Un focar de hepatită acută virală de tip A, maladie cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, a fost înregistrat în satul Slobozia Nouă, din comuna băcăuană Stănişeşti.
„Patru dintre cei diagnosticaţi suferind de această boală sunt din grupa de vârsta 5 – 9 ani, zece sunt copii cu vârste între 10 şi 14 ani, alte patru persoane au între 15 şi 19 ani, iar două cazuri sunt din grupa de vârsta 20 – 24 de ani” , a precizat pentru AGERPRES Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău.
Potrivit acesteia, DSP a luat o serie de măsuri pentru a stopa îmbolnăvirile în respectiva localitate.
„Toate persoanele din familiile celor care au contactat boala sunt supravegheate clinico-epidemiologic pe o perioadă de 50 de zile de la izolarea ultimului caz din focar. S-au recoltat teste de sanitaţie de pe suprafeţe, tegumente şi aerimicrofloră, dar şi de apă, iar 44 de persoane din rândul rudelor celor identificaţi ca suferind de hepatită virală de tip A au fost vaccinate. De asemenea, s-a luat legătura cu autoritatea locală, dar şi cu directorii şcolii şi grădiniţei pentru intensificarea măsurilor de dezinfecţie şi curăţenie”, a precizat Anda Dumitrescu.
Cătălin Andriescu, medicul de familie din comuna Stănişeşti spune că, „iniţial, a fost depistat un caz şi trimis la spitalul din Bacău, unde s-a confirmat hepatita A, iar cu ocazia unor vizite în teren s-au mai depistat alte trei cazuri, ulterior apărând şi altele”.
„Am colaborat cu Direcţia de Sănătate Publică la identificarea tuturor cazurilor şi vaccinarea persoanelor ce au intrat în contact cu cei infestaţi. Conform schemei de la DSP, se continuă vaccinarea”, a mai precizat medicul Cătălin Andriescu.
Raportul întocmit de DSP Bacău privind situaţia de sănătate a populaţiei în anul 2015 consemnează identificarea în localităţile băcăuane a 18 focare de hepatita virala tip A, din care unul a fost de comunitate, două au fost cazuri de familie şi 15 consemnate în colectivităţi şcolare şi preşcolare. Potrivit aceluiaşi document, 164 de persoane, contacţi din şcoli şi grădiniţe ai celor diagnosticaţi cu respectiva boală, au fost vaccinaţi pe parcursul anului trecut.
Medici epidemiologi băcăuani spun că hepatita virală de tip A se transmite „foarte uşor în colectivităţi”, iar pentru prevenirea îmbolnăvirii, specialiştii DSP Bacău recomandă „respectarea regulilor minime de igienă, prin spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de masă şi de a merge la toaletă, precum şi după folosirea acesteia”. O atenţie deosebită ar trebuie acordată, mai spun medici, şi fructelor proaspete, care trebuie spălate înainte de consum.
(Sursa: radioiasi.ro)