Vrei să construiești o imprimantă 3D, o dronă, un robot, o macara electromagnetică sau o machetă de bloc?
Indiferent în ce an de studiu ești, primul sau ultimul, sau chiar la master, și la oricare dintre cele 11 facultăți, te poți oricând înscrie într-un cerc științific studențesc de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), unde te așteaptă o echipă de profesori entuziaști, pregătiți să-ți ofere îndrumare și să te ajute să duci la bun sfârșit proiectele la care vrei să lucrezi.
Tu vii cu ideea proiectului și facultatea îți pune la dispoziție echipamentul de care dispune și timpul profesorilor îndrumători. Dacă nu ai o idee dar vrei totuși să faci ceva extracurricular, pe lângă cursurile, seminariile și laboratoarele obișnuite, te ajutăm și cu asta. Propunem, discutăm și ne apucăm de treabă. Activitatea începe cândva în luna noiembrie, la puțin timp după începutul anului universitar, și se finalizează în luna mai, când au loc prezentările finale și premierea.
Cercurile științifice ale Departamentului de Fizică
Fiecare facultate are propriile cercuri științifice studențești, dar în funcție de preocupările și interesele tale și de ideea pe care o ai, poți oricând opta pentru un cerc de la altă facultate decât cea la care ești înscris. Astfel, anul acesta universitar, la Cercul de Comunicare Grafică de la Facultatea de Construcții și Instalații au fost înscrise 36 de proiecte de la șase facultăți. „Noi îi lăsăm să abordeze în primul rând temele pe care și le doresc ei, pentru că sunt studenți care apar cu preocupări foarte interesante, iar noi nu-i oprim, încercăm să îi sprijinim să realizeze aceste lucruri și să facă ceva în plus față de școală, să învețe să facă ceva, să învețe să prezinte acel ceva și să câștige atenția celor din amfiteatru”, explică conf. univ. dr. ing. Liviu Prună, de la Facultatea de Construcții și Instalații.
Cele mai multe proiecte au și aplicație practică și sunt finalizate cu un dispozitiv experimental sau cu utilizarea unor dispozitive experimentale deja existente. Proiectele sunt variate și reflectă creativitatea studenților care se înscriu în aceste cercuri: o machetă funcțională de excavator hidraulic cu aplicații ale Legii lui Pascal și o macara electromagnetică la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, un tun electromagnetic și un sistem de monitorizare a stării de stres la Cercul științific „Dumitru Bărbulescu” de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, un braț robotizat (mănușă) comandat de la distanță care reproduce mișcările mâinii umane la Facultatea de Mecanică, locuințe și laboratoare pe apă la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului; acestea sunt doar câteva dintre proiectele prezentate în luna mai.
Alexandru Grigoraș (foto), student în anul I la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și-a construit, căutând informații și cumpărând piese de pe Internet, propria imprimantă 3D. „Am construit-o dintr-un hobby după un model open source din bucăți separate achiziționate din diferite locuri pentru a reduce costurile, folosind o tehnologie puțin asemănătoare imprimantelor clasice. În completarea proiectului meu am prezentat și câteva obiecte listate 3D care să demonstreze capacitățile acestei imprimante”, povestește studentul. Proiectul său a fost prezentat anul acesta, în cadrul Cercului de Comunicare Grafică. Cu ajutorul imprimantei sale 3D poate construi diferite prototipuri de obiecte, cum ar fi șasiuri pentru mici roboți.
„Sunt preocupări ale lor, poate unele mai vechi și nu au avut până acum mijloacele necesare sau determinarea să le finalizeze. Toată activitatea asta completează ceea ce predăm noi la cursuri, sunt lucruri cu totul și cu totul suplimentare și majoritatea venite din pasiunea studenților pentru disciplină”, explică prof. univ. dr. ing. Petru-Edward Nica, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial.
Mâna robotizată
În cercurile științifice studențești, tinerii învață și să se documenteze, să caute pe internet idei, proiecte și tehnologii noi, dar și să își pună în valoare creativitatea și să se autopromoveze. „Am avut anul trecut niște studenți care au vrut ei din curiozitate să construiască un motor care să funcționeze cu aer comprimat”, povestește prof. univ. dr. ing. Bogdan Horbaniuc, de la Facultatea de Mecanică.
O asemenea lucrare științifică contează și mai târziu, la CV-ul pentru angajare. „Studentul dovedește că și-a manifestat interesul față de meserie și s-a preocupat de cercetare. Dacă dorește și dacă respectă cerințele de publicare a lucrării, poate să o publice în Buletinul Institutului Politehnic, care trebuie tradusă și încadrată în formatul necesar, și iarăși contează ca o lucrare științifică pentru o eventuală angajare undeva și pentru promvoare”, explică prof. univ. dr. ing. Dorin Cotiușcă-Zaucă, de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului.
Ai o idee îndrăzneață pe care vrei s-o pui în practică? Vino la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași!
Galerie FOTO
Cercul de comunicare grafică