Vă anunț cu mare bucurie faptul că la nivelul județului Iași a fost semnat un protocol de colaborare pentru proiectul Educație pentru viață, proiect care vizează educația juridică a elevilor din unitățile de învățământ din Iași.
Este un proiect de suflet, inițiat de către Asociația Pentru Dialog în Justiție și realizatîn parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Municipiului Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane Iași.
Mulțumim Primăriei Municipiului Iași care a înțeles necesitatea obligatorie a acestui proiect, motiv pentru care a ales să susțină prin finanțare, 10 unități de învățământ gimnazial din Iași. Proiectul este unul pilot, urmând ca, începând cu anul școlar viitor, să continuăm în Iași implementarea altor proiecte pe aceeași activitate.
Gupul țintă al proiectului îl reprezintă în mod direct elevi din 10 școli gimnaziale din Iași iar indirect, părinți, cadre didactice, asociații de părinți, prieteni.
Proiectul își propune să fie o campanie de informare și educație juridică. Acesta se desfășoară sub formă de seminarii, în perioada 10 mai-15 iunie 2016, cu implicarea activă a avocaților, mediatorilor, polițiștilor și altor practicieni în drept, ADR și nu numai.
Mulțumesc dlui. Vasile Dron, comisar șef ANITP Iași, care a ales să se implice activ și a adus plus valoare proiectului, prin punerea la dispoziție a tuturor resurselor necesare realizării acestuia.
Scopul principal al proiectului este de a ajuta elevii să își cunoască drepturile și obligațiile pe care le au în raport cu societatea, de a educa copilul în spiritul legii, de a învăța să transforme și să medieze orice situație conflictuală.
Scopul secundar al proiectului îl reprezintă diminuarea riscului de abandon școlar prin educație juridică, prevenirea absenteismului școlar, reducerea riscului de victimizare și delincvență juvenilă din școli, creșterea și dezvoltarea în condiții responsabile a copilului.
Cunoaștem că, fenomenul violenței juvenile, a abandonului și absenteismului școlar manifestat în unitățile de învătământ, are ca suport criminogen conflicte instantanee fără forme specifice de organizare premeditată dar în mod fundamental, are ca suport lipsa de educație juridică a elevilor.
De asemenea, carențele în educație juridică cât și nivelul ridicat al sărăciei printre tineri, generează oameni dezrădăcinați și fără legături familiale, care pot fi seduși de criminalitate. Se constată în ultimul timp un alt fenomen care trebuie să ne dea de gândit. Din ce în ce mai multe familii pleacă la muncă în străinătate, sezonieri sau pe perioade mai lungi; aceștia își lasă copiii în îngrijire fie rudelor, fie vecinilor care se ocupă prea puțin de educația și supravegherea lor.
O altă situație problematică actuală este favorizată de utilizarea la liber/fără restricții a internetului de către copii și de lipsa de prevenție în situațiile de abuz, hărțuire, trafic de minori pe rețelele de socializare. Cele mai multe victime ale traficului de persoane, dacă luăm în considerare ultimii ani de referință (2013, 2014, 2015), au fost absolvente ale ciclului gimnazial sau liceal, totalul acestora însemnând peste 70% din populatia de victime. Să nu uităm că județul Iași se situează la nivel national în primele 5 locuri la numărul de victime ale traficului de persoane, după județele Timiș, Teleorman, Dolj, Ilfov, având o pondere ridicată a victimelor minore de peste 40%.
Acestea, și multe alte motive, precum discrepanța între modelele de conduită solicitate sau arătate de școală și modelele percepute din realitatea cotidiană, din familie sau din mass-media sau nevoia acută de informație juridică raportată strict la vârsta și pe înțelesul elevilor, au condus la prezentul proiect.
În calitate de coordonator al proiectului și specialist în ADR, voi vorbi copiilor pe înțelesul lor despre transformarea și medierea conflictului și alte aspecte importante.
Specialiștii implicați în proiectul Educație Pentru Viață, vor aborda în prezentările practice un limbaj deschis, liber, pe înțelesul copiilor, vor uza de proiecții de filme, jocuri de rol, simulări, etc.
Dincolo de statistici, proiectul își propune să educe copiii pentru o viață corectă, dreaptă, armonioasă.
Maria PĂDURARU
Vicepreședinte Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Iași