Preşedintele Iohannis a anunţat joi în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni că nu va promulga legea care aprobă controversata Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.
„(…) Doctorate şi plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună şi a ajuns la promulgare o lege care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului, fiindcă această lege, prin modificările pe care le aduce, nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate. În primul rând vorbim aici, evident, de plagiat”, a declarat Iohannis.
Şeful statului a mai opinat că „este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale”, demers care se încadrează perfect în programul său „România educată”.
„Performanţa trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancţionate”, a apreciat Iohannis.
Preşedintele a mai declarat că este nevoie să se pună capăt fenomenului de plagiat iar pentru acest lucru este necesară o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa, transparenţa procesului în acest caz de acordare a doctoratului, legislaţie care să clarifice foarte clar şi cum se retrage, în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea este copiată sau plagiată, cum doriţi.
„Aceste chestiuni, după părerea mea, nu sunt bine lămurite şi o să solicit Parlamentului o reluarea a discuţiilor pe această temă”, a concluzionat Iohannis.
Reamintim că pe 9 mai a.c., Senatul a votat proiectul de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale, respectiv a universităţilor acreditate să organizeze studii de doctorat, atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorate cât şi pe cea de a analiza sesizările privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmând doar să avizeze verdictul.
Proiectul, deosebit de controversat, este practic unul de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, modificată substanţial în Camera Deputaţilor în comisia de educaţie şi, ulterior, şi în comisia de educaţie din Senat.
Reamintim că modificările acestei legi care, potrivit preşedintelui, ar urma să restabilească încrederea în valoarea studiilor doctorale din România, au fost considerate de jurnalista Emilia Şercan – o autoritate în materie de doctorate plagiate – o adevărată masacrare a Legii Educaţiei Naţionale.
(Sursa: Epoch Times România)