Controversata lege a pensiilor speciale pentru jurnalişti a fost promulgată. De prevederile ei vor beneficia membrii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi, potrivit reprezentanţilor acestei asociaţii, dispoziţiile actului normativ vor fi aplicate şi pensionarilor jurnalişti din domeniul Apărării Naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, controversata lege a pensiilor speciale pentru jurnalişti. Nu pentru orice fel de jurnalişti ci doar pentru cei care fac parte din „uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică.”
Legea modifică articolul 1 al Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, prin introducerea unei noi categorii care vizează uniunile de jurnalişti.
Iniţiat de senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu acest act normativ a fost criticat atât de Guvern cât şi de opinia publică. Astfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că „legea pensiilor speciale acordate jurnaliştilor nu este oportună, ca orice modificare legislativă de acest fel, iar jurnaliştii au în plus şi datoria morală să nu ceară un statut special, mai ales că ei au criticat atunci când alţii obţineau asemenea statut”.
Pe de altă parte, societatea civilă a acuzat că singura asociaţie de presă care are statut recunoscut ca fiind de utilitate publică, este Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR).
UZPR este o entitate puţin cunoscută chiar şi în rândul jurnaliştilor, iar numele celor care conduc UZPR nu se găsesc nici în casetele redacţionale ale ziarelor, nici pe genericele televiziunilor şi nici printre editorii agenţiilor de presă, arată pressone.ro.
Printre sponsorii Uniunii se numără câteva firme din Reşiţa, Primăria Anina sau Asociaţia culturală Ateneu Săsesc Prundeni, iar numărul membrilor cotizanţi ai UZPR, potrivit unei liste actualizate la 1 martie 2016, cuprinde 900 de nume, arată sursa citată.
Cuantumul indemnizaţiei speciale pe care o vor primi membrii jurnaliştii „de utilitate publică” pensionari, reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării. Indemnizaţia se acordă la cererea beneficiarului care va trebui să facă dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
„(Promulgarea legii n.r.) este rodul eforturilor susţinute, de patru ani, ale conducerii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, devenită iniţiativă lgislativă în anul 2015, la propunerea senatorului Haralambie Vochiţoiu, dezbătută de Comisiile parlamentare şi apoi aprobată în plenul Camerei Deputaţilor, în luna aprilie. Legea promulgată astăzi de preşedintele Iohannis acordă jurnaliştilor drepturile cuvenite, alături de scriitori, muzicieni, cineaşti, arhitecţi sau artişti plastici. Se repară, astfel, o nedreptate, prin completarea unei legi din care a fost omisă creaţia jurnalistică. Mai mult, prin introducerea unor amendamente, cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului ca urmare a indexării. Dispoziţiile legii vor fi aplicate şi pensionarilor jurnalişti din domeniul Apărării Naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.”, au comentat reprezentanţii UZPR vestea promulgării legii, pe site-ul organizaţiei.
Reamintim că legea promulgată de preşedinte prevede că „prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.”
(Sursa: Epoch Times România)