În 2011, Eugen Tomac, şef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a acordat, fără licitaţie, un contract de 386.000 de lei către firma Amma General Store Bucureşti, controlată de Mihaela Neagu, o subordonată a sa de la PDL Diaspora. Modul de atribuire a fost criticat de Curtea de Conturi. Patru ani mai târziu, Neagu i-a întors favoarea şi, în calitate de beneficiară a unui proiect european, a atribuit un contract de 230.000 de lei firmei Confluenţe Est, care aparţine soacrei lui Eugen Tomac. 7EST a mai descoperit că firma Teldrum, asociată cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a plătit toamna trecută 10 milioane de lei, tot din fonduri europene, unei societăţi care ar aparţine fratelui său vitreg.
Felul în care sunt cheltuiţi banii europeni în România ridică mereu semne de întrebare, atât legate de eficienţa unor programe, cât şi de achiziţii şi firmele către care se duc banii. În această zonă suspectă se înscrie un schimb de contracte dintre două personaje: Eugen Tomac, candidat al PMP la o primărie de sector din Bucureşti, şi Mihaela Neagu, fosta şefă a Bazei Olimpia Bucureşti şi secretară a PDL Diaspora. Totul pare o reciprocitate brevetată de celebra Cooperativă din fotbal: „Tu-mi dai mie, eu îţi dau ţie”. Mingea este însă plină de bani publici.
„Descoperă România”
Proiectul cu acest titlu, derulat în urmă cu câţiva ani, provoacă încă emoţii la Bucureşti, mai ales că inspectorii Curţii de Conturi au scris despre derularea acestuia, într-un raport incriminator, făcându-l vinovat, printre alţii, pe Eugen Tomac, ordonatorul de credite al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, instituţie subordonată Ministerului de Externe.
În cadrul proiectului, au fost necesare, printre altele, servicii de „restaurant şi cazare”, iar suma alocată, 386.835 de lei, a ajuns la Amma General Store Bucureşti. Firma îi avea drept acţionari pe Georgiana Ivan şi Alexandru Cristian Micu, poreclit Mac, dar, conform presei centrale, firma era condusă, de fapt, de către Mihaela Neagu, şefa Bazei Olimpia a Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.
Tomac şi Neagu (foto mic) au făcut schimb de contracte
Şirul de nereguli
Ulterior, referitor la acest contract, Curtea de Conturi a descoperit că „nu a fost prezentat un studiu de piaţă pentru aceste servicii”, „nu sunt prezentate alte oferte din aceeaşi categorie de servicii hoteliere şi de restaurant, pentru a se putea realiza o selecţie reală”, „nu a fost asigurată publicitatea acestor achiziţii de servicii hoteliere şi de restaurant; nu s-a realizat utilizarea eficientă a fondurilor publice, în condiţiile în care, pe parcursul aceluiaşi an (2011), serviciile de cazare au fost achiziţionate la preţuri unitare diferite”. Prima dintre cele patru persoane socotite răspunzătoare pentru aceste nereguli era Tomac.
L-a luat pe „Nu ştiu” în braţe
La vremea contractului din 2011, Mihaela Neagu era şi secretar executiv al PDL Diaspora, organizaţie condusă atunci de Tomac. „Eu pe doamna Neagu am întâlnit-o de două ori în cinci ani. O apropiere de genul ăsta este exclusă şi rău intenţionată”, spune acum Tomac despre contract.
Presa centrală a relatat că Neagu a fost înlăturată de la conducerea Complexului Olimpia în 2013, în urma unui audit din care a rezultat clar că fondurile instituţiei au fost dirijate către Amma General Store şi Speed Training M SRL, o firmă cu aceiaşi acţionari, Georgiana Ivan şi Alexandru Micu. Presa tabloidă a aflat că Mac Micu şi Neagu ar avea o relaţie, publicând fotografii care demonstrau apropierea dintre cei doi doi.
Schimbul din 2015
Patru ani mai târziu, în 2015, Amma General Store, cu aceiaşi acţionari, dar cu nume schimbat în Libro Events, a accesat fonduri europene în cadrul unui proiect pentru „inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii prin dezvoltarea abilităţilor practice”. Din totalul proiectului, conducerea firmei a dirijat 230.000 de lei către firma Confluenţe Est, care aparţine Mariei Postică, soacra lui Tomac. Societatea a furnizat mai multe materiale pentru practica studenţilor, în special ustensile de bucătărie.
Citește și EXCLUSIV. Îmbină „biznisul” cu politica: Florin Boca își face un al doilea Palas
Cu două zile înainte de 30 iulie 2015, data la care i se încredinţa contractul de către Libro Events, firma Confluenţe Est a operat o modificare în obiectul de activitate, pentru a prinde şi ceea ce avea de făcut pentru Libro Events. „Este firma soacrei mele, dar nu este nici o legătură între faptul că este ruda mea şi faptul că o altă firmă i-a dat un contract dintr-un proiect european. Pe doamna Neagu nu am adus-o eu la PDL Diaspora, nu o cunoşteam, este rea-voinţă să fiu asociat cu aşa ceva. Nu ştiu nimic despre nici unul dintre contracte”, a precizat Tomac.
Cu banii de la Libro Events, Confluenţe Est a realizat o cifră de afaceri care a depăşit totalul cifrelor de afaceri ale societăţii din precedenţii 9 ani!
Dragnea ar fi direcţionat bani către fratele său vitreg, Ion Florian (foto mic)
Nici PSD nu se lasă mai prejos: Dragnea, Teldrum şi Florian
Un caz cumva asemănător îl aduce în centrul atenţiei pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD, şi firma pe care presa scrie de mult timp că o controlează în Teleorman, Teldrum. Pe un proiect al acestei firme, o altă societate din judeţ, WFA Impex, a primit, la sfârşitul lui septembrie 2015, 10 milioane de lei pentru achiziţionarea unei staţii de mixturi asfaltice. Presa din Teleorman a descoperit că WFA Impex, deşi o firmă foarte mică, a câştigat contracte ale Ministerului Dezvoltării Regionale la Hârşova, pe vremea când Dragnea era în fruntea acestui minister. Tot presa din Teleorman susţine că între patronul de la WFA Impex, Ion Florian, şi Liviu Dragnea ar fi o legătură foarte apropiată. Jurnaliştii de la Turnu cu Ştiri susţin că: „Lucrările de infrastructură sunt cele care fac din WFA Impex un fel de frate al Teldrumului, la fel cum şi despre Ion Florian se ştie, în cercuri restrânse, că este vratele vitreg al jupânului Teleormanului”.