EON 20.000 de lei contravaloare energie electrică.
Citește și Iacoban a făcut-o de oaie: a tras țeapă de 20.000 de lei la hotelul parlamentarilor
Misterul afacerilor lui Mopsu’
Conform datelor oficiale, între 2010 şi 2014, Magic Pizza a mers doar pe pierdere, suma totală înregistrată la acest capitol fiind de 1,7 milioane lei. Cu toate acestea, în mod curios, nu au fost înregistrate procese din partea creditorilor. De-abia în 2015, firma a avut profit, de aproape 60.000 de lei. La fel stau lucrurile pe altă firmă a sa, Bemox SRL, care a avut numai pierderi, cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei.