Atenție, dezvoltatori! Premieră absolută în Iași: bloc „decapitat” de judecător

0
2328

 

Băcăoanu și Serviciul de Urbanism au lucrat mână în mână la comiterea ilegalității. Imobilul ridicat de Radu Băcăoanu în zona Moara de Vânt trebuia să aibă 9 m înălțime și are 13,5 m. „Încălcare a dreptului la viață privată”, menționează judecătorul Curții de Apel Suceava în motivarea sentinței definitive și irevocabile. Oamenii de la casele din jurul blocului depuseseră contestațiile. Cel mai probabil, nu se va ajunge la demolare, dar acele apartamente nu vor mai putea fi tranzacționate niciodată. Băcăoanu a fost printre „favoriții” fostului arhitect-șef, Tudor Vericeanu.

Pentru prima oară în războiul din urbanismul ieșean, purtat de constructorii de blocuri și proprietarii de case din jur, un judecător a anulat o autorizație de construcție prin sentință definitivă și irevocabilă. Precedentul poate da frisoane dezvoltatorilor, care până acum reușeau mereu să se reautorizeze, deși depășeau regimul de înălțime sau încălcau alte prevederi ale autorizației inițiale. Sentința nu este echivalentă cu demolarea imobilului, deși judecătorul spune în motivare că acest lucru poate fi pus în practică.

De la 9 la 13,5 m

Concret, e vorba de anularea a două autorizații de construcții emise pentru un bloc din Moara de Vânt, pe str. Stroici nr. 8, proiect aparținând lui Radu Băcăoanu, un investitor imobiliar foarte activ pe piața Iașului. În acest caz, Primăria a fost dată în judecată de către Ecaterina Zaboloteanu şi Camelia Nistor, mamă şi fiică ce locuiesc în zonă. Solicitarea de anulare a autorizaţiilor s-a făcut în baza unor măsurători care au indicat că blocul este mai înalt decât era menţionat în acte. Imobilul trebuia să aibă maxim 9 metri conform PUG, a primit autorizaţie pentru 11,20 metri şi a ajuns să aibă, în realitate, o înălţime de 13,50 metri.

Blocul dintre case construit de Băcăoanu, sub oblăduirea lui Vericeanu

Bloc în zonă de case

Magistraţii au anulat atât autorizaţiile de construire, cât şi procesul verbal de recepţie finală pentru blocul cu două etaje şi mansardă. Hotărârea a fost dată iniţial de Tribunalul Iaşi în dosarul deschis de cele două femei, care locuiesc în apropierea imobilului ridicat. În februarie 2016, decizia a fost confirmată de Curtea de Apel Suceava, sentința fiind definitivă.

Ecaterina Zaboloteanu şi Camelia Nistor au invocat depășirea înălțimii maxime fixate prin PUG. Ele au constestat și procesul-verbal de recepție a lucrărilor, din iunie 2013, făcut de fapt înainte de încheierea acestora, cu scopul de a se elibera o nouă autorizație de construcție. Noua autorizație permitea mansardarea blocului.

Act fabricat pe ideea „faptului împlinit”

Absurd în acest caz este că Primăria Iași, prin Serviciul de Urbanism și prin Serviciul Juridic, s-au plasat în timpul procesului de partea dezvoltatorului, și nu a cetățenilor care reclamau încălcarea legii. Tribunalul Iași a subliniat că Primăria a încălcat PUG, care prevedea o înălțime maximă de 9 m pentru clădiri P+2. În acest caz, firma lui Băcăoanu a primit dreptul de a urca la 11,2 m prin autorizația inițială.

O expertiză tehnică a constatat, după mansardare, că înălțimea reală „este de 13,5 metri la punctul de rupere al coamei, depășind toți parametrii, și cei impuși de PUG, și cei impuși, nelegal, de primarul municipiului Iași”.

Instanța a arătat că procesul-verbal de recepție a fost realizat când construcția era încă la roșu pentru a se crea impresia că blocul a fost deja terminat și că nu se mai poate face nimic, urmând a fi reautorizat. Și acest act a fost anulat.

Înălțimea este de 13,5 m în loc de 9 m. Respectarea autorizației ar trebui să însemne demolarea mansardei

Dreptul la viață privată

Tribunalul a mai constatat depășirea POT (procentul de ocupare a terenului), care trebuia să fie maxim 30% şi era 32.93%, dar şi CUT (coeficientul de utilizare a terenului), care era stabilit la 1.08 şi era, în realitate 1.1297. Judecătorii mai menţionează că mansarda oferă privelişte panoramică asupra curţilor celor două reclamante, fiindu-le încălcat dreptul la viaţă privată.

Băcăoanu dă vina pe Primărie

Radu Băcăoanu, investitorul imobiliar care a construit blocul din Tătăraşi a cărui autorizaţie a fost anulată, spune că nu ştie ce va fi în continuare. “M-am consultat cu juriştii mei, este o premieră şi nu ştim calea de urmat. Această construcţie nu a fost ilegală, ci a avut autorizaţie. Este greşeala Urbanismului de la Primărie, care din exces de zel mi-a trecut în acte 11 metri la coamă pentru a nu depăşi această înălţime. Au făcut asta deşi trebuiau să treacă 9 metri la cornişă pentru că au spus că nu au garanţii că nu voi face, peste cornişă, o mansardă de 5 metri, cum au făcut alţii. De aici a pornit o confuzie, dar nu eu am pierdut un proces, ci Primăria, care a încurcat actele”, ne-a explicat Radu Băcăoanu.

Tudor Vericeanu a demisionat de la Urbanism abia după ce Mihai Chirica a câștigat alegerile

Investitorul: „Eu sunt medic, nu mă pricep”

Investitorul spune că judecătorii au incriminat unele modificări făcute de cumpărători. “Există o terasă la acel bloc şi unul dintre proprietarii de acolo a ridicat doi pereţi, fără autorizaţie. Probabil că demolarea, dacă va fi cazul, se va referi la acei pereţi”.

Citește și PROFITORII: Iacoban cu Luminița, în Antalya. Bulgariu, indemnizație record la Radio. Minciună, în limuzină de 70.000 de euro

Radu Băcăoanu spune că a respectat autorizaţiile emise de către Primărie. „Am avut 7 locuri de parcare, am făcut 8. Am respectat înălţimea – acolo sunt case mai înalte decât blocul. Şi mai spun ceva: eu sunt medic. Nu mă pricep la aceste acte. Am angajat o firmă de arhitectură care mi-a pus toate actele în braţe, aprobate. În plus, acolo s-au cumpărat toate apartamentele, prin credite bancare. Băncile au verificat foarte atent actele, că nu se legau la cap”, se apără Radu Băcăoanu.

„Dacă se ajunge acolo la demolări, voi fi despăgubit. Dacă voi fi despăgubit, îi despăgubesc pe cumpărători. După care, pe noul PUG, iau autorizaţie în zonă pentru P plus 4” Radu Băcăoanu, investitor imobiliar

Nimeni nu ştie finalul

Primăria şi Serviciul Control Urbanism de la Poliţia Locală nu cunosc ce se va întâmpla după emiterea sentinţei. „Dacă în sentinţă nu se specifică clar faptul că acel imobil trebuie demolat, nu va fi demolat. Cel mai probabil se va merge pe procedura de intrare în legalitate. Sunt probleme mari acolo, imobilul este deja vândut”, ne-a spus Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments