Mediere, educație juridică și etică la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” Iași

0
631

Ca urmare a protocolului de colaborare privind proiectul Educație Pentru Viață (10 mai -15 iunie 2016), inițiat de către  Asociația Pentru Dialog în Justiție și derulat în parteneriat cu  Inspectoratul Școlar Județean Iași, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Primăria Municipiului Iași, în data de 3 iunie 2016, începând cu ora 10.00, au avut loc activități de informare, mediere, educație juridică și educație etică, adresate elevilor din clasele V – Vlll de la Școala Gimnazială ”Ion Simionescu” Iași.

 

Activitatea a avut loc într-un cadru inedit, și anume  în Sala de Conferințe a Parohiei ”Adormirea Maicii Domnului și Cuvioasa Teodora de la Sihla” din Iași.

 

 

La activitate au participat elevii școlii, cadrele didactice și directorii instituției școlare, practicieni în drept și ADR, invitați speciali, jurnaliști dar și preoți.

 

Prezența preacucernicului părintelui Mircea Stoleriu a dat o notă originală seminarului organizat de noi, provocând elevii să conecteze informația juridică cu principiile etice și morale, școala fiind chemată să contribuie decisiv la reconstrucția unor sisteme de valori reale și corecte. Dezbaterile cu elevii au plecat de la ideea că legile există dintotdeauna pe pământ (necesitatea respectării legii apărând și în cărțile bisericești) și ele trebuie respectate cu strictețe pentru a beneficia de binele suprem, de o viață guvernată de bunăstare și armonie. Cele 10 porunci bisericești, spre exemplu, cuprind legi  etice care au aplicabilitate practică și produc efecte juridice în societatea în care trăim: să nu furi, să nu minți, să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți, etc.

 

 

Astfel, discuțiile cu elevii au decurs de la sine către ideea că educația juridică are la bază principii etice, cu care se identifică . Principii care responsabilizează copilul să acționeze corect și conform legii.

 

Dezbaterile au continuat pe teme juridice, invitați la seminar fiind practicieni în drept, printre care și Adrian Gosler, consilier și avocat  al Baroului Iași.

 

 

Ca reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Iași, în calitate de Inspector școlar pentru dezvoltarea resursei umane a fost prezent Prof.dr. Bogdan Neculau care a punctat importanța educației juridice în școală și impactul acesteia în societate.

 

 

Din partea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în calitate de coordonator al Centrului Regional Iași, a fost prezent comisar șef Vasile Dron iar din partea mediatorilor, pe transformarea și soluționarea amiabilă a conflictelor în școală, vicepreședinte Corpul Profesional al Mediatorilor Iași, subsemnata Maria Păduraru.

 

De altfel, cei mai activi copii au primit premii în cărți de la editura Polirom. Mulțumim Claudiei Fitcoschi, director de promovare și relația cu presa Polirom, pentru că ne susține proiectul și ne bucură de fiecare dată cu cărți și materiale educative.

 

 

Vă reamintesc și în prezentul articol că, scopul proiectului derulat de către Asociația Pentru Dialog în Justiție în școlile gimnaziale din Iași, vizează însuşirea cunoştinţelor juridice elementare şi promovarea unei culturi care să încurajeze respectul faţă de lege, echitatea socială, atitudinea civică şi responsabilizarea elevilor pentru faptele lor. Practic,proiectul nostru se dorește a fi un semnal de alarmă socială.

 

 

Educaţie Pentru Viaţă este o campanie de informare și educație juridică prin  care se organizează seminarii pe teme juridice și non juridice (prin proiecţii de film, jocuri de rol, simulări, dezbateri orale) pentru elevii din clasele V-Vlll din Iași.

 

Ca urmare a participării la seminarul juridic organizat de noi, elevii au dobândit cunoştinţe şi deprinderi din următoarele domenii: drept civil, drept penal, dreptul familiei, drepturile şi obligaţiile copiilor în societate, prevenirea traficului de minori, reducerea vulnerabilităţii pe internet, prevenirea faptelor de natură penală, transformarea şi soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor.

 

 

Atmosfera distinctă, invitații și lectorii din domenii diferite, dezbaterile originale cu elevii, au făcut ca seminarul juridic organizat la Școala ”Ion Simionescu” din Iași să fie o întâlnire cu adevărat benefică pentru toți participanții.

 

Maria PĂDURARU

Coordonator proiect EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ, Asociația Pentru Dialog în Justiție

Vicepreședinte Corpul Profesional al Mediatorilor din Iași

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentReabilitarea rețelelor de termoficare din Iași continuă cu magistralele 2 și 3 din Tătărași. Vezi în ce zone vor fi executate lucrări în această săptămână
Articolul următorPercheziții în Germania și Elveția, în ancheta avionului MH17 doborât în estul Ucrainei
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments