CCR alege varianta de mijloc: abuzul în serviciu, constituțional doar dacă implică încălcarea legii

0
93

Judecătorii Curții Constituționale au decis că actuala definiție a abuzului în serviciu este neconstituțională dacă se referă la fapte care nu au de-a face cu încălcarea legii. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

 

Curtea Constituţională a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că sintagma „în mod defectuos” din cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce „prin încălcarea legii”.

 

CCR a constatat că dispoziţiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”, se precizează în minuta Curţii.

 

Totodată, judecătorii CCR au constatat că dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

 

Preşedintele interimar al Curţii, Valer Dorneanu, a explicat că decizia se aplică pentru viitor, de la data publicării. Abuzul în serviciu rămâne, dar rămâne definit cu această menţiune, „prin încălcarea legii”.

 

„CCR a respins nu a admis parţial. Mai exact e o decizie interpretativă. Mai exact nu e nevoie de intervenţia Parlamentului în acest moment, iar textul rămâne în vigoare în actuala interpretare!”, a scris, pe contul său de Facebook, experta anticorupţie Laura Ştefan.

 

Potrivit judecătorului Petre Lazăroiu, decizia de azi a Curții Constituționale ar fi doar una de interpretare a prevederii din Codul Penal și nu ar implica un proces de legiferare în Parlament. Ca atare, sintagma „în mod defectuos” ar rămâne în legea penală, dar magistrații urmează să stabilească dacă „defectuos” înseamnă și ilegal.

 

„Când trimiți un om în judecată, îi iei libertatea, nu o faci oricum, trebuie să ai niște limite. Ăsta e scopul acum. Procurorul până la urmă e jobul lui să caute infractori. Dar judecătorul trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea, nu dacă aprecierea procurorului e că s-a îndeplinit defectuos”, a declarat Lăzăroiu.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments