Elevi din toată țara sunt reuniți la Iași de Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

0
156

Ediția a XI-a a Concursului Național „Ionel Teodoreanu” debutează în ziua de 12 mai 2016, iar festivitatea de deschidere se derulează la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, începând cu ora 18.00.

 

Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” și de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației, competiția și-a câștigat în timp notorietatea prin modalitatea unică de abordare a fenomenului artistic în complexitatea sa, cu forme de manifestare în literatură, artă dramatică, artă plastică și cinematografie, reunind la această ediție peste 200 de elevi și 100 de profesori veniți din toate județele țării și din municipiul București, precum și o delegație formată din opt elevi din Republica Moldova, laureați la competițiile naționale de profil.

 

Concursul constă în două probe, scrisă și orală, care se vor desfășura în perioada 13-14 mai, la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași, iar festivitatea de închidere și premierea sunt planificate pentru duminică, 15 mai, în amfiteatrul aceleiași școli. Programul cuprinde, în egală măsură, experiențe culturale, tradiționalulul spectacol-lecție, itinerarii spirituale, vizitarea Palatului Culturii Iași, precum și alte secvențe de manifestare a creativităţii ieşene.

 

Pentru performanțele lor, elevii vor fi răsplătiți cu premii și mențiuni acordate de M.E.N.C.Ș. și de instituții de cultură și edituri de prestigiu, de Primăria Municipiului Iași, la care se adaugă premiile speciale „Costache Negruzzi” și „Ionel Teodoreanu”, în semn de apreciere din partea inițiatorilor competiției, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Iași.

 

Parteneriatul tradițional cu Universitatea „Al. I. Cuza” confirmă valoarea acestui eveniment cultural și educațional prin prezența profesorului universitar doctor Antonio Patraș, în calitate de președinte de onoare al concursului.

 

Succesul concursului se datorează și implicării autorităților locale, care susțin din punct de vedere financiar evenimentul, precum și partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Biblioteca Centrală Universitară Iași, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Local Iași, Muzeul Literaturii Române, Palatul Copiilor, Editura Polirom, Editura Adenium, precum și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” din Iași.

 

„Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare Ionel Teodoreanu este un însemn al istoriei noastre recente, devenit unul din ritualurile anuale care conferă unicitate și permanență valorică școlii ieșene. Se împletesc în acest concurs simbolic dorința de performanță, de modelare a sensibilității culturale a elevilor, vibrația nostalgică a unei literaturi cu parfum romantic, desprinsă din paginile romanelor La Medeleni sau  Lorelei, în dialog temporal cu discursul diferit al prozei postmoderne.” declară prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General și președinte al Comisiei Centrale a concursului.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentStatul Islamic face noi victime! Cel puţin 50 MORȚI, în urma unui atac cu maşină-capcană la Bagdad
Articolul următorColegii și licee din Iași, prezente la Salonul Ofertelor Educaţionale, Ediţia a XIII-a
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments