EXCLUSIV. „Dă bine la CV și în politică”: Moartea din Carpați se școlește la Colegiul Național de Apărare

0
834

Cătălin Moroșan, impresionat ca un copil de „marii oameni” pe care i-a cunoscut la cursuri. Alt cursant de top din Iași e șefa de la Finanțe, Doina Naum. Moroșan e deja expert în războiul energetic global. La CNAp te înscrii numai cu recomandare și obții diploma după o lună de cursuri. Colegiul n-are rigori în selectarea cursanților, fiind tichia de mărgăritar pe chelia politicienilor. CNAp înghite anual milioane de euro de la buget.

 

Unul dintre candidaţii admişi la cursul „Probleme actuale ale securităţii naţionale“, organizat de Colegiul Naţional de Apărare, este liderul Tineretului Liberal din Iaşi, Cătălin Moroşan.

„Mi-am dorit foarte mult să fac acest curs. Recomandarea mea pentru acest curs a venit de la Vasile Blaga. Numărul de cursanţi este foarte mic şi nu poate oricine ajunge acolo. Am văzut şi m-am întâlnit cu multe persoane importante din ţară, din toate domeniile. Pentru mine a fost ceva extraordinar să merg la cursurile susţinute de «oameni grei» din armată, politică, ştiinţe politice. Am avut profesori foarte buni, nişte români «adevăraţi» mulţi dintre ei. Nu am voie să dau nume, dar sunt persoane cunoscute, care apar la toate talk-show-urile politice sau economice. Au fost şi ambasadori care ne-au ţinut prelegeri. În ultima lună, eu am reuşit să mă învoiesc deoarece trebuie să particip în campania electorală“, ne explică politicianul ieşean.

 

„Acolo chiar te simți important”

Cătălin recunoaşte că a făcut acest curs deoarece îi creşte valoarea ca om politic.

„Mie întotdeauna mi-a plăcut să învăţ. Am făcut facultatea de Drept. Am făcut nişte cursuri de administraţie publică. Acum vreau să termin acest curs. În ţară, în momentul de faţă sunt câteva cursuri care dau bine în CV: Colegiul Naţional de Apărare, Colegiul SRI, Colegiul de Diplomaţie şi cel de Interne. Am ales acest colegiu la recomandarea unor politicieni de la Bucureşti, care şi ei au făcut acest curs. Unii fac mastere, doctorate. Alea la ce te ajută?! E acelaşi lucru. Acolo chiar te simţi important. Vezi lucruri pe care mulţi nici nu le bănuie“, adaugă Cătălin, foarte impresionat.

 

Luptătorul de K1, face mușchi și la creier, nu doar la brațe. Politica îl omoară cu pregătirea intelectuală

„Îmi cunosc locul, știu să stau la rând“

Cătălin Moroşan nu ascunde faptul că îşi doreşte ca la un moment dat să ajungă în Parlamentul României sau să aibă o funcţie importantă în Ministerul Tineretului şi Sportului.

„Ştiu că acest colegiu este o bună pepinieră pentru politică şi pentru funcţii în stat. Cu siguranţă nu vreau să ajung şef de partid. Să lucrez într-un minister? Poate, în Ministerul Tineretului şi Sportului. Îmi doresc foarte mult să progresez. Nu ascund faptul că până la 40-50 de ani mi-aş dori să ajung în Parlament. Ştiu ce pot, ştiu ce imagine am, aşa că nu cred că e imposibil. Vreau ca lumea să facă diferenţă între Moroşan care se bate în ring şi face poante la televizor și omul politic Moroşan. Eu îmi ştiu bine locul şi ştiu să stau la rând!“, spune Moroşan.

 

Cursuri de securitate pentru activiștii politici

Lecția de securitate energetică

Cursul, care a început în ianuarie, se finalizează în luna iulie cu un examen de certificare a competenţelor profesionale.

„La finalul cursului, voi susţine un examen. Mi-am ales tema «Securitatea energetică mondială». În aceste câteva luni de curs am învăţat foarte multe lucruri despre acest subiect. Bătălia la ora actuală este pe resurse. Sunt doi poli economici, China şi SUA, în jurul cărora se află ceilalţi. China, spre exemplu, are contracte încheiate cu toate statele africane pentru livrarea de petrol şi de gaze. China a luat nişte insuliţe din Marea Chinei, de unde vrea să extragă petrol. Sunt multe alte lucruri învăţate acolo“, menţionează Moroşan.

 

 

 „Unii fac mastere, doctorate. Alea la ce te ajută?! E acelaşi lucru. Acolo (la Colegiul Național de Apărare – n.r.) chiar te simţi important.” Cătălin Moroșan, luptător K1 și lider la TNL Iași

Alţi doi ieşeni colegi cu Moroşan

Odată cu Cătălin Moroşan, alţi doi ieşeni au urmat acest cursuri. Este vorba despre controversatul om de afaceri ieşean Virgil Octavian Gafiţa şi de şefa Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Doina Naum, cu precizarea că aceasta din urmă a ales Cursul de nivel înalt, „Securitate şi bună guvernare“.

Virgil Octavian Gafiţa a fost pânâ în 2008 un prosper om de afaceri, ce avea firme în domeniul distribuţiei de alimente şi în cel al restaurantelor.

Cel care a deţinut la un moment dat şi Restaurantul „Vânătorul“ a început să aibă probleme în ultimii ani, mai multe bunuri şi terenuri ale acestuia fiind executate în contul unor datorii la bănci şi la mai multe persoane.

 

 

Directoarea generală a Fiscului din Iași, propulsată imediat și la cursuri de securitate

Șefa Finanțelor Iași, curs pentru avansați

Doina Naum, directorul general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare, în luna ianuarie. Vreme de o lună, directorul DGRFP a studiat, la Bucureşti, la cursuri de zi, „Securitate şi bună guvernare – curs de nivel înalt”.

Directorul Finanţelor Publice Iaşi nu oferă detalii despre ce a învăţat, dar spune că totul ar fi avut o importantă componentă economică. “Personal, îmi foloseşte la serviciu ce am învăţat acolo. Cursul l-am făcut la zi, la recomandarea preşedintelui ANAF. Nu am avut nevoie de concediu, pentru că este considerat pregătire profesională”, ne-a explicat Doina Naum.

 

Citește și EXCLUSIV. CLANUL MILIONARILOR din Primărie. Vilă ascunsă de Luminița Sălceanu pe domeniul de lux de la Frasin

 

Nume grele din politică au făcut Colegiul

Peste 100 de senatori şi deputaţi au urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare, aflat în subordinea Ministerului Apărării.

Printre aceştia se numără şapte dintre foştii sau actuali şefi de partide: Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Victor
Ponta, Valeriu Steriu şi Elena Udrea.

Mai mult, şase dintre cei 23 de membri ai Cabinetului Cioloş au diplomă de la Colegiu: Petre Tobă – Interne, Adrian Curaj – Educaţie, Marius Bostan – Comunicaţii, Elisabeta Lipă – Tineret şi Sport, Ciprian Bucur – Relaţia cu Parlamentul, Patriciu Achimaş-Cadariu – fost ministru la Sănătate.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments