Fostul deputat Mihai Tânjală, fondator al celebrei „Doi și-un sfert”, va fi extrădat în România, pentru a ispăși o condamnare la cinci ani de închisoare pentru corupție. El a făcut apel la o decizie de extrădare luată de judecătorii din Insulele Cayman, dar solicitarea sa a fost respinsă definitiv, anunță publicația Cayman Compass.
Mihai Tânjală, dat în urmărire generală din 2012, a fost găsit şi arestat în 2 decembrie 2015 în insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor. Fostul deputat a făcut apel la decizia de extrădare, declarând că este nevinovat și că procesul său din România a fost motivat politic, dar acest apel a fost respins. Decizia este definitivă.
În decembrie, după arestarea sa, Mihai Tânjală ceruse să nu fie trimis înapoi în România pentru că viața sa ar fi în pericol. Ba chiar se oferise să-și ispășească pedeapsa în Insulele Cayman și să plătească și costurile aferente detenției.
Mihai Tânjală a fost ofițer de contrainformații înainte de 1989. El este cel care a fondat fosta unitate de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215, cunoscută sub numele „Doi și-un sfert”.
În perioada 1995-1996 a fost deputat PDSR și a fost membru al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
El a fost condamnat în 2011 pentru că ar fi vândut active ale unei companii de stat, SC ICMUG SA Giurgiu, la prețuri modice, unor firme pe care le controla prin interpuși. Este vorba despre o clădire administrativă şi un ansamblu de blocuri în construcţie, inclusiv terenul aferent. Clădirile au fost vândute apoi la prețul pieței, ceea ce i-a adus lui Tânjală un profit 500.000 de euro, calculaţi la cursul mediu al anului 2004, arătau procurorii în rechizitoriul cu care l-au trimis în judecată pe fostul deputat.
Mihai Tânjală ar fi fost implicat şi într-o afacere cu despăgubiri de la ANRP în valoare de 100 de milioane de euro, precum şi de privatizarea eşuată a combinatului chimic Nitramonia Făgăraş.
Fostul deputat a fugit din țară imediat după ce a fost condamnat. A stat timp de câțiva ani în Statele Unite, unde ar fi devenit proprietarul unui aeroport.
A făcut cerere de azil în Insulele Cayman, dar a renunțat la aceasta. A intrat pe acest teritoriu fără să fie depistat, venind din Bahamas. Autoritățile din Cayman l-au prins în timp ce încerca să treacă în Jamaica – numele lui se afla pe lista Interpol cu urmăriți internațional.
De altfel, acesta a fost unul din motivele pentru care a fost luată decizia de extrădare în România. Procurorul Cheryll Richards arăta, la audierile de săptămâna trecută, că nimic din comportamentul lui Mihai Tânjală nu sugerează că acesta ar căuta cu disperare azi.
„Este mai degrabă comportamentul cuiva care încearcă să scape de justiție”, a spus procurorul.
(Sursa: digi24.ro)