Spitalul Socola verificat de reprezentanți ai ONU și ai Amnesty International. Ministerul Sănătății ține totul la SECRET

0
163

Organizaţia Naţiunilor Unite controlează spitalele de psihiatrie din ţara noastră. Verificările îşi propun să scoată la iveală eventuale nereguli din aceste unități. Se verifică, între altele, dacă pacienții sunt îngrijiți corespunzător, dacă sunt abuzați sau dacă sunt bine hrăniți.

 

Delegația se află în România până pe 12 mai, pentru a face verificări în spitalele de psihiatrie din toată ţara. Asta după ce, de-a lungul timpului, mai multe anchete ale jurnaliştilor au arătat că de multe ori bolnavii internați în spitalele de psihiatrie sunt legați, bătuți ori înfometați.

 

La Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi au fost făcute deja verificările. Pe lângă delegaţia ONU, la control au fost prezenţi şi membri ai organizației pentru drepturile omului Amnesty International.

„Da, au fost la noi. Din câte cunosc eu, Amnesty International și reprezentanți din partea Națiunilor Unite care verifică bunele comportamente ale cadrelor medicale vizavi de pacienții psihiatrici. Au verificat documente, au chestionat bolnavii. Din câte știu, au fost mulțumiți de ceea ce au găsit la noi”, au declarat reprezentanții Institutului Socola.

 

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au insistat să participe şi ei la verificări.

„Noi suntem un spital în subordinea Ministerului Sănătății și a fost prezent directorul de îngrijire și directorul financiar-contabil. Imediat s-a deplasat cel mai apropiat dintre membrii Comitetului Director care a însoțit acești reprezentanți”, au spus surse din minister la Europa FM.

 

Şi la spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, din judeţul Dolj au fost deja efectuate controalele.

 

Totul se desfășoarã într-un mare secret. Ministerul Sãnãtãții a evitat sã vorbeascã despre controalele ONU pânã acum, iar surse medicale din interiorul spitalelor de psihiatrie le-au declarat jurnaliștilor de la Europa FM cã directorilor li s-ar fi spus de la București sã nu sufle o vorbã despre verificãri.

 

Citește pe această temă și EXCLUSIV. Imagini de groază: Pacient de la Grajduri, bătut la sânge de o infirmieră (VIDEO)

 

România a fost condamnatã de Curtea Europeanã pentru Drepturile Omului dupã cazul Poiana Mare. Pacienții spitalului de psihiatrie din Dolj erau ținuți și tratați în condiții inumane. Doar în primele douã luni ale anului 2004 în spital au murit 17 pacienți, în timp ce în 2003 alți 80 decedaserã în condiții suspecte.

 

(Sursa: b1.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments