Rețea româno-moldovenească de contrabandiști, destructurată cu sprijinul unui polițist de frontieră infiltrat. Capii rețelei, trimiși în judecată

0
93

Un bărbat cu cetăţenie româno-moldovenească a fost trimis în judecată sub control judiciar, fiind acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi de dare de mită, instigare la trecere frauduloasă a frontierei de stat şi introducerea în ţară de marfă de contrabandă.

 

Potrivit unui comunicat de presă, alte două persoane, un cetăţean român şi unul moldovean, sunt cercetaţi în stare de libertate pentru „introducerea în ţară, prin orice mijloace, a bunurilor şi mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal”, respectiv, „colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă”.

 

„În fapt, la data de 12 ianuarie 2015, un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – Sectorul Poliţiei de Frontieră Iaşi a denunţat faptul că a fost contactat de către trei cetăţeni moldoveni care i-au promis câte 70 euro pentru fiecare colet de ţigarete pentru a le facilita, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat, trecerea peste râul Prut a unor colete cu ţigări de contrabandă. Aceştia i-au dat asigurări denunţătorului că, pentru a derula operaţiunile de contrabandă în sectorul respectiv pe teritoriul Republicii Moldova, au concursul unui ofiţer cu funcţie de comandă din cadrul unei structuri de poliţie de frontieră a statului moldovean”, conform anchetatorilor.

 

Trei luni mai târziu, sub coordonarea procurorilor de caz din România şi Republica Moldova, s-a organizat o acţiune de prindere în flagrant, fiind surprinse şase persoane care, după ce au introdus pe teritoriul României, peste râul Prut, în zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, 10.725 pachete de ţigări, au oferit colaboratorului din cauză suma 1.400 euro, pentru a le facilita introducerea în ţară a ţigărilor.

 

În urma flagrantului au fost indisponibilizate ţigările introduse în ţară, suma de bani oferită cu titlu de mită, 4 autoturisme ce erau utilizate pentru scoaterea coletelor de ţigări din zona de frontieră şi barca cu care erau trecute ţigările peste râul Prut.

 

Pe teritoriul României, acţiunea a fost coordonată de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, la care au participat lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

 

Două persoane au fost reţinute, din care una a fost arestată preventiv până la sfârşitul lunii iulie, iar ulterior a fost pusă sub control judiciar, măsură menţinută şi în prezent.

 

Pe teritoriul Republicii Moldova, la organizarea şi realizarea acţiunii de prindere în flagrant au participat Procuratura Anticorupţie, Centrul Naţional Anticorupţie şi Direcţia Inspecţie Efectiv a Departamentului Poliţiei de Frontieră, iar după prinderea în flagrant a tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională s-au desfăşurat 10 percheziţii domiciliare, fiind reţinute 11 persoane, din care doi ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră din cadrul Direcţiei Regionale Vest a Republicii Moldova, cu privire la care ancheta comună a probat implicarea acestora în sprijinirea activităţii de contrabandă peste râul Prut.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments