Salmonella la Liceul Pedagogic. O elevă a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase după ce a consumat un sandwich luat de la chioşcul şcolii

0
192
Chioşcul cu probleme este acum închis
 Inspectorii de la Direcţiile de Sănătate Publică şi Sanitară Veterinară susţin că nu cunosc exact sursa infectării.  Părinţii fetei spun că bacteria nu a venit din familie, pentru că mai au un copil şi acesta nu are nimic.

 O elevă de la Liceul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iaşi a ajuns în stare gravă la spital, iar analizele de laborator au indicat că a fost infectată cu bacteria Salmonella. Părinţii şi fata spun că bacteria a fost luată dintr-un sandwich cumpărat de la chioşcul şcolii. Conducerile Inspectoratului Şcolar, ale Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) şi Sanitară Veterinară (DSVSA) au început o anchetă.

 

Doar unul dintre copii bolnav

Cornel, tatăl fetei, povesteşte că fetei i s-a făcut rău când era la şcoală, dar a ajuns acasă, la Breazu. “Când am văzut că-i este rău, am încercat să aflăm ce a mâncat. Ne-a spus că a mâncat un sandwich cu salam şi maioneză de la chioşcul şcolii. Apoi, am luat legătura cu medicul de familie, seara am fost la el şi ne-a trimis la Spitalul de Copii. Acolo i s-au făcut analizele şi, printre ele, a reieşit că este infectată cu Salmonella”, ne-a spus tatăl.

Medicii de la Spitalul de Copii au transferat-o imediat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde s-a confirmat diagnosticul. “Am procedat ca oricare alt om: m-am gândit dacă nu cumva a mâncat ceva acasă. Dar nu este posibilă această variantă. Mai am un copil de 8 ani, teoretic mai sensibil, şi i-ar fi fost şi lui rău. Băiatul învaţă la Garabet Ibrăileanu, nu în acelaşi liceu”, a declarat Cornel.

 

Verificări din trei părţi

Marţi, 10 mai, inspectorii de la DSP şi DSV au închis chioşcul de la şcoală şi au început verificările, încercând să afle dacă sursa bacteriei este acolo. “Eu am făcut sesizări imediat ce am avut diagnosticul: Protecţia Consumatorului, DSP, DSV. Nu mi s-a răspuns”, a mai explicat tatăl fetei.

Reprezentanţii instituţiilor de control spun că verificările abia au început. “Inspectorii au fost acolo să vadă despre ce este vorba. Nu ştim acum dacă sursa este acel sandwich sau nu. Oricum, ca idee, dacă mâncarea ar fi fost cu probleme la chioşc, nu ar fi fost un singur caz, am fi avut mai multe. Nu se întâmplă decât foarte rar să existe semnalate astfel de cazuri”, a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP. “Nu este cert faptul că infectarea s-a produs la chioşc. Responsabilitatea nu cred că aparţine liceului, mai ales că fetiţa nu locuieşte în cămin”, a precizat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi. Chioşcul de la Liceul Pedagogic este deţinut de Stroescu Răzvan Ionuţ, prin intermediul unei Întreprinderi Individuale. Acesta nu a putut fi contactat.

 

Citește și

EXCLUSIV. Îmbină „biznisul” cu politica: Florin Boca își face un al doilea Palas

 

Ce este Salmonella

Salmonelozele (infecţiile cu bacteria Salmonella) sunt cauzate de consumul de carne, ouă sau produse din ouă crude (maioneza) sau insuficient preparate. Şi fructele sau legumele pot fi contaminate cu apă, la cules sau în timpul procesării. Multe alimente sunt contaminate de către persoane care le pregătesc fără a fi foarte bine spălate pe mâini.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments