ABA Prut-Bârlad – Târgu Frumos și localitățile învecinate vor fi protejate de viituri

0
123

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad organizează joi, 23.06.2016, la ora 9.00 o conferinţă de presă pe tema finalizării lucrărilor la obiectivul de investiţii „Acumulări nepermanente pe râurile Bahluețși Probota amonte de localitatea Târgu Frumos”. Evenimentul mediatic se va desfăşura la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, situat în Iaşi, pe strada Theodor Văscăuţeanu, nr.10.

 

În cadrul contractului de lucrări “Acumulări nepermanente pe râurile Bahlueț și Probota amonte de localitatea Târgu Frumos” s-au realizat două acumulări nepermanente pe râurile Bahlueț şi Probota, care au rolul de a atenua unda de viitură în albia majoră a celor două râuri. Lucrările au ca scop apărarea localității Târgu Frumos de eventualele inundații.

 

Acumularea nepermanentă realizată pe râul Bahlueț este compusă din următoarele lucrări hidrotehnice: baraj frontal, descărcător de ape mari, turn de manevră și golire fund, iar acumularea nepermanentă amplasată pe râul Probota se constituie din următoarele: baraj frontal și diguri laterale, descărcător de ape mari, turn de manevră și golire de fund, regularizare aval de golirea de fund, iluminat electric al coronamentului barajului. Prin intermediul acestor lucrări, se vor putea scoate de sub efectul viiturilor cu probabilitatea de 5% circa: 125 de gospodării în localitățile Târgu Frumos și Dădești, 21 de blocuri de locuințe în orașul Târgu Frumos, terenuri agricole și sere, aproximativ 260 m Drum European E583 şi aproximativ 200 m cale ferată.

 

Lucrările realizate pe râurile Bahlueţ şi Probota, demarate în decembrie 2014, au fost finalizate la data de 20 iunie 2016 şi au o valoare de 25.560.764,46 lei (fără TVA).

 

Obiectivul de investiţii face parte din proiectul Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europeane, prin POS Mediu, AXA PRIORITARĂ 5 – “Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul major de intervenţie 1 – “Protecţia împotriva inundaţiilor”. Proiectul va fi finalizat la data de 30.06.2016 şi are o valoare de 231.934.218 lei.

 

Proiectul are o însemnătate deosebită în comunitățile riverane cursurilor de apă din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, vizând protejarea cetățenilor din zonele cu risc ridicat de inundații și dezvoltarea sigură a localităților.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDe ce vara este un moment bun să îți cauți job? Peste 600 de poziţii la nivel naţional
Articolul următorAsCOOLtă vara la American Corner Iași!
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments