Proprietarii Auchan, Decathlon și Leroy Merlin, anchetați pentru fraudă și spălare de bani

0
668

Proprietarii lanţurilor comerciale Auchan, Decathlon şi Leroy Merlin sunt vizaţi de o anchetă privind fapte de fraudă fiscală şi spălare de bani, în care autorităţile franceze au făcut marţi percheziţii în Franţa, Luxemburg şi Belgia.

 

Cei care deţin aceste celebre magazine, dar şi altele, precum retailerul de îmbrăcăminte Kiabi, prezent pe piaţa românească între 2009 şi 2012, sunt membrii familiei Mulliez.

 

Figura centrală a familiei este Gerard Mulliez, fondatorul Auchan, în vârstă de 84 de ani, relatează Liberation.

 

Mai multe proprietăţi ale lor, din Franţa, Belgia şi Luxemburg, au fost percheziţionate marţi, inclusiv locuinţa lui Patrick Mulliez, fratele mai mic al lui Gerard şi fondatorul Kiabi.

 

Se pare că ancheta a fost deschisă de acum opt luni la plângerea unui membru al familiei, după cum a confirmat o sursă judiciară pentru AFP.

 

Asociaţia familială Mulliez, care nu este înregistrată oficial, cuprinde între 500 şi 700 de membri – toţi rude. Aceştia împart acţiunile a 60 de mărci din domeniile alimentar, vestimentaţiei, electrocasnic, auto, bancar etc., grupate în cinci mari societăţi, fără legătură între ele, şi prin intermediul mai multor holding-uri înfiinţate în Belgia, Olanda sau Luxemburg pentru a scăpa de unele taxe, arata Bertrand Gobin, care semnează cartea „Faţa ascunsă a familiei Mulliez”.

 

La finalizarea percheziţiilor nu au fost dus nimeni la audieri, dar a fost ridicată o cantitate uriaşă de documente, potrivit Le Figaro.

 

Povestea de succes a acestei familii a început cu lansarea unei mărci de tricotaje. Odată ce sectorul textilelor nu a mai fost profitabil, oamenii de afaceri au ştiut să se reorienteze.

 

Averea familiei este estimată la aproape 40 de miliarde de euro, de economistul Benoit Boussemart, autor al cărţii „Grupul Mulliez”, care apreciază că la fiecare 100 de euro cheltuiţi pe bunuri de consum în Franţa, 11 euro ajung la firmele Mulliez.

 

La sfârşitul anului trecut, în cadrul unei adunări generale extraordinare, s-a decis că acţiunile din grup să nu mai poată fi vândute sau transmise în alt fel cuiva din afara familiei.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentTRAGEDIE în Botoşani. O femeie a murit după ce a fost incendiată de concubin
Articolul următorModificare importantă în Codul Rutier
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments