De ce a ajuns România ciuca bătăilor la Euro 2016. Antrenor din Liga I: „Am uitat cum e să ataci!“

0
168

Am aşteptat atât de mult să participăm la un turneu final, terasele s-au aprovizionat, dar noi papară am mâncat. Mai mulţi oameni de fotbal au explicat, din punctul lor de vedere, de ce România a fost o decepţie cruntă la Campionatul European de fotbal. Erorile antrenorului Iordănescu sunt pe primul plan: renunţarea la Maxim şi Budescu, accentul pe defensivă şi demiterea staff-ului medical. La nivel mai mare: lipsa de perspectivă a Federaţiei şi dezastrul de la copii şi juniori.

 

Mai mulţi oameni de fotbal din campionatul intern au explicat, pentru 7EST, motivele pentru care echipa naţională de fotbal a României a părăsit cu capul în pământ Campionatul European din Franţa, umiliţi de o echipă a Albaniei care în multe momente şi-a arătat limitele.

 

Greşeli la selecţie

Un antrenor din Liga I ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că rezultatele de la Campionatul European au ca punct de plecare nişte greşeli făcute în selecţie. „De la acest Campionat European au lipsit doi jucători care puteau fi oricând de folos. Mă refer la Budescu şi Maxim. Poate că nu au evoluat în ultima perioadă, dar, cu siguranţă, nu au uitat fotbalul. În schimb, noi am luat mulţi «închizători». Am trăit cu impresia că dacă ne apărăm cu şase oameni nu vom lua gol. Total greşit“, menţionează antrenorul.

Mai mult, acesta consideră că numirea lui Anghel Iordănescu a fost o mare gafă. „Cu tot respectul pentru domnul Iordănescu şi pentru ceea ce a realizat în trecut, dar fotbalul nu mai este la fel cum îl ştia el acum 10-15 ani“, precizează tehnicianul.

 

Declaraţiile de după meciul cu Albania „Chiar nu ne reproşăm nimic”, arată un Iordănescu decuplat de la realitate

Meciul cu Albania se putea câştiga

Antrenorul mai spune că, dincolo de gafele făcute în primele două meciuri, partida cu Albania trebuia câştigată. „Sunt de acord că în meciul cu Franţa s-a greşit pe final. Atunci fie trebuia introdus Sânmărtean, ca să ţină de minge, fie un fundaş central, pentru a betona apărarea. În meciul cu Elveţia nu am înţeles de ce nu au jucat Stanciu, Sânmărtean şi Alibec. Nu mai spun de Hoban. Dar dincolo de asta, meciul cu Albania trebuia câştigat. Măţel trebuie să joace în banda dreaptă, aşa cum joacă la echipa de club. Săpunaru în centru, ca la echipa de club. Iar în faţă, cu Stanciu şi Alibec sau Andone. Noi eram obligaţi să câştigăm, dar am intrat temători şi cu o formulă defensivă“, a adăugat antrenorul, pentru 7EST.

 

Nu avem mentalitate de învingători

Acesta a mai precizat că jucătorii români nu mai ştiu să atace, dar mai grav este că din urmă nu vine nimic: „Nu avem jucători cu personalitate. Jucători care să ştie să se ridice când sunt jos, când iau gol. Să ridice capul sus şi să atace. Cu câteva excepţii, în campionatul intern toate echipele joacă să nu ia gol, în primul rând. Când noi avem nevoie de victorie şi intrăm cu doi închizători, ce pretenţii mai putem avea? Mai antrenează cineva în Liga I atacul? Mulţi spun că şi Generaţia de Aur se băga cu fundul în poartă. Probabil. Dar ei ştiau să dribleze, să iasă pe contraatac. Acum, nici măcar atât nu mai ştim să facem.“

 

Un sistem de joc eronat

Antrenorul consideră că Iordănescu a greşit în primul rând sistemul de joc în ultimele două meciuri. „Nu e nimeni nebun să spună să joci 4-3-3 cu Franţa, deşi cred că i-am fi surprins. Dar să joci 4-2-3-1 cu Elveţia şi mai ales cu Albania, nu are logică. Nouă nu ni se potriveşte acest sistem. Noi nu avem mijlocaşi care să alerge din careul nostru în careul advers, gen Gerard. De câte ori au urcat Pintilii şi Prepeliţă cu Elveţia?!“, se întreabă tehnicianul.

 

„Plătim pentru greşelile ultimilor ani“

Oficialul unei formaţii din Liga I crede că explicaţii ale rezultatelor slabe se găsesc în politica prost gândită în ultimii ani în România. „Mulţi îl acuză pe Burleanu. Eu nu-l apăr, dar nici nu-l pot găsi singurul vinovat. Sistemul corupt din fotbalul românesc e de pe timpul lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. Ei au dus fotbalul nostru în situaţia de acum. Greşeala lui Burleanu e că s-a complăcut în această situaţie. Cât s-a investit în ultimii ani în copii şi juniori?! La câte meciuri trucate s-au închis ochii?! Avem pretenţia să jucăm ofensiv, dar fotbaliştii români primesc o educaţie tactică sănătoasă abia atunci când se transferă în străinătate. Alţii învaţă aceste lucruri de la copii şi juniori. La noi, primul lucru care se învaţă este să degajezi mingea. «Focul la ei!»“, este tabloul înfăţişat de oficialul formaţiei de primă ligă.

 

„Nu ştim să atacăm!“

Un alt preşedinte de club din Liga I ne-a spus că, în urma unei discuţii purtate cu unul dintre jucătorii naţionalei înaintea meciului cu Albania, Iordănescu le-a cerut jucătorilor să se concentreze în primul rând pe defensivă. „Am înţeles că «Tata Puiu» le-a cerut băieţilor să fie atenţi în primul rând să nu ia gol cu Albania, nu să atace pentru a marca şi pentru a câştiga acel meci. Ce să le mai ceri jucătorilor în aceste condiţii?! Când tu, la antrenamente, înaintea meciului cu Albania, exersezi doar cum să te aperi, mai poţi avea pretenţii?“, se întreabă, retoric, oficialul.

 

Citește și CSMS și-a dublat veniturile în 2 ani: când trăiți pe picior propriu?

 

Prunea: Burleanu e principalul vinovat

Preşedintele executiv al CSMS Iaşi, Florin Prunea, dă vina pe Burleanu pentru dezastrul din Franţa. „Avem o Federaţie falimentară şi acest lucru s-a văzut şi la Europene. Burleanu şi oamenii din jurul lui sunt de vină pentru dezastru! Sunt oameni acolo care nu au nicio treabă cu fotbalul, se concentrează pe propria imagine şi pe primele de zeci de mii de euro pe care şi le acordă. Federaţia tolerează un campionat plin de echipe insolvente şi trimite în Europa formaţii care nu sunt capabile să reprezinte România, nu sunt pregătite. Şi când vorbesc despre cluburi nepregătite pentru Europa mă refer şi la al meu, la Iaşi!”, a spus Prunea.

 

 Am părăsit Franţa dezamăgiţi

Demiterea staff-ului medical, o mare greşeală

Oficialul unei grupării de primă ligă din campionatul intern consideră că înlocuirea medicului Pompiliu Popescu a fost o mare greşeală, iar decizia a luat-o Iordănescu. „Am avut ocazia să-l cunosc foarte bine pe Pompiliu Popescu. Nu de puţine ori am trimis jucători de la noi la el la control. Nu ştiu de ce domnul Iordănescu a renunţat la el. Au lucrat atâţia ani de zile împr
eună. A fost o greşeală mare să se renunţe la el, cu scurt timp înainte de Campionatul European. Ştiu ce înseamnă partea medicală la orice echipă, mai ales la naţională“, adaugă oficialul, părerea sa fiind împărtăşită de mai mulţi oameni de fotbal în aceste zile.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedent“I’m Gone” spre România, anunţă RJ Word în noul lui single (VIDEO)
Articolul următorVlad Filat – 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments