În contextul luptei naționale antidrog, școala noastră s-a implicat în derularea unui proiect european „The fightagainst drug addiction: developing social consciousness in schoolsagainst drug addiction”, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea-cheie 2: Parteneriate strategice între școli nr. referința2015-1-TR01-KA219-021869_2. Perioada in care se desfășoarăactivitățile proiectului este 1.092015 – 31.08.2017. Partenerii de proiect sunt următorii: Namık Kemal Secondary School – Turcia – coordonator, Istituto D’istruzione Superiore „Paolo Baffi” – Italia, 1 EPAL KAVALAS – Grecia, Zespol Szkol Spolecznych – Polonia, Colegiul Tehnic de Transporturi si Construcții Iași – România.
Obiectivul principal al proiectului este lupta împotriva dependenței de droguri, conştientizarea şi implicarea elevilor în activități de prevenire a consumului de droguri, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie, al reducerii influenţelor factorilor de risc si adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri. Se va pune accent pe creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a elevilor în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, evitării transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat, respectiv pe dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă precum şi promovarea modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri.
În paralel cu activitățile desfășurate în școală: concursuri, expoziții, ateliere de lucru, prezentări informative cu privire la droguri și efectele negative ale acestora, oferite de CPECA Iași, în perioada 11-17 aprilie 2016, 10 elevi și 2 profesori de la Colegiul Tehnic de Transporturi si Construcții Iași, au participat la a doua mobilitate în Kavala– Grecia, la Școala 1 EpalKavalas.
Elevii din cele cinci țări participante au fost implicați în numeroase activități transnaționale: crearea de postere cu mesaje antidrog, activități de voluntariat și orientare – însoțiți de membrii ai Departamentului de Cercetași din comunitate, vizionarea de spectacole de teatru cu tematică antidrog, în vederea conștientizării consecințelor negative asociate consumului de droguri, cultivarea spiritului de echipă și a valorilor moral-civice.
În scopul adoptării unui stil de viață sănătos, fără tutun, alcool și droguri, elevii au fost antrenați în desfășurarea unor activități sportive și culturale: competiții de atletism și înot, drumeții în aer liber, vizitarea rezervației de păsări sălbatice din Kyrgia,descoperirea patrimoniului istoric al orașului vechi Kavala, vizitarea ruinelor orașului Philipi, vizitarea muzeului arheologic din Thasos, alternative sănătoase de petrecere a timpului liber.
În activitățile proiectului au fost implicate și autoritățile orașului, grupul țintă al proiectului participând la întâlniri la Inspectoratul Școlar, Primăria și Prefectura orașului Kavala, unde au avut loc dezbateridespre pericolul pe care îl reprezintă consumul de droguri pentru societate, evenimente la care a participat presa. Prin participarea școlii noastre la acest proiect, respectiv prin activitățile care se vor derula, ne vom aduce și noi contribuția la realizarea obiectivelor Agenției Naționale Antidrog precizate în cadrul Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020.