Dacian Cioloș, la strâns gunoiul din Parcul Văcărești

0
109

Foto: Facebook

După ce strâns la propriu gunoaie din Parcul Văcăreşti, premierul Cioloş promite un plan de management pentru acest ecosistem unic devenit, graţie unei hotărâri de Guvern, Parc Natural.

 

Dacian Cioloş a luat parte, joi, la curăţarea Parcul Văcăreşti de gunoaie – gest salutat pe reţele sociale – ocazie cu care premierul a anunţat că următorii paşi ce urmează a fi făcuţi sunt elaborarea planului de management – prin care se vor delimita zonele şi gradul de protecţie, precum şi activităţile economice – şi punerea sa în aplicare, informează Agerpres.

 

„Urmează să se elaboreze planul de management şi pe această bază să stabilim clar şi ce se poate face şi ce nu se poate face. Se vor putea face inclusiv anumite construcţii, în anumite condiţii. Se vor putea desfăşura activităţi economice, probabil, chiar imobiliare, în anumite limite. Important e să avem acel plan de management şi să vedem ce resursă trebuie să mobilizăm ca să devină ceea ce ne dorim cu toţii, un adevărat parc natural”, a declarat Cioloş.

 

De asemenea, premierul a precizat că nu se pune problema că proprietarii din zonă ar urma să-şi piardă terenurile, aşa cum s-a speculat, ci doar vor avea numite obligaţii.

 

„Mai există percepţia asta distorsionată că odată ce am declarat parc natural proprietarii din zonă sau riscă să-şi piardă terenurile sau nu o să poată să facă nimic. Nici una, nici cealaltă nu e adevărată. Nici faptul că-şi pierd terenurile, pentru că nu se expropriază terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale şi în alte zone din ţară, unde proprietarii îşi păstrează terenurile doar că au anumite obligaţii, trebuie să respecte anumite lucruri şi în schimbul respectării acestor lucruri vor primi şi nişte compensaţii”, a explicat Cioloş.

 

Nu în ultimul rând, premierul s-a declarat mulţumit că după patru ani de „studii, analize şi ceva birocraţie” s-a luat decizia transformării zonei în parc natural şi şi-a exprimat speranţa că acţiunea de ecologizare a zonei la care a participat împreună cu ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer şi alţi demnitari din Guvern alături de peste 200 de voluntari va fi un semnal că nu e suficient să iei o decizie pe hârtie, publicată în Monitorul Oficial, sau să declari un parc natural în Monitorul Oficial ci că o astfel de decizie trebuie pusă în practică.

 

Reamintim că pe 11 mai 2016, Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern prin care se constituie Parcul Natural Văcăreşti, după o campanie de înfiinţare a Parcului ce a durat 4 ani.

 

De-a lungul anilor, zona, practic o deltă în care trăiesc peste 90 de specii de păsări şi zeci de specii de mamifere, a fost afectată de numeroase incendii şi de braconaj. Societatea civilă a cerut în repetate rânduri protejarea şi păzirea acestui loc, un adevărat plămân verde al Capitalei, lucru ce devine posibil odată ce locul a fost declarat Parc.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments