Doi săteni din Scobinţi se acuză prin Parchete şi se judecă după ce unul dintre ei spune că celălalt a profanat mormântul socrului său. Acuzatorul susţine că la mijloc este şi un abuz de putere, „infractorul” fiind funcţionar în Primărie.
În 2014, un ieşean şi-a înmormântat socrul în cimitirul parohiei din satul Feteşti, comuna Scobinţi. În 2015, s-a trezit că mormântul a fost mutat ca să se facă loc altui defunct, nimeni altul decât tatăl lui Doru Fedeleş, angajat ca funcţionar în cadrul Primăriei Scobinţi. Gheorghe Petrei s-a revoltat, dar nu a găsit la nimeni rezolvarea situaţiei, nici la preotul Gheorghe Tincu, nici la primarul Gheorghe Hriţcu. A depus şi o plângere penală, în zadar.
Popa a dat girul
La Scobinţi, preotul paroh a stabilit că cimitirul bisericii poate fi folosit gratuit, dar cu o condiţie: cine moare primul, are întâietate la locul de veci. Gheorghe Petrei l-a crezut pe cuvânt pe preot şi a construit un cavou unde a fost înmormântat socrul său. „Acolo nu se dă autorizaţie, ca în alte părţi. Sunt terenuri donate şi se primesc locuri de veci. I-am dat preotului 600 de lei la înmormântare, am şi cununat. Cred că a considerat că e prea puţin. Când l-am sunat, mi-a dat voie, a spus că el decide. În decembrie 2015, m-am întâlnit cu familia Fedeleş care m-a întrebat de ce mormântul nostru este aşa aproape de mormântul lor. Ei au amenajat mormântul lor după ce mi-am îngropat eu socrul”, spune Petrei.
Petrei demonstrează cu fotografii cum arăta mormântul iniţial (sus) şi cum a ajuns acum (jos)
Au mutat cavoul cu un utilaj
Drept urmare, conform celor spuse de Petrei, Doru Fedeleş a făcut rost de un utilaj şi a mutat cavoul adversarului pe o distanţă de aproape un metru. Ca să „încapă” mai bine tatăl său. „Este o bătaie de joc. Au împins cavoul cu un buldoexcavator. Se cunoaşte şi după urme. El spune că eu am construit peste mormântul lui. Cum să fac peste mormântul lui, dacă el şi-a înmormântat tatăl după ce mi-am înmormântat socrul? Înainte de a-l muta, au săpat de jur-împrejur, în fundaţie. Şi, după aia, au împins mormântul. L-au şi deteriorat. Acolo, eu am cheltuit în jur de 4.000 de lei. Am vorbit cu Fedeleş să cădem la înţelegere, să plătească reparaţiile şi banii de benzină. Nu s-a mai întâmplat nimic”, susţine Gheorghe Petrei.
Primarul dă din umeri
Contactat de 7EST, Gheorghe Hriţcu, primarul comunei Scobinţi, a precizat că a auzit de scandal, dar că nu poate face prea multe. El a menţionat că terenul cimitirului aparţine parohiei şi că nu poate interveni. „Am auzit de acest scandal. Eu nu ştiu dacă Fedeleş a folosit utilajul Primăriei. Este treaba poliţiei să ancheteze. Dacă era cimitirul comunal interveneam, altfel nu am cum. Mi s-a plâns şi mie domnul Petrei”, a spus primarul.
Fedeleş: „Am mutat cum am putut”
Doru Fedeleş a recunoscut că a mutat mormântul, dar cu acordul familiei Petrei. „Am mutat acolo cum am putut. Nu puteai să treci, călcai peste mormântul tatălui meu. Trebuie să fie o distanţă. Am săpat unde mi-a spus preotul. Am acordul soţiei decedatului. Domnul Petrei nu are nicio treabă. Am spus că repar acolo. Dumnealui bate câmpii”, spune Fedeleş.
Pe data de 27 mai 2015, agentul de poliţie Vasile Boianu a considerat că faptele relatate de Gheorghe Petrei sunt reale, motiv pentru care a dispus începerea urmăririi penale pentru profanare de cadavre şi morminte. Cazul a fost însă închis după mutarea agentului de la postul de poliţie din Scobinţi. „Eu am lucrat o lună acolo, după care am plecat. Nu pot să comentez ce au făcut colegii mei după plecarea mea”, a declarat Boianu.
„Cum să fac peste mormântul lui, dacă el şi-a înmormântat tatăl după ce mi-am înmormântat socrul?” Gheorghe Petrei, proprietar de cavou mutat
Instanţa a redeschis cazul
Gheorghe Petrei este dispus să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate. Acesta susţine că nu se află într-o relaţie de duşmănie cu Fedeleş, dar vrea să se afle adevărul. „Cazul a fost închis după ce a plecat domnul Boianu. Am reuşit să-l redeschidem. Nu sunt duşman cu Fedeleş. La Parchet, când ajungeam, nu erau prezente declaraţiile date de mine, ci doar ale lui Fedeleş. Mi-am luat un avocat şi vom căuta să ni se facă dreptate”, a spus Gheorghe Petrei. La finalul anului trecut, Judecătoria Hârlău a admis contestaţia împotriva unei soluţii de netrimitere în judecată, în acest caz, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău. În aceste condiţii, faptele vor fi din nou cercetate de procurori.
Citește și EXCLUSIV. Subprefectul Abălaşi, vizat de DNA: fals şi instigare la fals
Scandal şi în Mehedinţi
Un scandal asemănător, dar de proporţii diferite, a avut loc într-o comună din Mehedinţi. Localnicii i-au acuzat pe preotul din localitate şi conducerea unei cariere de lignit din apropiere că au decis să strămute, fără acordul lor, 200 de morminte pentru a mări suprafaţa minei. Localnicii s-au trezit că rudele decedate sunt mutate într-un cimitir nou şi nu au reuşit să-şi identifice înaintaşii pentru că pe cruci scria „persoană necunoscută”.