Maricel Popa: „Iașul are un mare atuu de dezvoltare: platforma Fortus”

0
147

Fostul secretar de stat, Maricel Popa, candidat la Consiliul Județean, crede că Iașul a fost prea pasiv în atragerea investitorilor. „Nu trebuie să așteptăm investitorii, trebuie să mergem după ei, la târguri, forumuri internaționale”, susține fostul secretar de stat din Ministerul Economiei. Prioritatea sa va fi dezvoltarea economică a Iașului prin parcuri industriale și clustere economice: „Așa au crescut celelalte regiuni”.

 

 

7EST: – Câți investitori vin săptămânal în Romania cu intenții serioase? Ce cer și ce îi face să rămână? De ce ar alege Moldova în loc de Ardeal?

Maricel Popa: – În perioada în care am fost la București am întocmit un Atlas al resurselor umane și minerale pentru fiecare zonă a țării în parte. Orice investitor poate să primească toate informațiile necesare pentru demararea unei afaceri.

În calitate de secretar de stat coordonator al Direcției de Politici Industriale, am inițiat numeroase demersuri pentru atragerea de parteneri străini atât din Asia cât și din Europa care să investească în dezvoltarea de parcuri industriale in zona Moldovei. Autoritățile publice locale trebuie să reprezinte Iașul la forumuri economice de dezvoltare, să participe la târguri industriale. Noi trebuie să căutăm investitorii, nu trebuie să îi așteptăm la Iași. Dar am pierdut foarte mulți din cauza conducerii de la Fortus.

– Câte investiții directe sunt în Ardeal, Banat, Moldova și Muntenia, în valori absolute?

– Este cert că în Ardeal volumul investițiilor realizate a fost mai mare decât în celelalte regiuni. Explicațiile sunt multiple, însă important este ceea ce vom face de-acum încolo pentru a reduce decalajul economic.

 

Echipa PSD la Consiliul Județean, cu Maricel Popa în centru, are o promisiune: dezvoltarea economică

– Se va adânci acest decalaj, în condițiile în care autostrada ar mai putea dura 10-15 ani de-acum înainte?

– Autostrada ar rezolva cu siguranță multe dintre problemele economice ale regiunii. Dar avem alte atuuri de care putem profita. Cea mai mare provocare a mea pentru viitor se referă la platforma industrială de la Fortus, care are potențialul de a crea mii de locuri de muncă și de a dezvolta economic Iașul. În perioada în care am activat la Ministerul Economiei am organizat întâlniri la Guvern în care s-au stabilit obiective și termene clare. Mi-am dorit ca partea activă a Fortus, cea lipsită de datorii, să treacă în subordinea Ministerului Economiei pentru a fi bancabilă și pretabilă la proiectele mari de investiții.

Ministerul a elaborat chiar un Memorandum în Guvern pentru parcul industrial de la Iași, iar toate demersurile noastre au fost în armonie cu cele ale Primăriei Iași. De altfel, viziunea mea a fost de a dezvolta industria prin crearea de parcuri industriale și clustere economice. Acestea sunt cele mai rapide și eficiente forme de creare a locurilor de muncă și de dezvoltare economică.

 

– Ca antreprenor ați început în servicii, ați continuat în industrie, construcții, apoi în agricultură. Care domeniu e mai sigur în acest moment și mai de viitor?

– Industria și agricultura sunt domenii aflate într-un continuu progres, prin implementare de noi tehnologii și prin cercetări la nivel înalt. Un manager performant trebuie să se adapteze la cerințele pieței. Prin afacerile dezvoltate de mine am plătit la stat aproape 80 milioane de euro în ultimii 10-12 ani.

Experiența pe care am acumulat-o în mediul privat și cu cea din ultimii 3-4 ani de la minister m-au ajutat să înțeleg foarte bine cum ar putea fi transpuse modelele de bună practică din mediul privat într-o administrație locală care să devină performantă.

 

– Oamenii spun că sunt dezamăgiți de politică, spun că toate partidele sunt la fel, dar tot PSD votează. De ce?

– Guvernul Ponta a lăsat în urmă multe realizări pe care oamenii le apreciază acum. Aș vrea să menționez doar câteva importante: reîntregirea salariilor bugetarilor, creșterea cu 25% a salariilor din Sănătate și din Educație, introducerea de burse pentru medicii rezidenți, creșterea salariului minim la 1.050 lei, față de 700 lei în 2011.

Creșterea economică a fost în fiecare an de peste 3%. Au scăzut prețurile la medicamente, în medie, cu 20%. TVA general s-a redus de la 24% la 20%, iar pentru alimente la 9%. Cred că acestea sunt principalele motive pentru care oamenii votează în continuare PSD. 

 

– Iar se creează presiune pe creșteri salariale, pensii, cum comentați spirala revendicărilor sociale în perioade electorale?

– Singura cale de a opri exodul tinerilor în străinatate și de a ne păstra valorile este ca profesorii, medicii să primească salarii conforme cu munca prestată. Guvernul PSD a avut în plan creșteri salariale pentru aceste segmente ale populației în două etape. Una realizată în august 2015, prin hotărâre de guvern, cealaltă ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2016. Este firesc ca oamenii să își ceară drepturile. Guvernul Ponta a lăsat 6 miliarde de euro surplus la bugetul de stat.

 

– Cât ați fost la București v-ați bătut pentru Autostradă?

– Știți foarte bine că la București am condus Departamentul pentru Energie și apoi am activat la Ministerul Economiei. Am contribuit la formarea așa-numitelor „autostrăzi energetice”. Aș aminti doar două obiective majore: gazoductul Onești-Iași și rețeaua de înaltă tensiune Bistrița-Suceava, unde eram deficitari atât cu alimentarea cu gaz, cât și în furnizarea de energie.

Ca membru PSD, în schimb, am sprijinit întotdeauna toate demersurile pentru realizarea autostrăzii, am fost alături de parlamentari în toate discuțiile, și o voi face în continuare.

 

– Cum vedeți colaborarea între CJ și Primărie, dacă vor fi câștigate de PSD, în condițiile în care tensiunile cu tabăra Chirica sunt foarte mari? Vor avea de suferit proiectele Iașului?

– Vreau să spun foarte clar un lucru. Indiferent de cine va conduce cele două instituții publice, proiectele Iașului nu vor avea de suferit.

Iașul devine pol regional de dezvoltare. Intenția PSD este de a continua proiectele Iașului. Să nu uităm că tot PSD a realizat marile proiecte de infrastructurăa din ultimii 10-12 ani. Nici Nichita nu a avut o relație strălucită cu Simirad sau cu Adomniței și Iașul nu a stat pe loc. Avem pasaje supraterane și subterane, avem un aeroport modernizat. Avem spitale modernizate pe fonduri europene.

 

 

„Prioritățile mele: achiziții transparente, transport intrajudețean, dispensar în fiecare comună”

– Ce reforme în administrație ați face dacă mâine ați fi președintele CJ?

– Transparentizarea totală a achizițiilor publice din cadrul administrației județene va fi o prioritate pentru mandatul 2016-20
20. Vom pune accentul pe implementarea Masterplanului de drumuri județene, pe racordarea unui număr cât mai mare de comune la rețeaua de apă potabilă și canalizare.

Din experiența pe care am acumulat-o străbătând la pas comunele din județ pot să spun că este nevoie de dispensare și cabinete medicale în fiecare sat, dacă nu, măcar în fiecare comună.

Trebuie să profităm de forța de muncă existentă în comunele din apropierea Iașului, din zona metropolitană. Transportul în comun intrajudețean este o alta problemă care trebuie să își găsească rezolvarea imediată. Oamenii din comunele din apropierea Iașului și care muncesc în oraș, dar care nu își pot permite plata unei chirii, trebuie să aibă asigurat un transport eficient și sigur. Crearea de locuri de muncă pentru aceste comunități vor conduce cu siguranță la creșterea nivelului de trai.

Totodată, aș vrea ca Iașul să devină un pol al industriei farmaceutice, alimentare sau de componente auto. În același timp, trebuie să dezvoltăm serviciile, proiectele în IT cu plus-valoare ridicată și să folosim la maximum potențialul turistic pe care îl avem.

 

 „Am depășit conflictul cu Bulgariu. Suntem oameni maturi”

– De la ultimul incident, ați mai vorbit cu Cătălin Bulgariu? Vă veți mai întâlni, vedeți posibilă colaborarea?

– A fost un moment neplăcut atunci. Sunt convins că l-am depășit. Bineînțeles că văd posibilă o colaborare în viitor. Suntem oameni maturi, colegi de partid, care ne dorim același lucru. Să lăsăm în spate proiecte viabile pentru comunitatea ieșeană.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments