Un dealer de case metalice recunoaște: „N-avem nicio comandă în Iași”. Odată turnată fundația, pereții sunt făcuți în fabrică și se ansamblează la fața locului în doar câteva zile. Cu tot cu finisajem, o casă metalică la cheie poate fi predată în trei săptămâni. Firmele anunță prețuri mai mici decât la cele din cărămidă, dar arhitecții susțin că sunt un pic mai mari, în realitate.
Niciun ieșean nu poate confirma că o casă pe structură metalică este foarte bună calitativ din simplul motiv că nimeni din Iași nu a construit, până în acest moment, pe acest sistem. Promovarea on-line a „caselor metalice” a devenit foarte agresivă în ultimul an, dar totuși ieșenii și locuitorii din zona Moldovei, în general, sunt conservatori, preferând cărămida.
Un constructor care ocupa această nișă de piață a renunțat deja la reprezentanța din Iași, iar un al doilea, care afirmă că a rămas singurul din zonă, încă mai insistă. Casele pe cadru metalic iau avânt în schimb în București-Prahova și în totul sudul țării.
„Nu sunt cereri, dar sperăm”
Reprezentantul MDS Building anunță un preț orientativ de 350 de euro/mp, dar pentru finisaje suplimentare se mai pot adăuga niște sume. Prețul poate fi și mai mic, pentru așa-zisele case „la roșu” sau „la gri”. „Neîncrederea pleacă din lipsa promovării intensive, adică, din momentul în care se sparge gheața, apar recomandări și capătă mai mulți încredere. În Iași nu sunt cereri, mai mult în afara județului, pentru case de vacanță. Lumea este mai puțin deschisă față de tehnologiile noi”, declară Doru Macovei, reprezentatul MDS Building în Iași.
Acesta afirmă că singurul concurent pe care îl avea în zonă a renunțat între timp. Macovei spune că prețul de 350 de euro/mp este doar orientativ: ”Poate varia în funcție de complexitate. Inițial noi am făcut case din lemn, dar pe structură metalică tehnologia este mai eficientă”.
Casele Mexi, pe structură metalică, au un aer premium. Casa din imagine are 104 și este livrată la cheie, cu toate finisajele
Rezistente la cutremur, izolate bine termic
După realizarea proiectului și turnarea fundației, casele se fac practic în fabrică, fiind livrate sub formă de subansamble, prinse la fața locului pe o structură din bare metalice. Avantajele constau în izolarea termică, finisaje de calitate și o variație imensă a temelor de proiect, casele având un aer foarte modern.
Foarte prezenți în promovarea on-line, Case Mexi, alt constructor pe structură metalică, are tocmai la Oradea un reprezentant care preia comenzi pentru Iași. Dorel Cherecheș spune că piața este în dezvoltare: „În șapte ani de activitate am ajuns la 40 de case. În Moldova nu înțeleg de ce nu vor, pentru că în restul țării oamenii au prins încredere. Aceste case sunt mult mai rezistente la cutremure, iar în oferta noastră de bază oferim cele mai bune materiale. Un preț la cheie este de 430 euro/mp, putând crește în cazul caselor cu etaj, unde fundația este mai costisitoare”.
Pe scheletul metalic, casa se „zidește” cu pereți tip sandwich, având un grad de izolare termică foarte bun, rezistente la cutremure, dar mai puțin bune din punct de vedere al izolării fonice
Arhitecții: „E mai bine pe cărămidă”
Arhitecții ieșeni îmbrățișează tehnologia, dar sunt nemulțumiți de costuri, precizând că un pachet de bază, de 400 de euro pe metru pătrat, ajunge, în final, la un preț mai ridicat. ”Eu am văzut aceste structuri în urmă cu 12 ani, la o expoziție. În ultimul timp, în România, a început să fie folosită această tehnologie. Toate aceste soluții sunt nemaipomenite. Numai că și costurile trebuie să fie convenabile pentru clienți. Prețul menționat poate să fie mult mai ridicat pentru că sunt multe lucrări ascunse. Clienții caută cea mai ieftină soluție. În acest moment, soluția cea mai ieftină este cărămida, care ajunge sub prețul de 400 de euro pe metru pătrat. Mai mult, izolează fonic mult mai bine. Observ în ultimul timp că lumea construiește în Iași. Sunt depuse multe cereri de autorizare pentru construcția de case”, susține arhitectul Marian Jan Chirița.
O casă cu etaj, modernă, de 207 mp, poate fi gata în trei săptămâni. Prețul poate urca până la 80.000 de euro
Detaliile tehnice: ai o casă în trei săptămâni
Conform descrierii tehnologice, o casă pe structură metalică presupune o serie de avantaje: costuri mici de întreținere pe termen lung, stabilitate dimensională mare (dilatare, contractare nesemnificative), prin galvanizare se depune un strat protector de zinc care protejează profilele împotriva coroziunii pe o perioadă de câteva sute de ani, durata de ridicare a structurii este de câteva zile, rezistență la mucegai și umezeală.
Citește și Oradea – 4 parcuri industriale, Iași – niciunul. La ei – DA, la noi – BA!
Mai mult, profilele metalice sunt incombustibile, protejate de gips-carton ignifug, iar profilele din oțel pot fi reutilizate în proporție de 100%, putând fi refolosite pentru construirea altor obiective.
Cei interesați de această variantă tehnologică vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani pentru lucrări de suplimentare a izolației termice, geamuri cu trei foi de sticlă, șemineu, coș exterior, șapă din beton peste planșeu, încălzire prin pardoseală, ferestre pentru mansardă sau fațadă ventilată din lambriuri de lemn sau PVC.