Marius Bodea: „Capitala Culturală, eșecul lui Mihai Chirica”

0
146

Pentru o asemenea ratare, cu consecințe asupra Iașului pe ani mulți de-acum înainte, există un vinovat cu nume și prenume. „Eșecul Iașului în competiția pentru Capitală Europeană a Culturii este eșecul actualei administrații PSD, condusă de Mihai Chirica”, afirmă, la capătul analizei sale, candidatul PNL la Primăria Iași.

 

Marius Bodea consideră eșecul Iașului în competiția pentru Capitală Europeană a Culturiiun eșec managerial și administrativ pentru care cei care au gestionat acest proiect trebuie să-și asume răspunderea.

„Din nefericire, Iașul s-a obișnuit în ultimele decenii mai mult cu eșecurile, decât cu poveștile de succes. E o mentalitate care trebuie schimbată urgent, pentru că lasă urme profunde în întreaga viață a comunității. Am ajuns să credem că nu merităm, că nu putem, că suntem lipsiți de șansă, când, în realitate, pentru fiecare eșec, există un vinovat cu nume și prenume. Mai mult, însă, decât nume, Iașul nu a avut, cu foarte puține excepții de dată recentă, conducători cu viziune. S-a condus mereu cu idei heirupiste, cu exploatarea unor oportunități de moment a unor situații excepționale. Iar proiectul Iași – Capitală Europeană a Culturii se înscrie perfect în această logică”, a declarat Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Iași.

Un proiect confuz, după chipul conducătorilor de azi

Acesta consideră că nu a existat un plan de acțiune cu etape și livrabile, cu indicatori clari de monitorizare periodică a  evoluției proiectului.
„Până în ultima clipă, echipa de la Primăria Iași a crezut că e suficient doar să facă act de prezență și va câștiga. Nu s-a asumat niciodată la modul serios ideea directoare a programului: aceea că un astfel de proiect trebuie cu adevărat să fie izvorască din sânul comunității, să implice întreaga societate, să respecte principiile incluziunii, fie că e vorba de mediul academic, de instituțiile de cultură, de administrația locală, de ONG-uri sau de partidele politice. Aplicația depusă de Iași nu a mizat nici pe tradiția și moștenirea multi-culturală existentă, nici pe viitor, pe potențialul de inovare, de creativitate, pe o societate bazată de cunoaștere. A fost, în fapt, o simplă „colectă” netransparentă și părtinitoare de proiecte deja existente sau fanteziste care creionau profilul unui oraș confuz, static, lipsit de anvergură europeană. Acesta este, de fapt, profilul conducătorilor de astăzi ai Iașului. Iar votul de la competiția pentru Capitală Europeană a Culturii e un vot de neîncredere dat acestei politici și acestor politicieni”, a mai spus Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Iași.

 

Marius Bodea spune că Iașului i-au lipsit, în trecutul recent, conducătorii cu viziune

Cultura ieșeană are nevoie de o altă dinamică

Marius Bodea consideră că primarul trebuie să aibă o anumită viziune pentru ceea ce înseamnă domeniul cultural și că acesta trebuie să înțeleagă mecanismele care pot duce la revigorarea culturii. Totodată, Marius BODEA consideră că primarul trebuie să se înconjoare de oameni valoroși care pot pune în aplicare acea viziune.

„Trebuie să recunoaștem că până acum s-a mers pe principiul clasic de suport masiv pentru cultura <instituțională> (instituțiile de cultură de stat). Cred că trebuie să existe și o abordare prin care să sprijinim asociațiile culturale independente. Ca primar, voi avea o abordare pe termen lung. În primul rând, trebuie să vedem care este poziționarea de nișă culturală spre care țintește Iașul. Este o întrebare la care nu pot răspunde eu, ci oamenii de cultură din oraș pe care îi voi aduce la aceeași masă în vederea conturării unei strategii pentru următorii 10-15 ani. Îmi doresc să realizăm o strategie culturală astfel încât dinamica actului cultural din orașul nostru să schimbe cu totul viața orașului și să-i marcheze viitorul! În al doilea rand, Primăria trebuie să fie un catalizator și un element de încurajare al energiilor creative din mediul privat, al antreprenoriatului cultural, al cărui potențial este în acest moment neexploatat la Iași, atât ca diversitate, cât și ca inovație”, a spus Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Iași.

 

Un nou pilon: o sală mare, spectaculoasă arhitectural

Acesta consideră că unul dintre cele mai mari minusuri în dezvoltarea unui oraș atractiv din punct de vedere cultural este lipsa unei săli mari de spectacole, în care să încapă între o mie și trei mii de oameni. Marius Bodea propune construcția unei săli care să fie un spațiu pentru activitatea Filarmonicii și în care să poată organiza spectacole Teatrul, Opera sau marii artiști ai lumii, care ocolesc momentan Iașul.

„În toate orașele mari din Europa s-au dezvoltat săli mari multifuncționale, în care se pot face și evenimente, și concerte. Iașul are nevoie de o sală modernă, nouă, de concerte, un spațiu spectaculos arhitectural”, a încheiat Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Iași.

 

Revitalizarea culturii se dovedește imposibilă deocamdată. Teatrul Național, cufundat în amorțire

Iașul se poate dezvolta economic prin cultură

O altă direcție de acțiune a candidatului PNL este valorificarea industriilor creative.

„Marea provocare pentru administraţiile locale, judeţene şi naţionale în anii următori este aceea de a identifica, dar mai ales de a valorifica aportul economic al industriilor creative. Orașul Iaşi este unul din centrele urbane a cărui vitalitate poate fi asigurată de domeniul cultural, acesta putând fi transformat printr-o viziune culturală într-un element care determină calitatea vieții comunităţii locale. În egală măsură administraţia locală din ultimul deceniu a ignorant faptul că activitatea culturală înseamnă dezvoltare, dar mai ales regenerare urbană, economică şi socială”, a încheiat candidatul PNL, Marius Bodea.

 

Publicat la comanda PNL, CUI AEP 21160042
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments