Nume grele din administrația ieșeană, în dosarul de șantaj și dare de mită al judecătorului Dan Anton

0
828

Nume grele din administraţie, justiţie sau chiar din lumea interlopă apar în dosarul judecătorului Dan Anton. Procurorii susţin că fostul magistrat al Curţii de Apel Iaşi a apelat la vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Alin Aivănoaei pentru „a-i facilita obţinerea unor documente defavorabile” fostului soţ al iubitei sale. La rândul său Aivănoaei l-ar fi direcţionat pe magistrat la adjunctul directorului general al DGASPC.  Anton a fost trimis în judecată de DNA pentru două fapte de trafic de influenţă, violarea vieţii private, şantaj şi dare de mită.

 

Judecător Dan Anton nu s-ar fi dat în lături de la nimic pentru a-l discredita pe fostul soţ al concubinei sale. Pe lângă faptul că i-ar fi instalat în casă lui Constantin G. un mijloc tehnic de înregistrare video disimulat într-un ceas, l-ar fi ameninţat cu decăderea din drepturile părinteşti şi că nu îşi va mai vedea cei doi copii, magistratul ar fi apelat şi la cunoştinţele sale pentru a obţine documente defavorbile bărbatului.

„Tot în vederea obţinerii de documente care să nu reflecte realitatea, dar emise de instituţii abilitate şi prin intermediul cărora Anton Dan urmărea să exercite presiuni asupra persoanei vătămate G. Constantin, în data de 24.11.2014 cel dintâi a apelat la vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Aivănoaei Alin Constantin, pentru ca acesta din urmă să-i faciliteze obţinerea unor documente defavorabile persoanei vătămate , de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Iaşi”, se arată în rechizitoriul prin care Anton a fost trimis în judecată.

 

Aivănoaei i-a intermediat magistratului o întâlnire cu Ioan Ticu, adjunctul directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Iaşi. „În aceeaşi dată, Ticu Ioan a intermediat, urmare a demersurilor numitului Anton Dan, o întâlnire numitei Moglan Marina cu Munteanu Luminiţa director executiv al Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, prilej cu care Moglan Marina a înregistrat la această instituţie o sesizare în legătură cu presupusele abuzuri exercitate de G. Constantin asupra celor doi minori”, se mai arată în documentul citat.

În baza sesizării, în 16 decembrie 2014 DGASPC a întocmit o fişă de examinare psihologică a unua dintre copiii concubinei lui Anton.

 

A cerut ordin de protecţie

În  baza documentelor eliberate de către instituţiile abilitate, Marina Moglan, judecată şi ea în acelaşi dosar cu Anton, a solicitat, în martie 2015, Judecătoriei Iaşi emiterea unui ordin de protecţie şi evacuarea temporară a fostului său soţ din locuinţa comună. Ulterior, concubina magistratului a formulat şi o cerer de exercitare exclusivă a autorităţii părinteşti asupra celor doi copii minori, „acţiuni bazate exclusiv pe documente eliberate de către instituţiile statului sau instituţii particulare în baza presiunilor exercitate de către Anton Dan”.

Fiind audiat în calitate de martor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a precizat  a fost abordat de Anton, în 2014 , şi în urma solicitării făcute de acesta l-a trimis la managerii Direcţiei de Asistenţă Socială şi ai Direcţiei de Asistenţă Comunitară, în legătură cu situaţia unui copil despre care judecătorul susţinea că avea tulburări psihice.

 

L-a filat pe fostul soţ al concubinei

În perioada mai 2014 – februarie 2015, după pronunțarea divorțului, fostul soț al Marinei Moglan a făcut mai multe plângeri penale, care-l vizau pe judecătorul Anton. Acesta l-ar fi şantajat pe Constantin G. că nu îşi va mai vedea copiii, dacă nu încetează cu demersurile în justiţie de natură să-I afecteze reputaţia magistratului.

Astfel, Dan Anton ar fi apelat şi la repezentanţii SC Grup Est Security pentru  a-l fila pe fostul soţ al Marinei Moglan.

„Anton Dan l-a determinat în data de 14.11.2014, pe numitul Blănaru Cătălin (fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Iaşi) angajat al firmei SC Grup Est Security SRL, să efectueze în aceeaşi dată, acţiuni de filaj într-un loc public situat pe raza municipiului Iaşi şi să-l înregistreze video înmediul ambiental pe numitul G. Constantin  cu ocazia unei întâlniri pe care acesta din urmă a avut-o cu numiţii Anton Dan şi Moglan Marina”, mai susţin anchetatorii.

Procurorii arată că în cadrul întâlnirii din noiembrie 2014, Anton a urmărit să-l provoace pe Constantin G. pentru ca acesta din urmă să aibă un comportament violent,  iar Cătălin Blănaru, fostul şef  „Doi ş’un sfert”, să-l înregistreze.

„Martorul Blănaru Cătălin a precizat că a efectuat activitatea de supraveghere, la solicitarea inculpatului Anton Dan şi contra sumei de 100 de lei, remisă acestuia de aclaşi inculpat”, se precizează în rechizioriu.

Atât, vicepreşedintele CJ, cât şi adjunctul DGASPC şi fostul şef „Doi Ş’un Sfert” au fsot audiaţi în calitate de martori în dosarul lui Anton.

 

Magistraţi, comisari şi interlopi, interceptaţi

În timpul anchetei care îl viza pe Dan Anton  au fost interceptate zeci de persoane. Astfel, printre cei pentru care Curtea de Apel Bucureşti a admis mandate de supraveghere tehnică, în perioada 2014-2015, la cererea procurorilor anticorupţie, se numără şi Gheorghe Zbarnea, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate, comisarul Cristian Nenu de la Direcţia Generală Anticorupţie, judecătoarele Anda Crişu Ciocîntă şi Elena Iulia Ciobanu, din cadrul Curţii de Apel Iaşi, avocaţii Victor Leşan, Stelică Boboc şi Alexandru Volovăţ, interlopii Gheorghe Clapon şi Tiberiu Cristodorescu, poliţişti, medici, oameni de afaceri.

Doar pentru comisarul Gheorghe Zbarnea şi avocatul Stelică Boboc instanţa din Capitală a admis supravegherea tehnică pentru nu mai puţin de şase, respectiv 10 luni.

 

Fostul judecător de la Curtea de Apel Iaşi Dan Anton, concubina sa Marina Moglan, fostul senator Teodor Haucă şi alte două persoane au fost trimişi în judecată, săptămâna trecută, de DNA pentru mai multe infracţiuni. Printre altele, Anton e acuzat că a cerut bani pentru a interveni la magistraţi în cazul unei persoane judecate pentru contrabandă, dar şi pe lângă parlamentari şi miniştri din R. Moldova, pentru un om de afaceri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments