În atenţia contribuabililor persoane fizice şi juridice! Obligaţiile declarative anuale cu termen în luna mai 2015

0
92

Cadrul legal: Legea 571/2003 privind Codul fiscal, republicată, cu modificările şi completările ulteriore,  OMEF 2371/2007, OPANAF 52/2012, Legea contabilităţii nr.82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulteriore, OMFP 123/2016.

 

Miercuri 25 mai 2016 – termenul de depunere pentru:

 

  • formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România”, cod 14.13.01.13

Declaraţia se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual

sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, provenind din:

– activităţi independente;

– cedarea folosinţei bunurilor;

– activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;

– piscicultură;

– silvicultură;

– transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise;

– operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare;

– jocuri de noroc.

 

Declaraţia poate fi depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin utilizarea serviciului de depunere declaraţii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro, în condiţiile în care deţineţi un certificat digital, sau prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) ca urmare a înregistrării în această aplicaţie, potrivit instrucţiunilor publicate pe portalul ANAF: www.anaf.ro/Spatiul Privat Virtual.

Baza legala: OMFP 858/2008, OMFP nr. 1154/2014

 

Formularul 200 se poate depune în continuare şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

 

Nedepunerea formularului 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România”,de către contribuabilul persoană fizică la termen, se sancţionează, potrivit art. 336  din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu  amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

 

  • formularului 201″Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate”, cod 14.13.01.13/7

 

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române cu domiciliul în România şi de către persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiţia prevăzută la art. 40 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care realizează venituri din străinătate impozabile în România, cum ar fi: venituri din profesii libere, venituri din activităţi comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii, venituri din pensii, remuneraţii/indemnizaţii ale membrilor consiliului de administraţie/administratori/cenzori şi alte venituri similare, precum şi alte venituri impozabile potrivit titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Declaraţia poate fi depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin utilizarea serviciului de depunere declaraţii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro, în condiţiile în care deţineţi un certificat digital şi direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată. Nu se declară veniturile din salariile obținute în străinătate.

Baza legala: OMFP 858/2008.

 

Nedepunerea formularului201″Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate”,de către contribuabilul persoană fizică, la termen, se sancţionează, potrivit art. 336  din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu  amendă de la 500 lei la 1.000 lei

  • formularului 230 “Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor”

cod 14.13.04.13

Formularul se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, în următoarele situații :

– au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificările şi completările ulterioare şi solicită restituirea acestora;

– optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează şi funcționează în condițiile legii sau unităților de cult;

 

Contribuabilii care îşi exprimă această opțiune pot solicita direcționarea acestei

sume către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult.

 

Declaraţia poate fi depusă prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) ca urmare a înregistrării în această aplicaţie, potrivit instrucţiunilor publicate pe portalul ANAF: www.anaf.ro/Spatiul Privat Virtual.

Baza legala: OMFP 858/2008, OMFP nr. 1154/2014

 

Formularul 230 se depune în continuare şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

 

Luni 30 mai 2016 – termenul de depunere a situaţiilor financiare, pentru anul 2015, pentru următoarele categorii de contribuabili:

 

Societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European.

 

Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale, a raportărilor contabile la 31 decembrie 2015, generat prin programele de asistenţă, constă într-un fişier PDF având ataşat un fişier xml, care conţin formularele cod 10, cod 20, cod 30 şi cod 40, la care trebuie ataşat şi un fişier cu extensia zip. Fişierul cu extensia zip va conţine documentele cerute de lege scanate alb-negru, lizibil şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul zip.

 

Situațiile anuale la 31 decembrie se pot depune în format hârtie și înformatelectronic, la registraturaunităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor sau laoficiilepoștale, prin scrisori cu confirmare de primire, sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă, fol
osindu-se programul de asistență pus la dispoziție gratuit de către Ministerul Finanțelor Publice pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

 

Nedepunerea   raportărilor financiare  anuale  se sancţionează conform art.42 din Legea contabilităţii  nr. 82/1991,  republicată,  cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de la 2000 – 5000 lei.

 

Informaţii suplimentare cu privire la obligaţiile declarative anuale cu termen în luna mai 2015 se pot obţine de la organele fiscale sau, apelând numărul de telefon  Call center ANAF: 031-403.91.60.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments