Un profesor despre care nu se vorbeşte la ştiri, dar care este un adevărat Iisus pentru victimele accidentelor cerebrale. Profesorul Marian Poboroniuc de la Politehnică are în diferite stadii de execuţie mai multe proiecte care pot revoluţiona medicina. Ideile sale aduc speranţă acolo unde totul este, deocamdată, vis: mişcarea mâinilor de către cei paralizaţi. Unul dintre proiectele sale ar putea ajunge pe piaţă în trei ani.
Bolnavii care suferă de paralizii ale mâinilor în urma unor accidente vasculare cerebrale pot spera că îşi vor îmbunătăţi starea de sănătate după ce un profesor de la Facultatea Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată a Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a creat o mănuşă robotică ce îi poate ajuta „să reînveţe“ să-şi mişte mâinile.
Ani şi ani de muncă
În urma multor ani de cercetări şi proiecte, profesorul Marian Poboroniuc a reuşit să realizeze o mănuşă mecatronică menită să ajute pacienţii cu probleme să-şi mişte mâinile din nou. „Ideea s-a născut în urmă cu trei ani, în urma proiectelor de cercetare. De 10 ani eu lucrez în partea de electrostimulare, mai precis, neuroproteze. Mai întâi, am modelat la nivel matematic ce se va întâmpla la nivelul mâinii. Degetele le-am considerat nişte mici roboţei seriali. Cu sprijinul partenerilor de la Spitalul de Recuperare şi cu colegii de la Universităţile Bucureşti şi Craiova am testat partea de electrostimulare. Am făcut partea de program şi de control, pe calculator. Şi am rezolvat multe alte probleme inginereşti. Acum suntem la partea de testare clinică. Avem deja 10 pacienţi care lucrează cu mănuşa, la Spitalul de Recuperare“, spune profesorul ieşean, care a obţinut mai multe premii pentru invenţia sa, la Euroinvent, Bring IT On sau la Invest Invent.
Profesorul Poboroniuc, testând unul dintre echipamentele sale pe un pacient
Principiul electrostimulării
Poboroniuc, împreună cu colaboratorii săi, a gândit totul pornind de la ideea electrostimulării. Pe mănuşă sunt montate nişte cabluri, acţionate de nişte motoare liniare, iar pe musculatură există o comandă electrică, acţionată prin nişte electrozi. „De la început, am gândit ca mănuşa să facă nişte mişcări predefinite pentru a se reînregistra la nivel cortical. De asemenea, am vrut să aplicăm ideea mişcării în oglindă, adică mâna bolnavă să fie mişcată cu ajutorul mâinii sănătoase. Mănuşa lucrează în tandem: asigură legătura între electrostimularea pe care o dăm pe muşchi şi mănuşa propriu-zisă. Acesta este conceptul nostru inovativ care face diferenţa faţă de alte idei. Se lucrează pe ideea de reorganizare corticală. Lucrăm cu pacienţi cu accident vascular cerebral, care au mâinile paralizate, dar există un mic potenţial restant, adică, spre exemplu, mai mişcă puţin un deget“, precizează Poboroniuc.
Preţ echipament: 7.000 de euro
Profesorul ieşean consideră că, în cel mult trei ani, invenţia sa ar putea fi produsă în masă şi folosită la recuperarea pacienţilor din ţară sau din străinătate. „Dacă totul va merge aşa cum ne dorim noi, aceste echipamente ar putea fi folosite în trei ani în spitale de reabilitare, de recuperare sau clinici de recuperare sportivă. Costul aproximativ ar fi de 7.000 de euro, pentru că avem nevoie de un neurostimulator programabil care costă vreo 3.000 de euro“, explică Poboroniuc.
Progresul înregistrat de un pacient care a început să strângă pumnul, anterior inert
Altă realizare: sistemul RecoveriX
Împreună cu un partener austriac, profesorul a realizat sistemul RecoveriX: o cască cu electrozi, cu ajutorul căreia pacientul îşi poate comanda mâinile cu „puterea minţii“. „E vorba despre o cască, pe care sunt electrozi care asigură contactul cu anumite puncte de pe scalp, cu ajutorul cărora să culegem informaţiile. La casca făcută de G.Tek, noi am venit cu ideea să folosim electrostimularea şi să potenţăm reorganizarea corticală. Practic, pacientul gândeşte că îşi mişcă mâna, noi culegem semnalul şi îl trimitem prin neurostimulatori la electrozii de pe mână. Sistemul este testat şi urmează să intre în spitale. Am avut o pacientă care nu putea să mişte mâna, iar după 12 şedinţe a reuşit să facă voluntar o mişcare de extensie a pumnului“, spune ieşeanul.
Poboroniuc aşteaptă ca un asemenea sistem produs de austrieci, la un preţ de aproximativ 25.000 de euro, să ajungă şi la Iaşi până la sfârşitul anului şi să fie folosit tot la Spitalul de Recuperare.
Citește și Talmeș-balmeș după frauda UMF: studenții „ilegaliști” contraatacă
Proiectul Exoslim
Dar Marian Poboroniuc a realizat şi un proiect, Exoslim, prin care doreşte ca recuperarea să pornească de la nivelul umărului. „Scopul proiectului Exoslim este de a proiecta şi construi un sistem hibrid FES-exoschelet pentru reabilitarea membrului superior al persoanelor cu handicap. Ţinta acestui sistem propus vor fi bolnavii neurologici cu leziuni la nivelul sistemului nervos central. Noutatea pentru acest sistem de reabilitare constă în controlul partajat între activarea musculară FES şi exoscheletul uşor, creând astfel premisele unei mai bune recuperări ale funcţiilor membrului superior. Lucrăm atât la nivelul umărului, cât şi al braţului, împreună cu Spitalele de Recuperare din Iaşi şi din Cluj şi cu Universitatea Tehnică din Cluj, ce a făcut partea de proiectare mecanică“, menţionează profesorul, care are a trimis două proiecte pentru folosirea mănuşii la Londra, pentru refacerea buclei „intenţie-percepţie-acţiune“ şi utilizarea Brain Computer Interface pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate.
Profesorul ieşean s-a specializat în Anglia
Firmă cu aparate de electrostimulare
După o experienţă bogată acumulată la Clinica de Recuperare din Salisbury, profesorul ieşean şi-a făcut o firmă care să aducă aparatură de ultimă generaţie în domeniul electrostimulării. „În urmă cu 10 ani am fondat compania Electrostim. Pentru a putea lucra cu aparatele de electrostimulare şi pentru a le putea omologa în ţară, aveam nevoie de firmă. Cu aceste aparate am lucrat la cel mai mare centru de recuperare, din Anglia, la Salisbury. Acum am pe piaţă aparate care corectează mersul“, a declarat Poboroniuc.