Christy Mîrşanu, supranumit şi „avocatul hoţilor”, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Gherla, după ce a ispăşit aproape trei ani şi patru luni de închisoare.
Tribunalul Dâmboviţa a admis, în 3 iunie, contestaţia formulată de Mîrşanu, după ce în 21 aprilie, Judecătoria Găeşti i-a respins eliberare condiţionată.
Decizia instanţei este definitivă, iar fostul avocat din Baroul Iaşi a fost pus în libertate.
Mîrşanu, supranumit şi „avocatul hoţilor”, din cauza că a apărat numeroşi interlopi, a fugit din ţară în 2012, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă i înşelăciune. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare, iar un an mai târziu a fost prins de carabinieri în Italia.
A promis că intervine a judecători
Fostul avocat ieşean a fost condamnat în trei dosare. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat, definitiv, în februarie 2012, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi înşelăciune. Mîrşanu a fost acuzat de DNA Iaşi că a transferat 11.500 de euro din contul lui Gabriel Şerban, judecat în 2008 pentru trafic de persoane, în contul său bancar.
Mîrşanu a făcut apoi angajament şi pentru rudele lui Şerban, pe numele cărora au fost emise în 2007 mandate de arestare în lipsă pentru trafic de persoane. Anchetatorii susţin că avocatul le-ar fi cerut 6.000 de euro pentru a-i da unor judecători şi a-i scăpa de dosar.
Familia Şerban, care se afla în Italia, i-ar fi trimis lui Christy Mîrşanu banii. Însă văzând că nu s-a rezolvat nimic, Gabriel Şerban a făcut plângere împotriva avocatului.
În martie 2012, Mîrşanu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Avocatul a fost acuzat de DNA că ar fi primit 45.000 de lei de la o persoană pentru a interveni la magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru ca denunţătorul şi fratele lui să primească pedepse cu suspendare într-un dosar în care erau judecaţi.
Condamnat la cinci ani de închisoare
În iunie acelaşi an, Christy Mîrşanu a fost condamnat definitiv de ICCJ la trei ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Avocatul ieşean a fost acuzat că a cerut 10.000 de euro de la două persoane pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru ca un inculpat arestat să fie pus în libertate.
În 2015, Curtea de Apel Iaşi a contopit pedepsele primite de fostul avocat în cele trei dosare, aplicând pedeapsa cea mai grea de trei ani de închisoare, la care a adăugat un spor de de doi ani. „Total pedeapsă de executat pentru condamnat 5 (cinci) ani închisoare cu executare în regim privativ de libertate.”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Iaşi.
De-a lungul timpului, Christy Mîrşanu a apărat cunoscuţi membri ai lumii interlope printre care se numără şi membrii clanului Corduneanu şi Tănase, Eugen Buliga, supranumit şi „regele puşcăriilor” sau studentul criminal Vlad Scurtu.