Victorel Lupu, patru pariuri: „Parc industrial, drumuri județene, Centru inter-modal și canalizare în toate comunele”

0
258

Președintele CJ Iași, care deschide lista PSD la Județ, vorbește de cele patru pariuri ale sale pentru următorul mandat: „Parcul Industrial, drumurile județene modernizate, Centrul inter-modal și apă și canal în toate comunele” . Lupu vede Iașul schimbat în bine: „Cum arăta în urmă cu 10 ani și cum arată acum? Infrastructura și Aeroportul sunt marile plusuri”. Președintele CJ crede că o să ni se pară ciudat că nu s-a îmbogățit din politică: „Nu m-au interesat banii”.

 

7EST: – Decalajul economic față de vestul țării este principala preocupare strategică a județului Iași. Ce pași concreți veți face pentru a crește vizibilitatea Iașului în plan economic?

Victorel Lupu: – Privim încrezători spre viitor. Dar avem nevoie și de sprijin guvernamental. Cea mai mare necesitate a județului și regiunii noastre este realizarea autostrăzii Moldova-Transilvania. Sper ca autoritățile centrale să nu ignore această nevoie reală a 4,2 milioane de locuitori, câți locuiesc în Moldova.

Totodată, Spitalul Regional de Urgențe trebuie să fie o altă prioritate a decidenților politici. Vom face toate demersurile necesare pentru realizarea acestor obiective.

Sunt bucuros că a fost finalizat proiectul construcției TransAgropolis, parcul Agroindustrial de la Lețcani. Această investiție, singulară în regiunea de Nord-Est, va oferi agricultorilor autohtoni posibilitatea să își depoziteze pe perioada sezonului rece și nu numai produsele agricole. Valoarea totală a proiectului este de 25,8 milioane lei.

Realizarea parcului industrial Iaşi Industrial Park, având partener comuna Leţcani, este un alt element economic important pentru evoluția județului. Va fi amplasat pe o suprafaţă de 17 ha, în localitatea Leţcani. Valoarea estimată a proiectului se ridică la 144 milioane lei (32 miloane de euro). Va avea ca impact crearea de noi locuri de muncă, va crea atractivitatea pentru stabilizarea forţei de muncă, în special în rândul tinerilor. Activitatea economică zonală va beneficia de un impuls, investiţia deschizând posibilităţi şi pentru alte domenii economice conexe activităţii desfăşurate în incinta structurii de afaceri.

 

Victorel Lupu, un lider discret și respectat de primari, dar care trebuie să împingă marile proiecte ale județului

Aş mai menţiona tot aici şi realizarea Centrului Intermodal Regional de Transport Marfă în zona Iaşi. Proiectul constă în executarea lucrărilor de infrastructură feroviară, rutieră şi parcare asigurându-se astfel interconectarea la calea ferată şi reţeaua de drumuri, precum şi conectarea la utilităţi. Ar asigura de asemenea conectivitatea la viitoarea autostradă Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni. Se facilitează legătura feroviară cu Republica Moldova, Ucraina şi Rusia.

 

„Guvernul a sprijinit Iașul: uitați-vă la Palatul Culturii”

 

– PSD câștigă alegerile, mai ales la țară, dar responsabilitatea este mai mare decât performanța politică. Cum poate fi crescută eficiența la nivelul comunelor, pentru că fiecare primar e propriul lui stăpân?

– Este nevoie de o colaborare permanentă între Consiliul Judeţean şi şefii administraţiilor locale. Doar consultările şi comunicarea dintre aceste instituţii pot să conducă la o creştere a eficienţei administrative.

– Iașul este foarte slab reprezentat în actul guvernamental, așa a fost și în perioada Ponta. Cum poate impune Iașul o agendă publică la nivel național?
– Proiectele mari ale Iaşului au fost sprijinite guvernamental, indiferent de culoarea politică a premierului. Mă gândesc chiar acum la faptul că a fost finalizat la sfârşitul lunii trecute Palatul Culturii, finanţat prin fonduri de la bugetul de stat. Şi am văazut cu toţii ce lucrare de anvergură a fost acolo şi ce bine arată.

Iaşul s-a schimbat în bine în ultimii 10-12 ani. Gândiţi-vă la toate proiectele europene finalizate atât în municipiu, cât şi în județ. Să facem o trecere în revistă şi să ne gîndim cum arăta Iaşul acum 10 ani şi cum arată acum cu toate aceste proiecte mari de infrastructură finalizate. Avem pasaje subterane şi supraterane, avem un aeroport modernizat.

 

„Ținta PSD la alegerile 2016: majoritatea simplă în viitorul Consiliu Județean.”  Victorel Lupu, președinte PSD Iași

Patru proiecte mari în noul mandat

– Numiți trei proiecte pe care le vedeți materializate până în 2020.

– A fost finalizat masterplanul de modernizare a infrastructurii de drumuri județene. Cu fonduri europene și proprii, împreună cu un împrumut de la BERD pe care sper să-l finalizăm cât mai curând, vom avea fonduri pentru a realiza o mare parte din ceea ce ne-am propus în acest document. Vorbim de investiții de aproximativ 50 milioane de euro. Consider că prioritatea CJ în următoarea perioadă trebuie să fie reprezentată de modernizarea drumurilor judeţene.

Al doilea proiect important care trebuie finalizat este parcul industrial, despre care am vorbit deja.

Cel de-al treilea obiectiv de interes major este Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă în zona Iaşi. Ar asigura conectivitatea la viitoarea autostradă Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni. Valoarea estimată a proiectului este de 206 miloane lei (aproximativ 47 milioane euro).

Împreună cu ApaVital ne propunem să finalizăm reţeaua de apă şi canal pentru comunele cu peste 2.000 locuitori până în anul 2020.

– Dacă PSD face majoritate în CJ, veți candida ca președinte? Există alte variante în PSD?

– Am abordat această perioadă, din punct de vedere administrativ şi politic, pas cu pas. Pe lista de candidaţi a PSD Iași sunt mai multe nume care cu siguranţă ar putea face faţă rigorilor funcţiei de preşedinte. Să aşteptăm rezultatul alegerilor şi, dacă oamenii vor considera că proiectele de investiţii ale judeţului trebuie să continue, atunci vom discuta la momentul potrivit despre cine este cea mai potrivită persoană pentru această funcţie.

    

     
„Ruptura din PSD, prea mediatizată”

– Există un efect nefast, pe termen lung, pentru Iași al rupturii din PSD, între organizațiile județeană și municipală ?

– Cred că acest aşa-zis scandal în PSD Iaşi a fost prea mult mediatizat. În fiecare organizaţie politică există şi divergenţe, mai ales că, la un moment dat, s-a creat un vid de Putere şi fiecare s-a considerat poate îndreptăţit să fie pe o poziţie mai avantajoasă faţă de celălalt. Acum, pot să vă spun că scopul întregii organizaţii este câştigarea a cât mai multe mandate de primar, cât mai multe mandate de consilieri judeţen
i pentru a avea majoritate în Consiliul Judeţean şi pentru a putea nominaliza preşedintele, şi bineînţeles, câştigarea Primăriei Municipiului Iaşi şi a unui număr cât mai mare de consilieri locali. Proiectele Iaşului trebuie să continue, atât la judeţ, cât şi la municipiu.

– Nu v-ați îmbogățit din politică, dar știți pe alții din jurul dv. care sunt mult mai bogați decât acum 10 ani? E meritul lor? E slăbiciunea dv.?

– Poate o să vi se pară ciudat, dar niciodată nu am fost preocupat să agonisesc averi. Pentru mine sunt mai importante alte lucruri. Cât despre averile altora, niciodată nu m-a interesat câţi bani au colegii mei de partid sau adversarii mei politici.

 

„Ce n-am reușit în ultimul an: drumurile județene”

Președintele CJ spune că reabilitarea drumurilor e cea mai mare dorință a oamenilor.

 

– Pe fondul nenorocirilor petrecute în spațiul public in ultimul an, s-a creat impresia că incompetenta autoritățtilor a ajuns să pună în pericol viața cetățenilor. Ce faceți pentru a dormi liniștit știind că veți avea în subordine spitale, protecția copilului, școli speciale?

– Consiliul Judeţean a reuşit în ultimii ani, prin fonduri europene, să modernizeze trei dintre cele şase ambulatorii ale spitalelor pe care le are în subordine. De asemenea, din fonduri proprii am modernizat în totalitate Spitalul de Neurochirurgie. Cu siguranţă că, în exerciţiul finaciar următor, se vor căuta soluţii pentru a demara proiecte de modernizare şi pentru celelalte spitale aflate în subordine şi mă gândesc aici, în primul rând, la Spitalul de Copii Sf. Maria.

 

– Ce veți face pentru creșterea transparenței în cheltuirea banilor publici de către instituțiile subordonate CJ ? Nu vă preocupă clientelismul și trucarea regulilor în domeniul achizițiilor ?

– Afişarea pe site-ul instituţiilor din subordinea CJ a modului în care se cheltuie banul public este un lucru normal pe care încercăm să-l îmbunătăţim cât de mult este posibil. În mare parte, atât Consiliul Judeţean Iaşi, dar şi majoritatea celorlalte instituţii din subordine au respectat acest principiu. Cât priveşte modul de cheltuire a banilor, aceştia au fost utilizaţi conform procedurilor legale şi, cu prioritate, acolo unde a fost nevoie.


– Ce anume n-ați reușit să faceți ca președinte CJ, în ultimul an?

– Mi-aş fi dorit să punem mai devreme în execuţie Masterplanul pentru drumurile judeţene. Ştiu că cea mai mare problemă sau cea mai mare dorinţă a oamenilor este legată de modernizarea drumurilor judeţene şi comunale. Cu toate acestea avem finalizate cele 26 de studii de fezabilitate şi imediat după finalizarea împrumutului de la BERD vom începe lucrările de modernizare.

Un al doilea aspect este legat de finalizarea celui mai mare proiect european al judeţului, SMID. Valoarea totală a proiectului este de 86 milioane euro.Proiectul presupune construirea mai multor staţii de transfer al deşeurilor în judeţ, închiderea vechilor gropi de gunoi, extinderea celei de la Ţuţora, achiziţionarea de utilaje şi echipamente de transport a deşeurilor, ca şi a recipienţilor necesari. Termenul limită fixat pentru finalizarea proiectului este 16 noiembrie 2016, însa cred că vom reuşi să-l închidem până în luna august.

 

– Există condițiile să avem un FILIT de anvergură în 2016, conform ambițiilor inițiale, din urmă cu doi-trei ani?

– Muzeul Literaturii Române are alocat un buget de 2 milioane lei pentru organizarea FILIT în acest an, buget identic cu cele din 2014 şi 2015. Nu văd niciun motiv pentru care FILIT din acest an să nu facă cinste Iaşului. Noi am oferit şi oferim întreg sprijinul nostru pentru buna desfăşurare şi organizare a acestui eveniment.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments