Bacalaureat, filmul pentru care Cristian Mungiu a primit Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes poate fi vizionat la București ieri, miercuri 25 mai, în prezența regizorului și a actorilor principali la Cinemateca Eforie, proiecția fiind urmată de discuții cu publicul.
Începând de joi, 26 mai, vor avea loc proiecții de gală în prezența regizorului și a actorilor principali în Suceava, (26 mai la cinematografele Modern si Universitatea Ștefan cel Mare) Botoșani, (27 mai, cinema Unirea) Iași, 28 mai, cinema Victoria și Piatra Neamț (28 mai, cinema Dacia).
Detalii despre programul proiecțiilor se găsesc pe www.bacalaureat2016.com
În urma succesului de la Cannes, filmul a fost achiziționat spre distribuție în peste 40 de țări și invitat deja la peste 20 de festivaluri internaționale. În România, filmul a adunat deja zece mii de spectatori după primul weekend de difuzare și poate fi vizionat în cinematografe în București, Cluj, Iași, Timișoara, Ploiești, Arad, Târgu Mureș, Brăila, Bacău, Pitești, Brașov, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Suceava, Constanța, Buzău, Lugoj, Baia Mare, Deva, Sibiu, Galați, Oradea, Satu Mare, Vulcan, Oravița, Reșița, Piatra Neamț, Botoșani, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bârlad, Tulcea, Focșani.
Distribuitorul filmului, Voodoo Films, organizează deopotrivă proiecții și în orașele din România în care nu mai există cinematografe, dar în care exista comunități de cinefili sau autorități locale interesate. Proiecțiile speciale vor avea loc în Alba Iulia (Casa de Cultură a Sindicatelor, 26 mai) Cugir, ( Casa de Cultură, 27 mai) , Câmpina ( Casa Municipală de Cultură Geo Bogza, 30 mai), Vatra Dornei ( Casa de Cultură Platon Pardau, 1 iunie), Zalău, ( Sala de spectacole a Clădirii Transilvania, 2 iunie), Victoria (3 iunie).
Bacalaureat, considerat ‘pasionant de la cap la coadă’ de către site-ul francez de specialitate Allocine, ‘are tensiunea unui thriller’ conform Huffington Post, este numit ‘filmul perfect’ de către criticul francez Philippe Rouyer și a fost considerat cel mai bun film din festival de către reputați critici internaționali, inclusiv cei care și-au exprimat opiniile despre filmele de la Cannes în revista de cinema Ekko.
Premiul pentru Cea mai bună regie este al treilea premiu al lui Cristian Mungiu în competiția oficială a Festivalului Internațional de film de la Cannes, precedentele două fiind trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile și premiul pentru scenariu în 2012, pentru După Dealuri, film pentru care au premiul de interpretate la Cannes și cele două actrițe din rolurile principale.
BACALAUREAT, 2016, 128’, Scenariul și regia: Cristian Mungiu; Imaginea: Tudor Vladimir Panduru; Scenografia: Simona Pădurețu; Montaj imagine și sunet: Mircea Olteanu; Director de film: Adrian Moroca; Producător executiv: Tudor Reu. Cu: Adrian Titieni, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici. O producție Mobra Films cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages, cu participarea Canal+, France Télévisions, Ciné+, Wild Bunch, cu contribuția Orange România, Catena, Carlsberg, Groupama Asigurări. Co-producători: Why Not Productions, Les Films du Fleuve, France 3 Cinéma. O co-producție România-Franța-Belgia.
Facebook: https://www.facebook.com/bacalaureatgraduation
Pagina oficială: www.bacalaureat2016.com