CRIMINAL PERICULOS, la un pas de libertate. După ce și-a ucis iubita cu un sadism greu de imaginat, Ciprian Bujdei a trecut la islam și vrea o viață normală

0
1225

Unul din cei mai sadici criminali ai ultimelor decenii a fost la un pas de libertate. Judecătoria Iaşi stabilise că Ciprian Bujdei, care fusese condamnat la 22 de ani de închisoare pentru uciderea fostei iubite cu o cruzime greu de imaginat, poate să iasă de după gratii după ce a executat 17 ani din pedeapsă. După ce procurorii au contestat decizia, zilele trecute, vasluianul a încercat să-i convingă şi pe magistraţii Tribunalului Iaşi că poate fi liberat condiţionat susţinând că are o relaţie stabilă, că vrea să se înscrie la facultate, are locuinţă şi se poate angaja. Instanţa i-a respins cererea, iar Bujdei mai are o altă şansă la toamnă.

 

După 17 ani de când a comis o crimă care a îngrozit Iaşul prin sadism, zilele trecute, Ciprian Bujdei (38 de ani), fost student la Arhitectură, a fost adus din nou în faţa magistraţilor pentru a fi judecată cererea sa de liberare condiţionată. Însoţit de doi agenţi de la penitenciar, vasluianul a fost aşezat în boxa acuzaţilor lângă un alt student criminal, Aurelian Giosan, care în noiembrie anul trecut şi-a înjunghiat de nenumărate ori doi colegi de cameră, unul dintre aceştia decedând.

 

Recompensat de 27 de ori

La termenul de judecată de la Tribunal, Bujdei a depus mai multe hârtii care arătau că din, februarie, de când Judecătoria Iaşi a dispus că poate fi liberat condiţionat a mai fost recompensat de două ori de reprezentanţii închisorii.

Procurorul de şedinţă a susţinut însă, printre altele, că 27 de recompense primite de vasluian în 17 de ani de detenţie nu sunt atât de numeroase, că acesta a fost sancţionat o dată pentru o abatere disciplinară şi a cerut admiterea contestaţiei împotriva deciziei primei instanţe  şi respingerea cerererii de liberare condiţionată. Pe de altă parte, avocatul din oficiu al  lui Ciprian Bujdei a precizat că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare, a urmat două cursuri de formare profesională de tâmplar şi operator  introducere şi prelucrare date, va beneficia de sprijin din partea familiei şi se poate reintegra social.

 

Are de 7 ani o iubită

Fostul student la Arhitectură a încercat să-l convingă pe judecător că poate fi pus în libertate pentru că îndeplineşte toate condiţiile. „Am locuinţă personală, intenţionez să urmez Facultatea de Informatică. Am o relaţie stabilă de şapte ani”, a spus Ciprian Bujdei, în faţa instanţei. Acesta a precizat că a primit şi oferte pentru a-şi găsi un loc de muncă de la două firme IT şi intenţionează să se angajeze atunci când va fi eliberat.

Instanţa nu a fost impresionaatăînsă de susţinerile fostului student la Arhitectură, pentru că la câteva ore de la judecarea dosarului a admis cererea procurorilor împotriva deciziei din februarie a Judecătoriei  şi a respins ca nefondată cererea de liberare condiţionată. „Fixeză termen pentru reînnoirea cererii la 5 octombrie 2016”, a mai decis Tribunalul.

 

Şi-a ucis iubita cu un cuţit şi o furculiţă

Ciprian Bujdei  a fost condamnat, în 1999, la 22 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, prin cruzimi. Fostul student la Arhitectură, pe atunci în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis fosta iubită, studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei”, cu un sadism greu de imaginat. Bărbatul nu ar fi acceptat că victima a pus capăt relaţiei, iar pe 10 martie 1999, a mers la locuinţa ei şi a torturat-o. Bujdei ar fi încercat să o stranguleze cu o şufă de la maşină, a înjunghiat-o cu un cuţit până când a rupt lama şi apoi cu o furculiţă. După aproape o oră, agresorul a sunat la Ambulanţă şi a susţinut că fata a fost atacată de un necunoscut. La câteva zile tânăra a murit la spital.

Bujdei a executat până în prezent 17 ani din pedeapsă în mai multe penitenciare din ţară, iar după gratii a trecut la religia musulmană.

 

Tatăl condamnat pentru ucidere din culpă

Tatăl lui Ciprian Bujdei nu a fost ferit nici el de probleme cu legea. Arhitectul Vasile Bujdei, fost funcţionar al Consiliului Judeţean Vaslui, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi, în 27 aprilie, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru că, în 2010,  provocat un accident rutier, pe fondul consumului de alcool şi al vitezei, în urma căruia soţia sa a decedat, iar un alt pasager a fost rănit.  Bărbatul a fost găsit vinovat de  ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

 

De ce Judecătoria Iaşi a dispus liberarea condiţionată

Judecătoria Iaşi a decis, iniţial, în 25 februarie să admită cererea lui Ciprian Bujdei şi să dispună liberarea condiţionată a acestuia. Instanţa a considerat că vasluianul a executat fracţia din pedeapăsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, acesta executând efectiv 6.188 de zile de închisoare şi avea alte 106  zile considerate executate  ca urmare a muncii prestate. Judecătorul a arătat şi că Bujdei poate fi eliberat condiţionat pentru că a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat „dovezi temeinice de îndreptare”. De asemenea, din documentele depuse de penitenciar, s-a constata că bărbatul a participat la activităţi educative, terapeutice şi moral religioase ori de câte ori a fost solicitat “dovedind interes constant şi receptivitate, evidenţiindu-se în mod deosebit în cadrul acestora”, a urmat două cursuri de calificare, a fost recompensat de 25 de ori etc

„Pentru toate considerentele anterior menţionate, raportat  şi la perioada efectiv executată în regim privativ de libertate, la comportamentul adoptat de către acesta în perioada de detenţie , fiind de remarcat efortul condamnatului  de evidenţiere în  diversele activităţi la care a participat , precum şi la concluzia evaluării sale psihologice, menţionată  în caracterizarea depusă la dosarul cauzei  , instanţa apreciază că în prezenta cauză  sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru a se dispune liberarea sa condiţionată”, se arată în motivarea Judecătoriei Iaşi. Procurorii au contestat însă decizia.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments