Sute de gospodării din județul Bacău, afectate de ploile abundente însoțite de vânt puternic

0
116

Un număr de 211 gospodării din patru comune şi două oraşe din judeţul Bacău au fost afectate în urma averselor puternice de ploaie însoţite de vânt puternic înregistrate începând de marţi seara şi până miercuri dimineaţa.

 

Pentru înlăturarea urmărilor fenomenelor naturale au acţionat 188 de pompieri militari, jandarmi, poliţişti şi membri ai serviciilor locale de voluntari pentru situaţii de urgenţă.

 

„Utilizând 48 de mijloace tehnice au înlăturat apa din curţi, case, anexe de suprafaţă ale acestora beciuri, decolmatarea de fântâni”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, căpitanul Andrei Grecu.

 

În comuna Mănăstirea Caşin, forţele de intervenţie au evacuat două persoane în vârstă a căror locuinţă fusese afectată, iar în 150 de gospodării au intervenit pentru evacuarea apei ori înlăturarea efectelor distrugerilor materiale.

 

Tot în comuna Mănăstirea Caşin, urmare a fenomenelor meteorologice, au fost afectate 26 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice (2.922 consumatori), la faţa locului acţionând o echipă de lucru din cadrul S.C. E.ON România Distribuţie S.A.

 

Satul Curiţa din comuna Caşin, complet izolat mai bine de trei ore din cauza revărsării apelor şi colmatării podului prin care se face accesul în localitate, a fost reconectat la circulaţia rutieră după intervenţia pompierilor şi jandarmilor, care acţionează în 50 de gospodării afectate, după ce a fost luată şi măsura întreruperii alimentării cu energie electrică.

 

La Slănic Moldova, drumul judeţean DJ 116 a fost blocat cu lemne şi aluviuni, zona fiind degajată de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care a acţionat cu zece persoane, un buldoexcavator şi o autospecială de intervenţie.

 

În comuna Oituz s-au produs distrugeri materiale în cinci gospodării, iar în comuna Bogdăneşti, în trei. La faţa locului s-au deplasat 24 de salvatori cu autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi autoscară mecanică, care au acţionat cu două motopompe, dintre care una pusă la dispoziţie de S.V.S.U. Tg. Trotuş.

 

În municipiul Oneşti, pe strada Mihai Bravu, au fost inundate două case, 12 pompieri militari, cu o motopompă remorcabilă, acţionând pentru înlăturarea surplusului de apă.

 

Tot din cauza fenomenelor meteorologice, în comuna Dofteana au fost afectate 27 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Dintre acestea 20 aparţin unei societăţi comerciale, iar şapte fac parte din reţeaua S.C. E.ON România Distribuţie S.A. care alimentează 1516 consumatori.

 

Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, în zonele afectate s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din opt pompieri salvatori, cu două autospeciale pentru munca operativă.

 

Miercuri, la ora 10,00, echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Moineşti şi din cadrul Gărzii de Intervenţie Comăneşti efectuau misiuni de monitorizare a râurilor Trotuş şi Tazlău.

 

„Pe timpul monitorizării nu s-au constatat probleme deosebite”, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bacău, Carmen Cioltan.

 

Potrivit sursei citate, Grupul de suport tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se află în teren pentru evaluarea pagubelor şi pentru identificarea măsurilor necesare pentru gestionarea situaţiilor generate de fenomenele meteorologice.

 

„Pompierii băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până când comunităţile vor reveni la starea de normalitate”, a menţionat pentru AGERPRES şeful ISU Bacău, colonelul Ion Mihalache.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments