EXCLUSIV. Daune record: 1 milion de euro după ce a rămas paralizat

0
2222

Justiția dă despăgubiri din ce în ce mai mari victimelor accidentelor, după practica judiciară americană. Un tânăr de 24 de ani a obţinut o sumă imensă din partea unei firme de asigurări. Tudor Gall a fost victima unui accident rutier care a avut loc în aprilie 2015. Este una dintre cele mai mari sume stabilite drept despăgubire de judecătorii din România .

 

Despăgubiri record în justiţia ieşeană. Un tânăr care a rămas paralizat în urma unui accident rutier care a avut loc anul trecut a obţinut în instanţă un milion de euro daune morale de la o companie de asigurări. Sentinţa dată de magistraţii ieşeni nu este însă definitivă. Tudor Gall (24 de ani) a fost victima unui accident rutier petrecut în judeţul Vaslui şi produs de verişoara sa, Patricia. Tânăra a scăpat însă de dosarul penal pentru că victimele nu au depus plângere.

 

1.250 lei pe lună pentru asistentul personal

Magistraţii Tribunalului Iaşi au obligat, în urmă cu câteva zile, SC Carpatica Asig S.A să-i plătească lui Tudor Gall 4.443.400 lei daune morale, echivalentul sumei de 1 milion de euro, la cursul BNR din 11 noiembrie 2015. Asiguratorul mai trebuie să-i plătească reclamantului şi suma de 160.400 de lei, drept daune materiale. De asemenea, instanţa a obligat compania de asigurări să-i achite tânărului şi 1.250 de lei lunar „cu titlu de cheltuieli cu asistentul personal, pe toată perioada încadrării în grad de handicap”.

„Obligă pârâta să plătească reclamantului penalităţi de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, calculate la suma de 4.603.800,68 lei, începând cu data de 15 august 2015 (data expirării termenului legal de soluţionare a cererii reclamantului) şi până la plata efectivă a despăgubirilor”, se mai arată în minuta deciziei din 2 iunie a Tribunalului.

 

În ciuda dramei pe care a trăit-o, Tudor Gall se prezintă drept o persoană sociabilă şi veselă pe conturile de socializare

Posibil să ceară şi mai mult

SC Carpatica Asig SA va trebui să-i plătească tânărului alţi 132.031 lei cheltuieli de judecată, din care 120.031 lei reprezentând cuantumul taxei de timbru la care a fost obligat reclamantul şi 12.000 lei reprezentând onorariul avocatului. Sentinţa nu este definitivă, ci poate fi contestată în 30 de zile de la comunicare atât de compania de asigurări, cât şi de reclamant. „Hotărârea nu a fost încă comunicată. Aşteptăm motivarea instanţei şi vom decide ulterior dacă vom face apel”, a precizat Cristian Nica, avocatul lui Tudor Gall. 

Reclamantul face parte din familia care deţine societatea Antrepriza Ideal Casa, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari din municipiul Iaşi.

 

Accidentul de la Crasna, din 2015, a fost groaznic

Şi-a iertat verişoara

Accidentul în urma căruia Tudor Gall a fost grav rănit a avut loc în 8 aprilie 2015, în timp ce acesta mergea, împreună cu verişoara lui, Patricia Gall şi doi studenţi străini, originari din Franţa, respectiv Turcia, spre Iaşi. În apropierea localităţii Crasna din judeţul Vaslui, tânăra, care conducea un autoturism Jaguar, a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens şi s-a răsturnat de mai multe ori. În urma  accidentului, Tudor Gall s-a ales cu o fractură de coloană vertebrală, fiind transferat la un spital din Iaşi, perioada de recuperare având loc la o clinică din Italia. Cetăţeanul francez a fost diagnosticat cu fractură la umăr, iar cel turc şi Patricia Gall cu politraumatisme.

În ziua respectivă, anchetatorii au început urmărirea penală in rem – cu privire la faptă – pentru vătămare corporală din culpă. „În 30 iunie 2015 a fost continuată urmărirea penală faţă de suspecta Gall Patricia. Prin Ordonanţa procurorului din 16 decembrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei faţă de suspecta Gall Patricia, întrucât persoanele vătămate nu au înţeles să formuleze plângere prealabilă”, a precizat, la solicitarea 7EST, Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui. În prezent, Patricia Gall studiază la o universitate din Milano.

 

 Georgiana Elena Ghegeliu a învins Compania după un lung proces

Daune de la Compania de Drumuri Naţionale

Suma mare stabilită de judecători în cazul lui Tudor Gall nu este singulară. Georgiana Elena Ghegeliu, care şi-a pierdut mâna dreaptă în urma unui accident rutier produs în urmă cu zece ani, a obţinut în instanţă, plata unui milion de euro daune morale de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.  Tânăra a obţinut o sentinţă definitivă, în iunie 2014, şi a primit despăgubirile la scurt timp.

Anchetatorii au stabilit că, în acest caz, de vină pentru producerea accidentului ar fi administratorul drumului, care nu a reparat elementele de siguranţă a traficului montate pe acel drum.

 

 „S-au mai acordat astfel de daune şi de alte instanţe, cum ar fi Tribunalul Piteşti sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”  Avocatul Liviu Filip

Despăgubirile în cazul „Scânteia” au rămas secrete

Judecătoria Paşcani a decis în 2014 ca victimele unui accident rutier şi urmaşii unei persoane decedate în impact, să primească, în total, 710.000 lei daune morale. Magistraţii din apel au redus însă suma la 245.000 de lei. Banii au fost achitaţi de Fondul pentru Protecţia Victimelor Străzii, instituţie cu rol asemenea unei firme de asigurări, care, ulterior, încearcă să îşi recupereze banii de la vinovat. În cazul de mai sus este vorba de Vasile Talalău, care în ianuarie 2012, la Ruginoasa, s-a izbit cu maşina pe care o conducea de un copac. O femeie care se afla în maşină a murit, iar trei au fost rănite.

 

Citește și PROFITORII: Iacoban cu Luminița, în Antalya. Bulgariu, indemnizație record la Radio. Minciună, în limuzină de 70.000 de euro

 

În ceea ce priveşte daunele plătite după accidental de la Scânteia, din 2009, când neatenţia unui şofer de microbuz a dus la moartea a 14 persoane, suma plătită de asigurator nu a fost aflată niciodată. O firmă de avocaţi din Galaţi a intermediat relaţia rude-asigurator, contra unui comision, iar în faţa instanţei rudele au declarat că nu mai au pretenţii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments